.

.

TOTS 21

Unió de Pagesos denuncia que els costos dels carburant «creixen en un mercat captiu d’empreses especuladores amb el vist i plau del Govern estatal». Foto: UP

Unió de Pagesos ha bloquejat avui l’accés a l’entrada nord del Complex Industrial Repsol Química, a la Pobla de Mafumet, després de la marxa lenta de tractors convocada aquest matí en protesta per l’escalada de preus dels carburants, fertilitzats i derivats del petroli utilitats com  a factors de producció a les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals.

El sindicat estima que el cost del gasoil B ha pujat el darrer any un 215%, i, segons el Ministeri d’Agricultura, ja s’havia incrementat un 95,8% al gener del 2021. Els preus dels fertilitzants nitrogenats a gener del 2022 s’han encarit un 61% i un 141% respecte a la seva mitjana anual del 2020, segons dades del Departament d’Acció Climàtica. Mentrestant, Repsol, la qual disposa de l’única refineria de petroli que hi ha Catalunya, ha fet públic que els seus beneficis del 2021 assoleixen els 2.499 milions d’euros, xifra rècord dels darrers 10 anys.

Unió de Pagesos denuncia que els costos dels carburant «creixen en un mercat captiu d’empreses especuladores amb el vist i plau del Govern estatal; per això, ha traslladat aquesta protesta a la refineria que Repsol té a Catalunya, ja que és una de les principals empreses que es lucren amb els factors de producció de l’activitat agrària, com són el gasoil i els fertilitzants, entre altres».

El sindicat va adreçar divendres passat una carta al president del Govern de l’Estat, Pedro Sánchez, amb la demanda que, atès el caràcter estratègic del sector agrari, el conjunt de les activitats agrícoles, ramaderes i forestals disposin del subministrament de gasoil amb la fiscalitat més baixa possible i amb un IVA reduït del 10%. També va demanar bonificacions fiscals en l’IRPF i en l’impost de societats des del 2021 de les factures de gasoils, plàstics i fertilitzants, així com que permeti la contractació de dues potències elèctriques per al regadiu.

Unió de Pagesos emmarca la mobilització d’avui en la campanya de mobilitzacions #LaPagesiaDiuProu a tot el territori a causa de l’empitjorament de les condicions de treball al camp i l’estancament de les polítiques adreçades a la pagesia.

Redacció