.

.

TOTS 21

La policia catalana va intervenir armes, roba policial, llums prioritaris de vehicles policials i 54.000 euros, entre altres objectes

Els Mossos d’Esquadra han detingut 24 persones, entre elles dos agents dels mossos, acusades de pertànyer a una organització criminal que assaltava a traficants del sud de l’Estat per robar-los la droga i revendre-la. Els arrestats tenen entre 24 i 58 anys i són de nacionalitat espanyola, búlgara i marroquina. Quinze dels detinguts han ingressat a presó per ordre judicial, entre ells hi ha una agent dels mossos. Als delinqüents també se’ls acusa de robar vehicles d’alta gamma, extorsionar, fer robatoris amb força i estafes. L’operatiu policial per desmantellar l’organització criminal, amb epicentre a Tarragona, es va fer el 4 de juny i hi van participar més de 170 efectius de la policia catalana.

La investigació policial va començar a principis de novembre de l’any passat, quan els Mossos d’Esquadra van localitzar a l’interior d’un pàrquing de Barcelona un vehicle robat amb plaques i matricula falses que portava en el maleter dos fardells d’haixix d’uns seixanta quilos.

A mesura que la investigació anava avançant els agents van constatar que es tractava d’una organització criminal perfectament estructurada que es dedicava al tràfic de substàncies estupefaents. Per aconseguir la droga assaltaven a narcotraficants del sud de l’Estat.

La banda era molt meticulosa. Primer localitzava persones vinculades al tràfic de drogues i després en feia seguiments per tal d’esbrinar quan viatjaven al Marroc per transportar l’haixix. Per fer-ho s’havia assessorat amb un detectiu privat de Barcelona.

Un cop tenien localitzats els traficants, els lladres simulaven un operatiu policial per robar-los la droga. Per ser més creïbles feien servir roba de policia, llums prioritaris de vehicles policials i credencials falses. En aquests dispositius hi participaven fins a catorze persones que feien servir vehicles de gamma alta i furgonetes robades. La mercaderia sostreta la venien a altres traficants i n’obtenien un benefici net d’uns mil euros per quilogram d’haixix.

El grup desarticulat estava molt jerarquitzat i complia les ordres d’una persona amb negocis en la compravenda de vehicles. També tenia molt pes en la banda una persona que tenia molta experiència tant en robatoris de vehicles de gamma alta com en els encastaments en establiments comercials. De fet, el grup havia fet diversos robatoris amb força mentre esperava que els seus objectius anessin al sud de la península a buscar droga. Ho feien encastant vehicles robats contra els establiments comercials. A més, la banda també feia extorsions per encàrrec.

Un altre dels delictes en els quals els detinguts estaven especialitzats era en la importació de vehicles d’Alemanya. Primer aparaulaven amb clients de Catalunya la venda de vehicles amb importants descomptes, i un cop arribaven a Catalunya els abaixaven notablement el quilometratge del comptaquilòmetres i feien servir un testaferro per estalviar-se el pagament de l’IVA a la Hisenda Pública.

Durant la investigació els Mossos d’Esquadra van intervenir més de 1.600 quilos d’haixix.

170 efectius policials

L’operatiu policial per desmantellar l’organització criminal, amb epicentre a Tarragona, es va fer el 4 de juny i hi van participar més de 170 efectius de la policia catalana. Es van fer 23 entrades i escorcolls a Barcelona, Badalona, Sant Adrià del Besòs, Mollet del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Gavà i Tarragona. En el gruix de l’operació els agents van intervenir 1.565 quilos d’haixix, 26 vehicles, armes, roba policial, llums prioritaris de vehicles policials, 54.000 euros, i gran quantitat d’objectes robats en establiments comercials.

La macrooperació policial ha acabat amb 24 detinguts, 15 d’ells han ingressat a presó. Dos dels detinguts són Mossos d’Esquadra, una agent ha ingressat a presó i l’altre ha quedat en llibertat.

Als detinguts se’ls acusa dels delictes de tràfic de drogues, robatoris amb violència, robatoris amb força, extorsions, estafes, usurpació de funcions públiques i pertinença a organització criminal.

Tot i donar l’organització per desmantellada, la policia no descarta que es puguin fer més detencions.