.

 

Més enllà d’infraestructures, finançament i terminis diversos, l’engranatge del Projecte Educatiu dels Jocs Mediterranis no s’atura. Liderat per la Universitat Rovira i Virgili (a través d’un equip encapçalat pel Degà de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia, el Dr. Lluís Marquès) i amb la col·laboració de l’Institut de Ciències de l’Educació, l’IMET i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, aquest pilar fonamental del llegat de Tarragona 2017 compta amb la participació de més de 100 professors, dels quals 64 han acabat esdevenint professors promotors, els veritables impulsors del projecte. A més, aquests docents han realitzat més de 200 propostes d’activitats vinculades als Jocs i impulsades des dels 70 centres promotors del Projecte Educatiu.

Mai abans un esdeveniment esportiu d’aquest tipus ha tingut un pes tan gran en l’àmbit educatiu i de participació ciutadana. El millor exemple d’aquesta implicació per part dels ciutadans són els més de 6.500 voluntaris que ja s’han inscrit a la borsa dels Jocs, però dins d’aquest àmbit de la participació, un dels aspectes que passarà també a la història és que la mascota TARRACVS neix de la implicació i creativitat dels nens i nenes de la nostra ciutat. Els veritables pares i mares de la mascota de Tarragona 2017 són els 10.000 alumnes, del Camp de Tarragona, de les Terres de l’Ebre i dels membres del Consell Municipal d’Infants de Tarragona, que van posar nom i color a les seves creacions. Finalment, el TARRACVS neix del llapis de dibuix de l’Aleix, un jove alumne de La Selva del Camp. Per primera vegada hem aconseguit que la mascota d’uns Jocs neixi a les escoles i que hi torni posteriorment per visitar els seus alumnes.

Els Jocs Mediterranis són l’excusa per teixir sinergies amb tota la comunitat educativa del territori. Tots els centres educatius, juntament amb el professorat promotor, han treballat els Jocs de 2017 durant diferents cursos, convertint-lo així en un dels eixos del seu programa acadèmic. Gràcies al compromís i la implicació dels diferents agents de la comunitat educativa, el Projecte Educatiu dels Jocs té un abast territorial molt ampli, i els seus continguts es treballen de manera transversal, interdisciplinari i amb clara vocació de permanència.

Des dels Jocs Mediterranis i l’Ajuntament de Tarragona sempre hem entès la comunitat educativa com una peça vital tant pel present com pel futur de la nostra ciutat. Com a capital de província a més, també l’entenem amb l’obligació d’encapçalar projectes  que ens enriqueixin i cohesionin el territori. Què hi pot haver més apassionant que els nens puguin apadrinar un dels 26 països dels Jocs, conèixer la seva gastronomia o descobrir les seves tradicions culturals? Els Jocs Mediterranis, a banda d’enriquir-nos a en els àmbits cultural i lingüístic, són també l’oportunitat perfecta per transmetre i difondre els valors de l’esport, com la companyonia, el treball en equip, la superació, la disciplina, els hàbits de treball, l’acceptació i compliment de les normes, l’estimulació del respecte, la promoció de la salut, el foment dels esports minoritaris  i la millora en la promoció de l’esport per a tots els gèneres a tot l’àmbit educatiu i escolar.

Treballem  perquè els Jocs vagin més enllà de l’esport i formin part del coneixement i els valors que romandran al territori un cop acabi l’esdeveniment.

Iniciem doncs enguany el quart curs acadèmic del Projecte Educatiu dels Jocs Mediterranis amb tota la il·lusió del món i encara amb el bon regust dels resultats i la gran acollida des dels seus inicis.

És cert que en el marc dels Jocs treballem perquè la ciutadania pugui gaudir de més i millors equipaments esportius en el futur, però també és cert que treballem per construir, de la mà de tota la comunitat docent, el gran llegat educatiu de Tarragona 2017. Tenim molt clar que, en primer lloc, Tarragona és ciutat educadora, i més des del moment que és considerada Ciutat Amiga de la Infància. És per això que els Jocs han de ser una oportunitat per a la inclusió, l’educació, l’equitat, la igualtat i la cohesió territorial, sobretot des del vessant de la infància i l’adolescència.

Gràcies a tots els implicats en el Projecte Educatiu dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017, però sobretot a tots als docents que el fan possible, real i vivencial a cada centre educatiu.

/* JS para menú plegable móvil Divi */