.

.

TOTS 21

L’advocat de l’associacio Watani, Hilal Tarkou. Foto: ACN

L’associació Watani considera que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’ha “extralimitat” en l’arxivament provisional de la causa oberta contra Joan Garriga i Mónica Lora, dos diputats de Vox acusats d’un delicte d’odi en la campanya electoral municipal del 2011 a Reus. En declaracions a l’ACN, el seu advocat, Hilal Tarkou, ha assegurat que el tribunal només tenia competència per decidir en quina instància judicial es jutjaven els dos encausats un cop van esdevenir aforats. El lletrat ha titllat de “sorprenent” que el magistrat hagi anul·lat el seu escrit d’acusació i que hagi criticat que no sigui prou concret.

L’associació cultural musulmana ACCD Watani va denunciar per un delicte d’odi 13 membres de Plataforma per Catalunya (PxC) per difondre publicitat electoral amb missatges contra els immigrants. Entre els denunciats hi havia els candidats del partit a la ciutat i membres de la direcció en l’àmbit català, entre els quals s’hi inclouen Garriga i Lora. Quan ambdós van esdevenir diputats al Parlament, el jutjat de Reus va preguntar al TSJC si la causa l’havia d’assumir l’alt tribunal català. Ara mateix, l’associació Watani és l’única acusació, ja que el ministeri fiscal n’ha demanat l’absolució.

Segons la resolució del TSJC, l’escrit de l’associació Watani no concreta prou els indicis contra els diputats Joan Garriga i Mónica Lora i considera que no pot continuar amb el procediment. Per l’advocat no es pot concretar més la seva participació en els escrits i recorda que durant el procediment un dels investigats va explicar que seguia ordres de la cúpula del partit i que, per això, l’acusació és conjunta.

“Declarar la nulitat de l’escrit és sorprenent, a més entra a valorar i jutjar els fets, cosa que no és la seva competència, el TSJC només havia de dictaminar si és competent per jutjar-los o no, i no per valorar el que s’ha dit fins ara en el procediment”, ha indicat l’advocat. Davant d’aquest fet, Tarkou opina que el tribunal ha comès una “infracció greu” i que és “inacceptable”.

Per tot plegat, apunta que estudiarà si presenta recurs a la resolució judicial. A la vegada, el lletrat ha denunciat que l’arxivament de la causa “dona ales” a VOX. “Em preocupa perquè estan atemptant contra la pau social, la convivència i els donarà via lliure perquè continuïn atacant els drets fonamentals”, ha opinat Tarkou.

En la interlocutòria del TSJC, el jutge conclou que no es pot jutjar Garriga i Lora perquè ni l’escrit d’acusació ni la interlocutòria d’obertura de judici oral del jutjat de Reus estableixen la participació concreta de cada investigat. Per això, arxiva provisionalment la causa contra ells dos. La resta d’encausats, onze membres més de PxC, seguiran amb el procediment obert al jutjat de Reus per haver difós missatges suposadament racistes en pamflets electorals.

ACN