.

L’alcalde de la Ràpita aplaudint a la seva sortida de Fiscalia de Tarragona. Foto: Anna Mayor

L’alcalde de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), Josep Caparrós (ERC), s’ha acollit al seu dret a no declarar davant de la Fiscalia de Tarragona on havia estat citat aquest dilluns a les deu del matí. El mateix ha fet un veí de Tarragona i un altre de Reus acusats de copiar una web de la Generalitat sobre el referèndum. La voluntat és la de dur aquests casos a Europa a través del Partit Pirata.

L’advocat dels dos joves, Carles Perdiguero, ha realitzat una queixa prèvia perquè no ha tingut accés a la documentació respecte a aquests fets i perquè se’ls havia citat sense conèixer si ho farien en qualitat de testimonis o d’investigats.

Un dels joves citats a declarar a la comissaria de la policia espanyola a Tarragona, a l’exterior de l’edifici i amb la citació a les mans. Foto: Anna Mayor

Perdiguero ha apuntat que els procediments contra aquests dos joves s’han obert en base a la instrucció de la fiscalia general de l’Estat. “Entenem que és un despropòsit legal perquè no hi ha base per imputar un delicte de desobediència a ningú en aquests moments i, menys, a fer-ho d’aquesta manera tan general”, ha denunciat.

Segons l’advocat, “en circumstàncies normals seria impossible que una citació com aquesta arribés a la fiscalia o al jutjat” i ha denunciat que “els procediments legals estan trencant tots els motlles”. Perdiguero ha insistit que “no és correcte” utilitzar la instrucció genèrica de la fiscalia “sense individualitzar i sense motivar els fets”. “Hi ha la sensació que hi ha una voluntat atemoridora en aquestes citacions”, ha reblat.

Poc més d’una desena de persones han donat suport als dos joves -un veí de Reus i un altre de Tarragona- a les portes de la comissaria de la plaça d’Orleans. Un fort dispositiu format per almenys vuit furgonetes de la policia espanyola i nombrosos agents ha blindat la comissaria tarragonina, mentre a pocs metres tenien lloc les concentracions de suport als alcaldes de la Ràpita i Deltebre, que compareixien davant el fiscal per l’1-O.

Els alcaldes

D’altra banda, l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, que ha estat acompanyat per 150 persones que han vingut en dos autocars i cotxes particulars, ha assegurat que l’interrogatori ha estat cordial i que s’ha pogut adreçar sense cap problema en català. Després de mitja hora, ha sortit de l’edifici de l’Audiència aclamat amb crits de ‘votarem’, ‘no estàs sol’, i ‘independència’, i ha fet una crida a mantenir la mobilització al carrer per defensar l’1 d’octubre i la democràcia. “El més important que és que la ciutadania surti al carrer, no ho podem fer sols les institucions, els alcaldes, ni el Govern, només ho aconseguirem si la ciutadania aguanta al carrer i defensa els seus interessos”, ha manifestat.

D’altra banda, l’alcalde de Deltebre (Baix Ebre), Lluís Soler (PDeCAT), tampoc ha declarat aquest dilluns davant del fiscal de Tarragona en la seva citació per donar suport a l’1-O. Soler, que ha estat acompanyat per més d’un centenar de persones que han vingut en dos autocars des del cor del Delta, ha assegurat que el tracte del fiscal ha estat cordial i ha explicat que ha fet constar que el Ministeri Públic s’està “extralimitant” en les seves funcions per iniciar una via judicial quan ja hi ha una oberta.

Preguntat per la Declaració Unilateral d’Independència (DUI), Soler ha assegurat que no es pot descartar com una de les alternatives si no es pot celebrar el referèndum de l’1-O. “Nosaltres volem legitimar a través de les urnes la voluntat del poble a dir si vol ser independent o no, i si no podem tenir la veu del poble a través dels vots hi ha altres vies i la DUI n’és una”, ha declarat.