.

Imatge de la concentració a la plaça de la Font de Tarragona per reivindicar el 8-M. Foto: Eloi Tost

Unes 500 persones s’han concentrat aquest dilluns a Tarragona en motiu del 8-M. L’acte ha estat convocat per la Plataforma 8M del Camp de Tarragona i ha reclamat la igualtat de gènere, la fi de la violència masclista i la fi de la bretxa salarial. També ha servit per denunciar que la pandèmia ha empitjorat la situació laboral de les dones i que moltes de les feines feminitzades que fan són considerades essencials però no tenen el reconeixement social i salarial que correspondria. Per l’escenari que s’ha habilitat hi han passat grups de teatre i de música, així com membres del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, que han denunciat la precarietat laboral que pateixen les dones que netegen els hospitals.

Prop de 200 persones es concentren al Mercadal de Reus 

Primer pla d’un cartell reivindicatius a la concentració al Mercada. Foto: Núria Torres

D’altra banda, prop de 200 persones s’han concentrat aquest dilluns al migdia a la plaça del Mercadal de Reus amb motiu de la vaga del 8-M. El mal temps i l’actual crisi sanitària han deslluït la jornada, amb un volum d’assistents inferior respecte altres anys. Prèviament a la lectura del manifest al Mercadal, subscrit per la Plataforma 8M de Reus, que engloba diversos col·lectius locals, una trentena de manifestants han recorregut des de primera hora del matí els centres residencials de la ciutat on han fet lectura de textos reivindicatius. A la residència de gent gran Ítaca Fortuny, que va haver de ser intervinguda per un brot de coronavirus, s’ha vingut un moment emotiu amb la sortida d’algunes residents, que han aplaudit l’acció de les manifestants.

De la mitja dotzena de residències a les quals s’han aturat davant la porta d’entrada principal, només al geriàtric Ítaca han sortit a rebre-les. La trentena de manifestants han iniciat el recorregut a quarts de deu del matí. Pel camí, grups de dones les aplaudien al seu pas. Quan ja portaven un parell d’hores de marxa, al darrer moment s’han decidit a passar per aquesta residència per a gent gran, especialment colpejada per la covid-19 -amb una cinquantena de residents infectats, i també un parell d’empleades. Allí han començat a sortir treballadores i acte seguit, algunes residents, engrescades per l’acció feminista. Aplaudien i alçaven els braços.

Una resident de la residència Ítaca de Reus, rebent amb aplaudiments les manifestants pel 8-M. Foto: Núria Torres

No és el primer cop que a Reus s’inicia la jornada del 8-M amb un recorregut per la ciutat, si bé és la primera vegada que se centra específicament en les residències d’avis. “Més d’un 80% del personal del sector sanitari són dones i la pandèmia s’hi ha acarnissat”, deien des de la plataforma organitzadora, que aglutina diversos col·lectius feministes, sindicats, entitats, etc. Al punt de les dotze del migdia, s’ha iniciat la concentració al Mercadal, amb prop de 200 persones, amb la pancarta ‘Defensem les treballadores, defensem la vida’ que encapçalava la mobilització. Posteriorment s’ha fet lectura del manifest, davant les portes de l’Ajuntament de Reus.

“Reivindiquem que cal tornar a sortir als carrers, la pandèmia ha agreujat els drets de la dona, que ha hagut d’assumir cures dins i fora de la llar”, ha afirmat Berta. “Amb la pandèmia s’ha agreujat la repercussió sistemàtica sobre les dones, perquè són les que estan a primera línia en els sectors essencials, per això sortim a defensar les treballadores i la vida”, ha afegit Meri. Per la seva banda, Eulàlia Sabater, metgessa de l’Hospital Sant Joan de Reus, que també ha participat en la lectura del manifest, recorda la vaga convocada per aquest 10 de març per reclamar una sanitat pública i recuperar les retallades que s’arrosseguen de fa temps.

Vuit trams habilitats per a la manifestació a Barcelona

Vista aèria de la manifestació del 8-M al centre de Barcelona. Foto: Miquel Codolar

La concentració feminista del Dia Internacional de les Dones a Barcelona ha arrencat aquest dilluns pocs minuts després de les 18:30 h al passeig de Gràcia. Convocada pel col·lectiu ‘Vaga feminista’, l’acció reivindicativa es fa de forma estàtica, amb inscripció prèvia i aforament limitat per adaptar-se a les mesures de prevenció per la covid-19. La manifestació unitària del 8-M se celebra sota el lema ‘Juntes, diverses i rebels. Som imparables’ i agrupa vuit trams des de la Gran Via de les Corts Catalanes fins al carrer Rosselló. Després de la manifestació estàtica, les convocants impulsen una cassolada i llums liles des dels balcons catalans a partir de les 21 h.

Dels 8 trams que s’han habilitat per la manifestació, la majoria són no mixtos i només dos permetran la presència de persones de diferents sexes. La inscripció als diferents trams s’ha fet a través del web del col·lectiu ‘Vaga feminista’, diverses hores abans de l’inici de l’acció ja s’havien esgotat totes les places i l’aforament ha quedat ple.

Segons han explicat les organitzadores de la manifestació, per prioritzar la salut de les participants, es permetrà reunir un màxim de 3.600 persones en els diferents trams.

Unes 2.500 persones es manifesten pels carrers de Girona per reivindicar el 8-M

Imatge de la concentració pels carrers de Girona. Foto: Gemma Tubert

Unes 2.500 persones, segons la Policia Municipal i els Mossos, s’han manifestat pels carrers de Girona per reivindicar el 8-M sota el lema “Ens volen confinades, ens trobaran organitzades”. La mobilització, convocada per la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista de Girona, ha començat a la plaça U d’Octubre i ha recorregut diversos carrers del centre de la ciutat fins a la Delegació del Govern, on han llegit un manifest assegurant que “la lluita continua” i han denunciat que la pandèmia ha “accentuat encara més les desigualtats”. També han denunciat els casos d’assetjament sexual destapats a l’Institut del Teatre i han interpretat diverses cançons de denúncia.

ACN

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */