.

L'alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, i el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, han visitat als treballadors que en aquests moments participen dels diversos programes d'ocupació coordinats per l'Ajuntament.. Foto: ACN

Encara més que l’any passat. L’Ajuntament de Vila-seca destina enguany uns 2,3 MEUR per a l’execució de polítiques actives d’ocupació i per a despesa social directa mitjançant un paquet d’accions que pretén la inserció laboral dels aturats.

El consistori subvenciona les empreses que contractin persones de la borsa de treball municipal, dóna ajuts de 2.000 euros als nous emprenedors i programa 45 cursos de formació laboral -majoritàriament del sector turístic i de serveis-. A més, ha impulsat un pla d’ocupació que donarà feina a 45 persones i quatre més en col·laboració amb la Generalitat del qual se’n beneficiaran 61 persones. L’any passat uns 300 assistents a cursos de formació es van reinserir al món laboral.

Els ajuts a la contractació de persones del municipi de Vila-seca inclouen un sistema de subvencions directes a les empreses que contractin ciutadans inscrits a la borsa de treball municipal. Es tracta d’ajuts per a les empreses – estiguin establertes o no al municipi- d’entre 750 i 2.000 euros. Pel que fa al pla d’ocupació municipal, que donarà feina a un total de 45 persones, en períodes quadrimestrals, es durà a terme amb un pressupost de 245.000 euros provinent de recursos propis i sense cap tipus de subvenció.

En conjunt, el consistori d’aquest municipi del Tarragonès ha augmentat les partides de foment d’ocupació i despesa social directa dels 1,5 MEUR del 2013 als 2,3 MEUR d’enguany. Per exemple, ha incrementat un 20% -fins als 750.000 euros- les partides pressupostàries destinades a projectes i programes formatius per a l’ocupació que compten amb la col·laboració d’altres administracions. La Generalitat hi aportarà uns 295.000 euros, elevant la xifra a més d’1 MEUR.

En aquest sentit, s’han coordinat tres programes d’ocupació laboral subvencionats pel SOC que donaran feina a 31 persones: un d’ells destinat al manteniment d’espais públics, un altre al sector comerç de serveis turístics i un tercer dedicat a l’hostaleria i restauració. També s’ha impulsat el programa SALT que beneficiarà 30 joves més, que sumat als altres tres representa una inversió de 204.000 euros. Aquests programes compten actualment amb la implicació e deu empreses, que permetran als participants incorporar-se en període de pràctiques.

Cursos formatius

Pel que fa als cursos formatius, que es porten a terme al Centre Municipal de Formació i Ocupació ‘Antic Hospital’, s’han programat cursos d’ofimàtica, de rus, d’anglès, manipulació d’aliments, auxiliar de cuina, auxiliar de cambrer, cambrer d’habitacions, atenció domiciliària, auxiliar de gestió de caixa en grans superfícies o curs de xarxes socials i màrqueting digital, entre d’altres.

A més, el consistori té consignat en el pressupost municipal un import de 507.500 euros per fer front a les necessitats individuals d’aquest tipus en qualsevol àmbit o matèria d’atenció a les persones. Així mateix, segons ha destacat l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, s’ha donat el caràcter tècnic de partida oberta a aquesta consignació per tal de permetre automàticament la seva ampliació si les necessitats del futur ho requereixen.

Poblet ha destacat que amb aquestes accions l’Ajuntament vol continuar donant suport a les polítiques actives d’ocupació i a la creació de llocs de treball per al habitants del municipi amb l’objectiu d’assolir les més de 700 insercions laborals anuals, a l’igual que l’any passat. D’aquestes, prop de 300 corresponen a persones que van assistir a alguns dels cursos formatius impulsats des del consistori, segons ha subratllat el batlle.

Per la seva banda, el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio, ha subratllat la importància de la formació i la millora de la ocupabilitat, perquè les persones que estiguin més ben formades tindran més oportunitat de col·locar-se al mercat de treball. D’altra banda, Aregio ha constatat una “consolidació” del canvi de tendència econòmica, arran dels diversos indicadors positius que se succeeixen els darrers mesos, tot i que ha apel·lat a la “prudència”.