.

Els manifestants, en un moment de la concentració feta a Tarragona. Foto: Mar Rovira

Unes dues-centes persones s’han manifestat aquest diumenge al vespre a Tarragona per reivindicar els drets del col·lectiu LGTBIQ+ en el Dia de l’Orgull. La protesta, organitzada per la plataforma 28J El Camp TGN, ha començat a l’estàtua dels Despullats i ha enfilat la Rambla Nova fins al Balcó del Mediterrani, on s’ha llegit un manifest.

Els organitzadors han denunciat que no toleraran “la transfòbia, provinent de persones covardes que aprofiten l’anonimat de les xarxes socials, com la d’escriptores de molt renom o la de polítiques” que volen excloure aquestes persones del moviment. A més, també han lamentat que les persones trans han estat un dels grups que han patit més durant la crisi del coronavirus.

La marxa, encapçalada per una pancarta que duia per lema ‘Seguim la revolta LGTBIQ+ als carrers’, ha començat quan passaven uns minuts de les set del vespre a l’estàtua dels Despullats. Des d’aquest punt, els manifestants amb mascaretes, banderes de l’arc de Sant Martí i cartells reivindicatius han cridat consignes a favor del moviment LGTBIQ+. A tall d’exemple, han clamat ‘la nostra ploma no té cura’ o ‘alerta que caminen trans, lesbianes i gais pels Països Catalans’, entre altres.

La protesta ha recorregut la Rambla Nova fins a arribar al Balcó del Mediterrani, on s’ha fet la lectura d’un manifest. Els organitzadors han explicat que a causa de la situació “d’excepcionalitat” per la covid-19 no han pogut celebrar el Dia de l’Orgull amb “tota la força i concentració de persones” que haguessin volgut. “Però aquest virus no ens derrotarà, ni a nosaltres ni a les nostres ganes de seguir en la lluita, de recuperar els carrers i tots els espais que calgui per obtenir els drets que ens corresponen a les persones de gèneres i sexualitats dissidents, sigui en les situacions que sigui”, ha recollit el text.

En el document també s’ha condemnat totes les actituds de rebuig, de prejudici i d’hostilitat contra lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. Així mateix, la tècnica de l’Associació H2O, Berta Mascaró, ha denunciat la transfòbia que han patit les persones trans darrerament. “L’últim mes ha sigut molt dur per la comunitat trans per culpa d’escriptores de renom i d’alguns sectors dels moviments feministes, que volen excloure les persones trans dels nostres col·lectius i de l’esfera social”, ha assenyalat.

En la mateixa línia s’ha manifestat Mons, una persona transgènere no binari que pertany al col·lectiu gènere lliure, un dels impulsors de la plataforma 28J del Camp TGN. “És molt greu que s’aixequin veus de col·lectius feministes radicals que exclouen a dones trans, creiem que aquesta barrera ja hauria d’estar superada”, ha lamentat. Mons també ha assegurat que durant la crisi sanitària, les persones trans s’han trobat desprotegides i en un entorn familiar on no se sentien segures.

ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */