.

Maria dels Àngels Ponce, Josep Poblet, Jordi Vila, Josep Toquero i Jaume Rovira, davant el santuari i mostrat el cartell de la Festa Quinquennal. Foto: Tarragona21

Vila-seca es prepara per viure a partir de diumenge vinent i durat set dies una tradició que s’ha empeltat de nou des de l’any 1993 i ha acaba arrelant en una població que té una àmplia estima i veneració a la verge. Es la Mare de Déu de La Pineda, i el nom es repeteix en 57 dones i noies, unes residents i altres de fora vila, que mantenen el nom de la patrona.

Arriba diumenge, 2 de desembre, la sisena edició de la Portada de la Mare de Déu de La Pineda a l’església parroquial de Sant Esteve, a Vila-seca. L’ermita, o millor dit, el santuari -el lloc on hi ha devoció per una verge- es troba a mig camí entre Vila-seca i La Pineda i la construcció del Raval del Mar va suposar una redescoberta de l’espai, ben visible amb la nova carretera que uneix els dos nuclis de població del municipi.

Durant sis dies els vila-secans i vila-secanes honoraran la verge vinguda des de la seva seu fins a Vila-seca, on serà rebuda pel seguici festiu i per l’alcalde. A l’interior de l’església de Sant Esteve, l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, hi celebrarà la litúrgia i es venerarà la imatge. Veneració es reeptirà cada dia junt amb altres actes litúrgics. El dilluns, dia 3, es farà una recepció a les Pinedes a la casa consistorial per part de l’alcalde. Serà a ls 20:45 hores..

Un total de 20 entitats formen part de la cohort que col·labora i particia de les celebracions, que són diverses i pensades per a un públic diferent, resumia avui en la presentació el rector de Sant Esteve, Jordi Vila. Seran 20 actes, entre els quals actuacicons musicals de tres grups vila-secans i del territori: l’Schola Gregoriana Ut Mi Fa (3 de desembre, 20 hores), els Cantaires de La Pineda (4 de desembre, 17:30 hores), i finalment, la Casa de Andalucía de Tarragona y provincia (6 de desembre, 20 hores). Les entitats de la vila participaran a l’ofrena floral que es farà el 2 de desembre.

De fet, el regidor de Relacions Ciutadanes, Josep Toquero, ha agraït a les entitats i als grups folklòrics que hi participaran “tots amb una mateixa finalitat: venerar la nostra patrona”.

El retorn de la imatge serà el 8 de desembre, dia de la Immaculada, a partir de les 10:45 hores i des de la plaça de l’església, des d’on es partirà a una ermita que conserva la talla de la Verge, del segle XIII -i una còpia que és la que es mostra-, i un espectacular altar barroc obra d’Antonio Ochando i construït entre el 1758 i el 1766 i que va superar la prova de foc de la Guerra Civil, ja que no va ser destruït.

Un estendard nou

Enguany, sisena edició de la Festa Quinquennal, s’estrena estendard, anunciava Maria dels Àngles Ponce, comissària de la Portada de la Verge i nexe d’unió amb l’Ajuntament. És obra de l’artista local Fina Roigé. Les Pinedes de Vila-seca, les dones que s’anomenen Pineda o Maria Pineda, s’han ofert a portar-lo, afirmava Ponce.

L’organització convida els vilatans a guarnir les façanes i balcons durant tots els dies que la Mare de Déu serà a Vila-seca. Els domasos es poden adquirir a l’església. D’altra banda, els fanalets per a la processó de rebuda de la imatge i els fulards per a la comitiva de retorn es podran comprar des del 26 de novembre a l’església, a la rectoria, a la Llibreria del Castell, al Bazar Vanessa i a la Llibreria Sant Jordi.

La festa també té present la comunitat ortoxoda russa, que des de fa uns vuit anys celebra actes litúrcis a la pròpia ermita. Prendran part també en la processó i a més, el 4 de desembre celebraran un ‘Moleben’, una mena de ritual tipus rogativa. Serà a les 13 hores. El mateix dimarts, la gent gran i els malalts podran disposar de la celebració de l’Eucaristia a les 17:30 hores, que és quan també actuarà els Cantaires de La Pineda. La mainada tindrà una celebració dels cursos de cataquesi que han realitzat.

La Portada de la Mare de Déu és una celebració “plenament consolidada al municipi”, destacaven l’alcalde, Josep Poblet, i Jaume Rovira, president de l’Associació Amics del Santuari de La Pineda, entitat que s’encarrega de la conservació i embelliment del santuari i del seu entorn. Poblet observa la manifestació al voltant de la verge com “un signe de vitalitat social i fidelitat a les tradicions pròpies”. El rector, Jordi Vila, situa l’objectiu de les celebracions en “la devoció d’una verge nostra, de quilòmetre zero”, contribuint “a la felicitat de la gent i a la cohesió de la societat”.

Accediu a la programació completa en aquest enllaç.

J. Garcia