.

Una imatge del Virante. Foto: Cedida

El fabricant automobilístic Tecnovelero i Arcamo Controls S.A. presenten una joint venture orientada al desenvolupament de tecnologia per produir vehicles impulsats per hidrogen des del Camp de Tarragona
El projecte es desenvoluparà en col·laboració, entre d’altres, amb el Centro Nacional del Hidrógeno i l’Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya
El vehicle resultant buscarà sinèrgies en l’àmbit rural per portar-hi la mobilitat verda a través d’hidrolineres

Nou pas de gegant en el món de la mobilitat sostenible desenvolupada des del Camp de Tarragona. El fabricant automobilístic Tecnovelero i Arcamo Controls S.A., companyia especialista en tecnologies relacionades amb l’hidrogen amb seu a Madrid i que pertany al Grup Arcamo amb delegació a Tarragona, han presentat el projecte conjunt per al desenvolupament de Virante, el primer cotxe elèctric de Tecnovelero, en una versió impulsada per hidrogen. Una sinèrgia entre organitzacions tecnològiques del Camp de Tarragona que té per objectiu el desenvolupament conjunt d’una pila de combustible i dipòsit d’hidrogen que permetrà que el vehicle elèctric Virante també sigui impulsat per aquest vector energètic.

Suport d’ens tecnològics punters

El projecte, en línia amb les iniciatives relacionades amb l’hidrogen verd que han de transformar l’economia espanyola en els propers anys, compta amb diferents col·laboracions d’organismes públics d’investigació (OPI) que ajudaran a impulsar el projecte. Per exemple, hi participarà el Centro Nacional del Hidrógeno (Puertollano), ens impulsat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Aquest centre està plenament dedicat al desenvolupament de tecnologies relacionades amb l’hidrogen, i col·laborarà en el present projecte aportant suport, equip tècnic i investigador qualificat, així com laboratoris i un centre d’experimentació.

També hi tindran una participació destacada organismes com l’Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya, aportant coneixement en el sector de l’automoció, així com l’ens participat pel CSIC Liftec (Laboratori d’Investigació en Fluidodinàmica i Tecnologies de la Combustió), especialista en mecànica de fluids, com l’hidrogen. En una fase final del projecte, també hi col·laborarà Applus Idiada, per a l’homologació dels vehicles resultants.

Els màxims responsables de Tecnovelero i Arcamo Controls S.A., Javier Lavernia i Gerard Aragonès respectivament, han coincidit en la necessitat “d’alinear tots els projectes desenvolupats des del territori cap a una orientació 100% sostenible i capaç de cobrir, ja actualment, les necessitats d’un país on les energies verdes seran clau”. Amb aquesta joint venture ambdues companyies volen que l’hidrogen sigui un vector energètic que sumat a l’electricitat faciliti una mobilitat sostenible i sense repercussions amb l’entorn.

El nou Virante d’hidrogen: des d’un vehicle urbà fins a un “all terrain”

Els desenvolupaments tecnològics per crear la pila de combustible alimentada per hidrogen que impulsarà els diferents motors elèctrics del nou Virante permetrà que el vehicle pugui configurar-se amb potències que van des dels 4 als 25 kilowatts. A més, se’n produiria una versió d’altes capacitats amb un motor de 40 kilowatts pensada per tasques pesades o per a l’àmbit rural. Aquesta versió comptaria amb un alt volum de càrrega de fins a 1000 litres de capacitat, i s’equiparia amb llandes i pneumàtics all track a més de solucions tècniques per utilitzar el vehicle en l’àmbit del treball. Amb tot, la nova tecnologia permetria omplir el dipòsit d’hidrogen en pocs minuts a través d’una xarxa d’abastiment.

Projecte pilot a les comarques tarragonines

Més enllà dels desenvolupaments tecnològics necessaris per a la creació d’un vehicle impulsat per una pila d’hidrogen, un altre dels objectius del projecte, i en base a la versió tot terreny de Virante, és portar la mobilitat sostenible i neta a totes les comunitats de l’estat espanyol. Per això, es cercarà la col·laboració amb les administracions i altres ens per a la creació d’estacions de producció d’hidrogen (les anomenades hidrogeneres), associades a la generació d’energia verda, i estacions d’abastiment d’hidrogen (hidrolineres), en un primer estadi, en l’àmbit rural de diferents comarques tarragonines.

Relacionat amb el conjunt del projecte Virante, iniciat l’any 2018 com a vehicle 100% elèctric, algunes empreses i administracions del territori ja han mostrat interès pel vehicle per tal d’estudiar la integració d’aquest en algunes de les seves flotes. “Hi ha acords i acostaments que portem amb discreció i que, de donar els seus fruits, seran un gran pas cap a una mobilitat sostenible a tota Espanya” expliquen els CEO d’ambdues companyies, Lavernia i Aragonès.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */