TARRAGONA 21

Villamayor, atenent la premsa de Tarragona aquesta tarda. Foto: Tarragona21

Villamayor, atenent la premsa de Tarragona aquesta tarda. Foto: Tarragona21

El coordinador general dels Jocs Mediterranis, Javier Villamayor, ha refermat aquesta tarda que els inputs que provenen del nou Govern central en relació a la seva contribució clau en l’esdeveniment esportiu són molt favorables i han canviat radicalment, tot i que es pugui produir situacions com que els pressupostos generals de l’Estat per 2017 quedin prorrogats si no s’aprovessin en sessió de càmera parlamentària. Així, Tarragona considera que en aquest cas hi hauria «altres fórmules» per quant l’Estat té la «determinació» que es facin els Jocs.

«Que hi hagi pressupostos o no, no ens ha d’impedir que el compromís del Govern tingui una aplicació pressupostària», ha subratllat. Si no s’aprovesin, «caldrà executar els pressupostos prorrogats i ja parlarem amb el Ministeri».

En la situació en què el nou Govern pugués aprovar els pressupostos, el total necessari -12 milions d’euros a dia d’avui, però que s’incrementaran- es podria incloure «al pressupost de 2017 o en dues anualitats, entre 2017 i 2018, quan les licitacions dels contractes ho requereixin. Això dependrà del Govern», ha dit Villamayor en una trobada amb la premsa de Tarragona aquesta tarda després de la reunió mantinguda aquest matí per la delegació tarragonina amb el ministre de Cultura i Esports, Iñigo Méndez de Vigo.

La trobada ha estat «molt important» i la delegació tarragonina ha fet una valoració «positiva» dels acords als que s’ha arribat, en els quals l’Estat ha mostrat «un compromís molt ferm» i ha «garantit» l’organització dels Jocs. A més, s’ha concretat el grup de treball on s’analitzarà els costos sobrevinguts de l’ajornament dels Jocs a 2018. «Ja no som nosaltres els que li demanem una quantitat econòmica, sinó que treballem junts per quantificar-ho». Entre els acords d’avui figura ampliar un any els beneficis fiscals a les empreses patrocindores.

En els propers dies, el Govern central nomenarà nou secretari general de l’Esports que substituirà Miguel Cardenal, a qui l’Ajuntament i el COE assenyalen directament com el responsble del desinterès econòmic de l’Estat en els Jocs de Tarragona i el seu ajornament. «En qüestió de dies» la comissió de treball es posarà a treballar, comissió que estarà formada per un membre de l’Ajuntament, un del COE i un del Ministeri. «La música i la lletra que sona és completament diferent a la que sonava fins ara», ha expressat de manera ràfica per subratllar el canvi de ‘xip’ del Govern.

El pagament dels sobrecostos

Villamayor calcula una ràpida tramitació de la llei pressupostària de 2017. «Avui he presenciat fets i no paraules», ha recalcat, «amb contundència i el compromís mostrat pel ministre». L’Ajuntament entén que l’Estat es farà càrrec dels sobrecostos per quant «és l’Estat qui es fa càrrec dels costos operatius» (els del dia a dia). A més, ha estat l’Estat el causant de l’ajornament dels Jocs. «La predisposició de l’executiu espanyol és molt bona per fer una contribució que permeti garantir els Jocs Mediterranis 2018». Tarragona21 ja va indicar que només en personal laboral superaran el milió d’euros.

L’Estat ha reconegut que «no ha tingut una actitud proactiva» amb Tarragona. Ara, el nou Govrn «ens ha dit que es vol incorporar al comandament i a la sala de màquines del projecte» formant part del comitè organitzador dels Jocs, una petició que havia estat cursada manta vegades per Tarragona quan el ministre era Jose Ignacio Wert i el secretari d’Estat, Miguel Cardenal, i mai verificada.

Ha quedat clar que aquest tàndem ha frustrat els Jocs de 2017. Amb tres anys de Wert com a ministre, Tarragona no va aconseguir una sola entrevista amb ell. L’impacte mediàtic a Espanya que ha tingut l’ajornament dels Jocs i la responsabilitat de l’Estat en això, amb decaracions del president de la Generalitat i la consellera Neus Munté qüstionant el paper de l’Estat, han estat també determinants.

Els darrers deu mesos de paràlisi governamental han jugat en contra dels Jocs de manera determinant, també. No es podia haver tancat abans d’aquests deu mesos la participació de l’Estat, se li ha preguntat a Villamayor. «Podem mirar el passat i dir-li a l’Estat que no ha estat proactiu o podem pensar que el que avui ha passat és un canvi substancial». Villamayor ha relatat la seqüència dels fets d’aquesta setmana, on dilluns el Ministeri emetia un comunicat de premsa de suport als Jocs i al canvi de data -una sortida a la premsa inusual fins ara en el Ministeri- i el ministre convocava la delegació de Tarragona per avui. Tot i això, «esperem fets», començant pel consell de ministres de demà divendres.