.

Alumnes de Reus i autoritats, a la instal.lació que simula la gola del drac de Sant Jordi

Vila-seca ha proposat un any més per Sant Jordi treure els llibres al carrer de la mà de l’art. El que es coneix com ‘Efimera. Art al Carrer’, una proposta del regidor de Cultura i ara cap de llista del PDeCAT, Pere Segura, que ha abraçat de nou els alumnes de les escoles d’Art i Disseny de Tarragona i Reus de la Diputació de Tarragona, que han bastit vuit indrets del centre històric d’escultures fetes amb llibres.

Vuit equips de les dues escoles d’art s’han encarregat de dissenyar i executar unes propostes que cada curs els engresca i que trenca amb l’academicisme d’altres disciplines.

Efímer per definició, un art “que busca la reflexió de l’espectador”, deia Segura, i que inevitablement està lligat a la metereologia, com s’ha demostrat avui, on les construccions més febles han rebut la visita del vent, i també d’alguns joves amb ganes de gresca.

L’arquitectura i l’escultura, des de l’antiguitat, ha buscat obsessivament la perdurabilitat (“Sobre aquesta pedra edificaré la meva església”, va dir Jesucrist). Però la modernitat que s’estrena a finals del segle XIX i creix durant el XX no entén gaire de perdurabilitats i sí de liquidesa, una mena de realisme que situa la fragilitat humana en primer pla.

Laia Vallvé i Jane Cadena, a les Peixateries Velles. Foto: Tarragona21

Efímer ha durat unes hores, res més, i els seus organitzadors han fet una passejada per resseguir les peces. Acompanyaven Pere Segura el director de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus, Joaquim Vilafranca, el professor de la mateixa escola Jordi Bergadà i el professor de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, Manel Margalef.

Han estat la plaça de l’Església, la plaça d’Estudi, la rambla de Catalunya, la plaça de Voltes, i el carrer de la Verge de la Pineda, que han estat els espais escollits enguany per a expressar l’art constructiu efímer basat en el llibre, a més de l’espai de les Peixateries Velles i el portal de Sant Antoni, guarnits amb diversos dissenys urbans.

Segura resumia l’esperit de la proposta: “Fem que la Diada de Sant Jordi a Vila-seca sigui especial i ho fem reinventant-nos amb la col·laboració de les escoles d’arts i disseny de Tarragona i Reus”. En una jornada com Sant Jordi s genera un marc que “fa ensat, que genera una reflexió”, tot destacant que “barregem cultura, escultura i intervenció urbana”. Segura creu que és important que, mentre la gent compra o consulta llibres, “trobi escultures de llibres o altres intervencions de l’art que facin pensar, que generin una reflexió”.

‘Arc de triomf’ amb llibres, de Valeria Machidon (Escola de Tarragona), a la plaça de l’Església. Foto: Tarragona21

D’altra banda, Manel Margalef destacava la roposta com “una gran oportunitat per poder veure com es gestiona un projecte, com se li dona cos i, sobretot, la possibilitat de veure acabat aquest projecte a l’espai públic”.

Al seu torn, Jordi Bergadà destacava que es busca “transcendir fora de les aules, on fem els projectes de disseny, i portar això a la pràctica, encara que sigui en un disseny més col·lectiu i a l’espai públic, és per nosaltres una experiència molt bona”.