.

.

TOTS 21

La consellera de Salut, Alba Vergés, en el marc d’una visita a l’Hospital Sant Joan de Reus amb motiu d’un cribratge massiu amb proves PCR durant tres dies. Foto: ACN

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha apuntat que la proposta que tenen ara sobre la taula de toc de queda el situa entre les 22 i les 6 hores, i ha remarcat que això no significa automàticament obrir la restauració. “Hi ha mesures que es complementen entre elles i no són intercanviables. Són independents”, ha dit a Catalunya Ràdio, on ha recordat que bars i restaurants també tenen horari diürn i mouen molta gent.

Vergés ha admès que l’estat d’alarma i el toc de queda pot durar més de 15 dies. Segons ella, el govern espanyol es reunirà diumenge per aprovar-lo, acceptant que la Generalitat es quedi amb el comandament.

Aquesta nova eina pot permetre prendre diferents mesures, ha dit, com ara contractar estudiants d’últim curs d’infermeria.

Meritxell Budó assegura que el confinament domiciliari “és una possibilitat” i que “probablement” comportaria tancar les escoles

Meritxell Budó.

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat que un confinament domiciliari com al mes de març “és una possibilitat” i que “probablement” comportaria el tancament de les escoles. “El tema del confinament domiciliari està present en els debats. És una possibilitat a tenir en compte en funció de l’evolució de les dades epidemiològiques i del criteri de les autoritats sanitàries”, ha reconegut Budó aquest dissabte als micròfons del ‘Via Lliure’ de Rac1.

“No està previst de manera immediata, però no podem fer cap afirmació categòrica”, ha apuntat la portaveu del Govern, que també ha justificat la necessitat de l’estat d’alarma a Catalunya “com un paraigües legal” per decretar un toc de queda nocturn.

“Hem demanat que l’estat d’alarma es decreti com més aviat millor, però tot apunta que la reunió extraordinària del consell de ministres no serà fins demà”, ha lamentat Budó. “Ens agradaria que hagués estat avui”, ha puntualitzat la consellera de la Presidència, que ha precisat que aquest toc de queda seria entre les 23 hores i les 06.00 hores del matí. “Seria el més raonable, jo no veig allargar-lo fins a les 07.00 hores del matí. Potser seria avançar-lo a les 22 hores com a màxim”, ha reflexionat en veu alta Budó, que ha assegurat però que el Procicat està treballant per definir “la millor fase horària”.

Estat d’alarma “completament diferent” al del març

En paral·lel, la portaveu del Govern ha comentat que el ‘nou’ estat d’alarma hauria de ser “completament diferent al del març”. “Aquell era recentralitzador i ens manllevava competències” ha recordat Budó. “Aquest ens han garantit que serà diferent, ja que ens mantindrà les competències i la Generalitat serà l’autoritat delegada competent”, ha avalat la consellera de la Presidència, que ha insistit que la funció d’aquest estat d’alarma serà exclusivament “donar cobertura jurídica” als governs autonòmics per prendre les decisions. “I també més celeritat per així no haver d’esperar cada vegada el vistiplau del TSJC”, ha afegit Budó.

Toc de queda nocturn: “Qui treballa de nit podrà anar a treballar”

Sobre aquest toc de queda nocturn, la portaveu del Govern no ha precisat qui estarà autoritzat a sortir al carrer però ha volgut deixar clar que “la gent que treballa de nit podrà anar a treballar”. “No estem pensant en aturar l’activitat laboral, sinó la mobilitat que té a veure amb el lleure”, ha comentat Budó, que també ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat al món de la cultura. “En aquests moments no està sobre la taula fer noves restriccions a teatres i cinemes”, ha assenyalat la consellera de la Presidència, que ha emplaçat a dilluns 26 d’octubre per saber si els bars i restaurants podran obrir un cop passats els 15 dies d’aturada.

“A partir de dilluns –passats 10 dies- les dades epidemiològiques ja ens orientaran i reflectiran l’efectivitat de les mesures. I tan aviat com sigui possible aixecarem les restriccions al sector”, ha promès Budó, que ha adreçat un darrer missatge a la ciutadania per aquest cap de setmana. “Demanem la seva corresponsabilitat ja que no volem prendre mesures més dràstiques”, ha avisat la portaveu del Govern. “La recomanació és que ningú es mogui si no és estrictament necessari. És clar que es pot anar a passejar a prop del municipi, però no fer grans desplaçaments”, ha conclòs Budó.

ACN