.

Mònika Escuer, amb Elena Giménez. Foto: Tots21

Vetllada poètica la viscuda la tarda de dijous a l’Ateneu Popular de Castellvell, el nou referent cultural de la vila que a més de la Biblioteca municipal i diverses sales i plantes, gaudeix d’una amable i ampla terrassa des de la que se celebren happenings culturals diversos, conduïts per la gent de l’Ateneu. En aquest cas la invitada era l’escriptora de Reus Mònika Escuer, que està promocionant el seu primer poemari, ‘De vida i de mort floreixen les flors’.

Feren de presentadors l’escriptor i activista cultural Eduard López i Elena Giménez, membres de Safareig poètic, una proposta que aglutina amants de la poesia, que celebra jams poètiques improvisades, a modus de jams jazístiques, a Santa Llúcia, i amb qui durant la pandèmia va contactar, via internet, clar, la Mònika Escuer. D’allí justament va néixer el primer recull de poemes d’una autora que la coneixem per la seva saga de ‘Contes màgics de Reus’, del qual el dia 15 s’anuncia la presentació del darrer volum, també a l’Ateneu Popular de Castelvell.

La Mònika Escuer jugava a casa ja que tot i ser reusenca, des de fa un temps resideix a Castellvell, i des de casa estant es feu la presentació amb la complicitat del públic, que va ser assaltat improvisadament perquè llegís part de l’obra. Els fons de la recaptació del llibre, que compta amb il.lustracions de Paola Torrijos -filla de l’escriptora-, seran destinats a l’entitat Reus Refugi, que com va explicar Elena Giménez, alhora representant de l’entitat, es dedica a dignificar la vida de les persones migrades arribades a casa nostra.

L’escriptora i el públic que assistí a la vetllada. Foto: Tots21

La irrupció de la Mònika Escuer en el camp de la poesia ha sorprès per la maduresa d’una proposta que es basa en un discurs ‘franc i tendre’, com el definia l’Eduard. ‘La Mònika té una gran capacitat d’improvisació, de crear al mateix moment un poema, com ens va demostrar en les sessions poètiques’, recordava. L’obra inclou un recull de poemes haukús, una tendència poètica japonesa amb peces molt breus, però enormement complexa per les exigències de la mètrica, i que recorden els microcontes, per exemple, de Jesús Maria Tibau.

Amb pròleg de Lena Paüls, l’obra bascula entre la idea de vida i de mort. Diu la prologuista: ‘Amb l’edició d’aquesta primer poemari l’autora ens deixa assaborir l’ambient, l’aroma i l’autenticitat dels seus poemes curts. Amb un denominador comú que vertebra els poemes: l’autora i el jo poètic coincideixen; dit d’una altra manera: les introspeccions poètiques exploren sensacions de caràcter autobiogràfic’.

Amb un ús metafòric ‘ben identificable’, la mètrica anisosil.làbica i versos lliures ‘aconsegueix una expresivitat viva’, subratlla Paüls. L’obra inclou tres poemes musicats i cantats pel compositor cornudellenc Fernando Mestres, que són descarreglables en codi QR.

Jaume Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */