.

.

TOTS 21

Inés Arrimadas, votant avui. Foto: ACN

Carles Puigdemont, avui atenent la premsa a Brussel·les. Foto: ACN

Ciutadans ha aconseguit una victòria històrica a les autonòmiques d’avui, fent-se finalment amb 37 diputats, tres més que els 34 de Junts x Catalunya i cinc més que els 32 d’ERC.

Però la victòria no serà suficient per governar Catalunya perquè el bloc independentista torna a aconseguir la majoria absoluta, tot i que perdent diputats (de 72 a 70 diputats). Carles Puigdemont obté un espectacular resultat i es pot presentar de nou com a candidat a la presidència. Junts per Catalunya celebrava aquesta nit el resultat com una gran victòria.

La gran decepció se l’emporta ERC, que només fa un mes esperava una còmoda victòria i s’ha trobat amb un creixement inesperat de la llista de Puigdemont, que ha pogut fer campanya des de Brussel·les i que l’ha acabat avançant, i amb una incomodíssima victòria de Ciutadans. El candidat d’ERC, Oriol Junqueras, ha passat tota la campanya a la presó i sense poder aparèixer-hi. Marta Rovira ha acabat fent de cap de cartell ‘in pectore’. La diferència, massa evident, s’ha notat.

L’estratègia de dividir les llistes independentistes ha portat a una victòria de la formació taronja que tot i que previsiblement no governi, suposarà donar un cop damunt la taula. Inés Arrimadas serà, mentre duri aquest mandat, la més votada i ho farà valdre. Caldrà veure també si l’independentisme vol sumar amb la CUP o s’obre a altres possibilitats.

En percentatge, Ciutadans li  treu gairebé quatre punts a Junts x Cat  i 150.000 vots. En quarta posició s’ha consolidat el PSC (17 diputats, un de més que fa dos anys). CatenComú-Podem en perd tres i baixa a vuit escons; la CUP viu una davallada històrica, passant de deu a quatre escons i el PP viu un absolut enfonsament, deixant-se set escons pel camí i recollint-ne només tres, amb 4,2 punts menys en percentatge.

El gran derrotat és el PP i Rajoy, que havia convocat les eleccions i que veu com la formació queda pràcticament escombrada a Catalunya. El futur de Rajoy queda compromès. Ja hi ha veus de la premsa madrilenya que demanen la seva dimissió.

El PP estava jugant amb foc i el PP de Tarragona, encara més. Al final, amb el salt al 98,95 per cent de vots recomptats, Ciutadans li ha pres el diputat tarragoní. L’històric Alejandro Fernández, portaveu del seu grup en l’anterior mandat, es queda sense escó.

J. Garcia