.

.

TOTS 21

 

Tarda carregada, però no només de pluja, sinó de fortes emocions la viscuda a la plaça de l’Argilaga, el nucli de població de La Secuita, quan aquest divendres ha arribat el Carlos Ocampo amb un company seu, Gilbert Leite, procedent de Polònia i amb quatre dones refugiades i dues criatures, una d’elles un bebè de tres mesos d’edat. Una de les dones és la mare de les dues criatures.

Amb les imatges a la retina dels bombardejos a Mariupol que tothom ha pogut veure per televisió, al petitíssim nucli de L’Argilaga s’ha viscut una escena punyent, frepant: una de les refugiades s’abraçava llargament amb la seva filla, que viu a Salou. Es va casar amb un noi de la zona i resideix a la capital de la Costa Daurada. Aquestes dies estava molt pendent de la caravana que el Carlos conduïa cap a casa seva perquè en ella hi viatjava la seva mare, fugint de l’horror de la guerra.

El Carlos i el seu company, que és qui ha posat l’autocaravana, han arribat en olor de multituds a la plaça de L’Argilaga. Aleshores han començat a descendir del vehicle les dones i la canalla, entre els aplaudiments dels presents.

La mare que duia els dos fills ha estat rebuda pels seus pares, en un altre moment emocionant. Ells viuen a Portugal i cap allà se n’han anat tots. Una altra dona refugiada es reubicarà a Vilanova i la Geltrú i l’última, a Reus.

 

Així, als sis refugiats els esperaven familiars ucraïnesos que resideixen a llocs tant distants. A través de l’Associació d’Ucraïnesos de Tarragona, Carlos havia rebut la identitat de les persones i el lloc de recollida. Els transportaria cap a l’Argilaga i a l’Argilaga els esperarien els familiars, avisats per l’Associació. Cadascun, per tant, té una casa d’acollida, amb el confort que es tracta de familiars.

El Carlos i el Gilbert, amb tots els refugiats i familiars. Foto: Cedida

El Carlos, tornant de Polònia amb les refugiades, conduint l’autocaravana. Foto: Cedida

El Carlos s’havia desplaçat dilluns passat a Polònia en una autocaravana aportada pel seu company de viatge -no ha trepitjat territori ucraïnès- sense saber res de l’idioma polonès ni conèixer les seves carreteres, per dur-hi dues tones de material humanitari recollides als quatre nuclis de població de La Secuita, que sumen en total 2.000 habitants -Vistabella i Les Gunyoles són les altres dues-, i de tornada ja havia planificat emportar-se refugiats. ‘No serà l’únic viatge que faré, n’hi haurà més’, ha dit a Tots21 acabat d’arribar. ‘Agafarem un autobús a la propera sortida’, afirma.

La Secuita està poc menys que en estat de xoc per la guerra, per l’odissea del Carlos i per la pròpia capacitat de ser solidaris: ‘És emocionant veure com ha respost la gent’, afirma l’alcalde, Eudald Roca.

Jaume Garcia