.

Un moment de la visita del conseller. Foto: Tots21

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha visitat avui les obres ja acabades de l’ampliació d’escola Pere Virgili de Vilallonga del Camp, en la seva quarta i darrera fase. Acaba així el compromís dels darrers anys de la Generalitat de posar al dia un centre educatiu que havia quedat petit davant el notable creixement demografic viscut la darrera dècada per Vilallonga, que suma 2.400 habitants.

Bargalló s’ha desplaçat a Vilallonga del Camp i ha visitat l’escola Pere Virgili, conjuntament amb l’alcaldessa, Gemma Benaiges, i s’ha trobat amb l’equip directriu, a més del director territorial del Govern, Òscar Peris, i el delegat d’Educació, Jean Marc Segarra..

Aquest any s’han acabat les obres que s’han dut a terme al centre, que actualment té 323 alumnes matriculats, per adequar i ampliar l’edifici en diferents fases des del 2014. En aquest sentit, el conseller ha manifestat davant dels mitjans de comunicació que la població “ha crescut al llarg dels anys i s’ha anat ampliant, i calia una actuació definitiva per tancar les ampliacions i acabar amb una escola moderna que dóna resposta a aquests 300 alumnes que té Vilallonga”.

La directora del centre educatiu, a l’esquerra de la imatge, junt a l’alcaldessa de Vilallonga. Foto: Tots21

El titular d’Educació ha explicat que “s’ha fet una inversió d’1,8MEUR en els darrers anys, s’ha aconseguit reduir el número de fases, que era inicialment de cinc i n’hem acabat fent tres, i l’escola ara ja està acabada pel que fa al menjadors i la cuina que necessitava, també pel que fa a més aulari i al pati”. “És una bona notícia que, malgrat la pandèmia, les obres s’hagin acabat i estiguin a disposició del centre per dur a terme la vida quotidiana de les escoles, que enguany no ho és per les mesures sanitàries però que intentem que sigui el més normal possible pel que fa a la resta”, ha afegit Bargalló.

L’alcaldessa, Gemma Benaiges, i la directora del centre, Neus Cogul, per la seva banda, han destacat que els treballs han consistit en l’adequació interior menjador i cuina, l’ampliació de quatre aules i zona de banys a la planta primera, la instal.lació d’ascensor per complir amb decret d’accessibilitat i eliminar barreres arquitectòniques, ‘que és una gran avantatge per l’escola’, ha destacat l’alcaldessa, i s’ha creat un element de pèrgola d’accés per unificar els dos volums que configuren l’escola i a la vegada dotar d’una identitat propia l’accés principal de l’edifici.

Una cabana d’indis, a la nova zona del pati infantil. Foto: Tots21

L’Ajuntament ha avançat els diners

Benaiges ha recalcat que la darrera fase de les obres, que ha tingut un cost de 750.000 euros, ‘ha estat finançada primer per l’Ajuntament, que ha avançat els diners sense haver de demanar ni pòlisses de crèdit ni préstecs, i després ha estat la Generalitat qui els ha retornat. Ens sentim molt orgullosos que com a poble ho hàgim pogut finançar’. Benaiges ha agraït la participació de l’escola en el projecte, ‘que s’ha fet des de l’Ajuntament amb la col.laboració de la direcció de l’escola, un projecte fet amb el gust i les necessitats de la direcció’.

El consistori no esperava que les fases quarta i cinquena es fusionessin en una sola, fet que anuncià Bargalló en una visita feta en 2018, i que suposava escurçar terminis, ‘una molt bona notícia que no esperàvem’.

La directora del centre ha agraït en nom de la comunitat educativa que es posi fi a unes necessitats demanades, que ‘ens permeten tenir els espais adients i poder gauduir-los. Ara ja tenim l’escola pràcticament finalitzada’.

Reunió amb el conseller al renovat pati de l’escola de Vilallonga. Foto: Tots21

Destacable és la reforma novedosa del pati d’infantil, proposta que va guanyar els pressupostos participatius organitzats per l’Ajuntament. El pati segueix un model ecològic mediterrani integrat que juga amb materials naturals i suaus com la sorra, la fusta i la vegetació autòctona, amb pèrgoles, un senderí, jocs de fusta, un turonet, mobiliari també de fusta per rentar plats o una cabana simulant la dels indis de l’Oest americà.

La imatge de la jornada ha estat, sens dubte, que en aquest pati ecològic s’ha celebrat a l’aire lliure la reunió entre el conseller i l’equip directiu del centre. La pandèmia obliga les escoles a celebrar reunions a l’aire lliure, també a l’hivern.

Jaume Garcia