.

.

TOTS 21

Imatge del ple presencial i telemètic d’aquest matí a Tarragona. Foto: Ajuntament

Victòria estèril de l’oposició durant el plenari de l’ajuntament de Tarragona d’aquest matí, que ha servit almenys per fixar posicions sobre quin ha de ser el futur del Quiosc de la Imperial Tarraco. És a dir, ras i curt desaparèixer per deixar pas al futur en forma de carril bici. Perquè malgrat haver aconseguit tirar endavant una moció (presentada diumenge amb caràcter d’urgència) que pretenia jugar a salvar-lo, el futur està escrit. El tinent d’alcalde de Territori, Xavier Puig, ha assegurat que no hi ha alternativa possible remetent-se a l’herència socialista. «Sabeu qui va fer el dibuix? (del carril bici) El govern anterior, encarregat des de l’empresa d’Aparcaments», desenfundava en ple debat «Jo volia que passés per la calçada i no pas per la vorera. Però els tècnics em van dir que llavors s’hauria de refer tot el projecte, i el més raonable era doncs fer-ne una modificació». La intenció era evitar el màxim possible el carril bici de l’usuari de les voreres per impedir conflictivitat» i la necessitat de fer espai deixa sense opcions el quiosc, que finalitza la concessió de 50 anys aquest 8 d’octubre.

Un altre argument utilitzat des de l’equip de govern ha estat el jurídic. Una de les opcions que estan damunt la taula és aixecar un quiosc a la part final de la Rambla. Ara bé, tant Puig com l’alcalde, Pau Ricomà, han defensat que els informes jurídics del consistori consideren il·legal procedir a una concessió en precari en una obra de nova construcció. Aquesta era una de les possibles solucions que s’havien barallat. I finalment, Puig ha deixat clar que no hi ha possibilitat de reflexionar massa, perquè el tram de carril bici que ha de passar per la imperial Tarraco és finançat pels Fons FEDER amb prop de 275.000 euros i les obres han d’estar acabades el desembre.

La socialista Sandra Ramos ha convertit les explicacions en excuses. «Fa un any vam advertir al regidor Herman Pinedo per escrit sobre la finalització de la concessió. Tot el que va fer és donar-nos llargues». Alhora, i davant l’acusació de Puig, ha emfatitzat que el projecte original de l’AMT contemplava el trasllat del quiosc «més endavant. Ara resulta que no tenim marge de maniobra. Diguin la veritat: No hi ha voluntat política i punt. Tiraran pel dret en contra no només de la majoria de grups del plenari sinó també probablement de la majoria de la gent de Tarragona».

Dues declaracions institucionals

Durant la sessió s’han presentat dues declaracions institucionals com son la petició que les entitats financeres ofereixin una atenció personalitzada a les seves oficines i atenguin a les persones vulnerables a la bretxa digital i de l’altra banda, demanar la Creu de Sant Jordi per als Voluntaris de Protecció civil de Catalunya.

En primer lloc s’ha presentat una declaració a favor d’un tracte igualitari a totes les persones, instant principalment a les entitats financeres a oferir un servei més personalitzat i una atenció més adequada les persones amb situacions de vulnerabilitat social i econòmica. Tarragona ha acordat demanar que totes les persones tinguin el mateix dret als serveis bancaris amb independència de les seves habilitats digitals; el suport a col·lectius de persones afectades pel tancament d’entitats bancàries de caràcter presencial a la seva localitat, sobretot gent gran, així com evitar els cobraments i comissions abusius a usuaris i usuàries en determinats casos. 

La declaració institucional presentada en segon lloc fa referència a l’adhesió a la petició ja formulada davant de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per tal d’atorgar la Creu de Sant Jordi als Voluntaris i Voluntàries de Protecció Civil de Catalunya, per tal de posar en valor la tasca que duen a terme aquest conjunt de ciutadans i ciutadanes a tot el país i també a la nostra ciutat, amb exemples tan rellevants com tot el relacionat amb la pandèmia de la covid-19; prestant serveis a la ciutadania en tot moment.

J.S. / Redacció