.

Per a CCOO la viabilitat del sistema públic de pensions i la protección de les persones treballadores quan finalitzen la seva vida laboral ha estat, i seguirà sent la nostra prioritat.

Les pensions són un pilar fonamental de l’Estat del Benestar, què a més de garantir la protección social i económica dels i les pensionistes, contribueixen a la demanda interna, a la redistribució de la riqueza, a l’activitat económica i a la generació d’ocupació, ja que la pràctica totalitat de les pensions són dedicades al consum.

Vicente Moya és secretari general de CCOO de Tarragona

El sistema de pensions té dos reptes de futur:

1) Un increment de la despesa en pensions a causa d’un major nombre de nous pensionistes, major esperança de vida i major pensió mitjana dels i les noves pensionistes. Això vol dir: més pensions, durant més anys i de major quantia.

2) La incapacitat del del sistema productiu de generar ingresos suficients per fer front a la despesa en pensions. Fet que ha provocat, gairebé, l’esgotament del Fons de Reserva de la Seguretat Social.

Aquests dos problemes ja fa temps que s’han detectat i tots els ajustaments que s’han introduït a través del consens polític (Pacte de Toledo) i social (mesa de diàleg social entre govern, patronal i sindicats), han servit per continuar mantenint un sistema de pensions públic, de repartiment, solidari entre generacions i equitatiu. Ha estat, el govern del PP, qui ha trencat el consens amb una reforma unilateral del sistema de pensions que están provocant l’empobriment les persones pensionistes i la viabilitat del sistema.
Per garantir la viabilitat i la sostenibilitat del sistema de pensions, CCOO proposa un seguit de mesures que afecten als ingressos i les despeses del sistema:

  1. A curt termini:

Adoptar mesures per equilibrar la situació financera, millorant els ingressos per cotització i incorporant ingressos addicionals des dels Pressupostos Generals de l’Estat, per cubrir els déficits de la Seguretat Social.

Actuar sobre el dèficit financer que té el sistema des de 2011, provocat per la crisi económica, la reforma laboral (que ha devaluat els salaris i ha generalitzat la precarització laboral) i l’elevat atur, conseqüència del model productiu i econòmic del nostre país.

2) A mitjà termini:
Recuperar el marc d’actuació i de consens del Pacte de Toledo, adoptant mesures noves per evitar fets com la reforma imposada pel PP el 2013, que suposa una pèrdua de poder adquisitiu de les pensions, quan el sistema públic de pensions ha de garantir el poder adquisitiu d’aquestes.

3) A llarg termini:

Calen mesures estructurals que incideixin positivament tant en l’estabilitat financera com en l’equitat i la legitimació social del sistema. Aquests mesures són de dos tipus:

a) El canvi de model productiu cap a un que generi ocupació de qualitat i valor afegit, amb la posada en marxa de polítiques d’ocupació que afavoreixin la creació de 2,5 milions de llocs de treball de qualitat.

b) La lluita contra el frau fiscal i laboral, millorant l’organització dels recursos de la Inspecció de Treball i l’Agència Tributària, amb accions complementàries per aflorar l’economia submergida que està al voltant del 6% del PIB. Amb aquesta quantitat es podria finançar amb escreig els déficits del Sistema de Pensions, de la Sanitat, de l’Educació i de la Dependència.

CCOO, doncs, fa una aposta clara per recuperar el consens polític i social per tal d’acordar mesures que garanteixin ara i en el futur unes pensions publiques dignes, i combatre les mesures regresives del Govern del PP i els discursos catastrofistes i de la por de la Banca i les Asseguradores perquè la ciutadania subscrigui Plans de Pensions Privats que els garanteixin més beneficis.

Vicente Moya és secretari general de CCOO de Tarragona