.

Pere Virgili i Isabel Vidal, durant la roda de premsa de balanç

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Pere Virgili, cedirà en el plenari d’aquest divendres les claus al seu successor socialista amb uns comptes exemplars. “El 2011 teníem un deute de gairebé 17 milions d’euros i avui estem en deute zero. No devem res a ningú”, ha afirmat aquest dimecres en roda de premsa.

El pacte de govern al qual van arribar CiU i PSC l’any 2015 contemplava el recanvi en la presidència a la meitat de la legislatura. Virgili ha volgut cloure els seus dos anys com màxim responsable de l’ens fent balanç davant dels mitjans. De cara a “entendre la magnitud de l’evolució” i dotar-la de “perspectiva”, el període analitzat abasta des del 2011 (amb presidència convergent en la figura de Frederic Adan) fins a l’actualitat. Un punt de partida que representava “el punt àlgid de la crisi” i que es va tancar amb un romanent de tresoreria negatiu de fins a 100.000 euros. El tancament de l’exercici del 2016 ha capgirat però de forma espectacular la tendència, fins als 450.000 euros positius.

“Com ha estat possible? Doncs sent rigorós en la gestió”, ha explicat. “No només hem picat a la porta de les administracions que tenien deutes amb el Consell (els ingressos pendents de cobrament han passat del 59% el 2011 al 22% de l’actualitat) sinó també en les reduccions aplicades a càrrecs institucionals (deixant de disposar de sous i salaris per cobrar només per assistència) i treballadors”, que gràcies al bon estat dels pressupostos començaran de nou a recuperar tant part del fons social perdut durant els darrers anys com la contribució al fons de pensions.

Un dels punts més destacats per Virgili ha estat la normalització del període mitjà de pagament a proveïdors, en especial als de serveis mediambientals. “Hem passat de pagar a 18 mesos, un temps que feia difícil exigir eficàcia a les empreses adjudicatàries, a només 22 dies”. Un aspecte cabdal tenint present la importància de la gestió supramunicipal assumida pel consell de la recollida d’escombraries i la gestió de deixalleries per la major part de poblacions del territori. Un capítol pendent a hores d’ara de licitar el nou contracte.

Un aspecte important perquè la seva durada ha fet que a hores d’ara “s’hagi arribat al límit de la seva eficàcia” pel que fa a la maquinària de contenidors i camions. L’escull es troba focalitzat en Constantí, “on l’equip de govern està intentant aconseguir la majoria al plenari per signar-lo”, segons Virgili, en el Morell, on primen “qüestions tècniques”, i en Torredembarra. Pel que fa a aquest darrer cas, “ara volen gestionar ells la deixalleria, però abans caldria fer-ne una altra de nova perquè tot i estar al seu municipi cal tenir present que el seu servei és supramunicipal”. La intenció és tenir-ho lligat tot per setembre.

El president ha estat acompanyat de la gerent, Isabel Vidal, encarregada de detallar uns números que han permès fins i tot incrementar serveis tot i el necessari ajustament de cinturó. I això en tots els àmbits, des de l’àrea de Benestar Social fins als expedients de risc infantil, beques menjador, inserció laboral i inversions destinades a la implantació de l’administració electrònica als petits municipis. De fet, la gerent ha avançat que de cara al proper mes de setembre es preveu iniciar el procés de contractació d’entre deu i dotze persones entre psicòlegs, terapeutes i assistents socials per formar un nou equip destinat a l’atenció dels infants i adolescents.

Vidal també ha parlat sobre el present de l’edifici que el Consell es va veure obligat a tancar per optimitzar recursos i traslladar els serveis socials a l’actual seu de l’ens. “Estem buscant un acord amb el servei d’ocupació de la Generalitat (SOC) per llogar-los l’espai. Però és complicat i lent. La idea és aconseguir ingressos que permetin cobrir les despeses del manteniment”.

Virgili no ha donat peu a grans lectures polítiques del pacte. Reconeixent que el recanvi “serà tal com estava programat i gens traumàtic”, ha afirmat que “sempre m’agrada dir que la figura cabdal en el Consell és la gerència. Ens dediquem a gestionar recursos, i jo seguiré intentant que la mala política quedi fora de la institució, és a dir, aquella que es dedica a perdre molt de temps a parlar de coses que no ens pertoquen perquè no tenim capacitat legislativa. D’aquelles mocions i mocionetes que fan perdre el temps amb discursos estèrils”.