TOTS 21

Imatge dels pagesos que han recorregut amb els tractors els carrers de Reus durant la protesta unitària per reclamar un nou model energètic a Catalunya. Foto: Mar Rovira

Unes 150 persones han protestat aquest diumenge a Reus per demanar un nou model energètic que sigui més «sostenible», «just» i «participatiu». En l’acció, els ecologistes han exigit la derogació del decret llei 16/2019 i han reclamat que s’apliqui la moratòria promesa per aturar la tramitació dels centenars de projectes eòlics i fotovoltaics projectats arreu de Catalunya. «Tots els partits polítics reconeixen el desgavell del decret llei, però ningú posa fil a l’agulla per resoldre aquesta situació», ha denunciat el president de Gepec- Ecologistes de Catalunya, Xavier Jiménez. A les Terres de l’Ebre, Ponent, la Catalunya Central i el Penedès també s’han organitzat mobilitzacions. Els activistes preveuen noves protestes unitàries.

La Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa d’Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa han impulsat mobilitzacions arreu de Catalunya aquest diumenge sota el lema ‘El territori diu Prou’. Sí a les energies renovables, però no així!’. Amb les protestes unitàries, les entitats ecologistes denuncien les «agressions» i la «massificació» que pateixen comarques com la Terra Alta, les Garrigues, el sud del Segrià o la Conca de Barberà. Segons dades de Gepec- Ecologistes de Catalunya, d’ençà que va entrar en vigor el decret 16/2019 s’han projectat 133 parcs eòlics i 320 de fotovoltaics.

«D’aquests, la Generalitat ha dit que tenen una certa viabilitat 62 projectes eòlics i 156 fotovoltaics, tot i que no els ha aprovats tots», ha indicat Jiménez. «No diem no a les renovables sinó el contrari, hem de treballar ja per a una transició energètica, sostenible, democràtica, participativa i compatible amb la preservació dels nostres espais natural i agraris; a Catalunya tenim potencial per fer energia renovable preservant tots aquests valors territorials», ha assenyalat l’activista.

Els ecologistes han reclamat la paralització immediata de la tramitació de tots els projectes de renovables, excepte dels d’autoconsum i els d’iniciativa pública o privada que es basin en la sostenibilitat. També han demanat que els nous projectes s’ubiquin tant en zones industrials, per no «trinxar» més els espais naturals i agrícoles, com en zones periurbanes degradades, de baix valor ambiental i agrari.

«Demanem la derogació del decret de les renovables perquè facilita la massificació eòlica, els molins i les plaques s’han de posar a prop de les ciutats i no a les muntanyes», ha assegurat la portaveu de Xarxa-Sud, Marie Hulsens. Els activistes han tornat a exigir al Govern que apliqui una moratòria als projectes que es troben en el procés de tramitació fins que no es redacti i s’aprovi un nou pla de transició energètica que n’ordeni la seva implantació.

En la protesta de Reus, també hi han participat pagesos que han recorregut amb una desena de tractors els carrers del centre de la ciutat per protestar contra la massificació de projectes d’energies renovables a les comarques tarragonines i ebrenques. El coordinador territorial d’Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Pere Guinovart, ha carregat contra els consellers en funcions de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa.

«Actuen amb una prepotència que el territori no es mereix, el país que volem és un país equilibrat, les energies renovables tornen a afectar el sud; no volem que cap pagès es vegi implicat amb aquesta situació d’espoli de les empreses productores de llum, volem igualtat d’oportunitats», ha reclamat Guinovart. A Reus, després de diversos parlaments, els activistes han llegit el manifest unitari i han estripat, de forma simbòlica, el decret llei de les renovables.

Més de 300 persones es manifesten a Gandesa

Més de 300 persones s’han manifestat a Gandesa aquest diumenge al matí per denunciar que el decret Llei 16/2019 ha suposat l’inici a tràmit de 104 macroprojectes eòlics i solars a les Terres de l’Ebre amb menys de dos anys, malgrat que no tots han rebut el vistiplau de la ponència ambiental. Des de l’Associació Terra Alta Viva recorden que la Terra Alta és la comarca que genera una major potència d’energia eòlica de tota Catalunya (325 MW), atès que hi ha 148 aerogeneradors en funcionament. L’entitat també lamenta que s’estan construint dues noves centrals eòliques a la comarca i que s’han projectat setze parcs eòlics i set de fotovoltaics entre aquest any i el 2020.

A més, els ecologistes han denunciat que el Baix Ebre és la comarca que acull més molins, amb 159 aerogeneradors i que a la Ribera d’Ebre n’hi ha 21. “És evident que les Terres de l’Ebre ja no podem assumir més centrals eòliques, l’actual pluja de projectes que estem rebent, sumats als que ja estan en funcionament, és esfereïdora i provoca greus desequilibris socioeconòmics en el nostre món rural, molt amenaçat per problemàtiques com el despoblament, l’envelliment i la falta de serveis i projectes que assegurin el futur de les properes generacions”, recull el manifest. Per tot plegat, han demanat més voluntat política per frenar la massificació eòlica que pateix la zona.

Protestes arreu del país

A banda, també s’han organitzat aquest diumenge protestes a Manresa, Igualada i Lleida, on s’han fet marxes a peu o amb bicicleta i concentracions. A Falset, es farà una protesta a les sis d’aquesta tarda al camp de futbol vell. En el cas de les comarques gironines, les mobilitzacions s’han posposat fins a final de mes per qüestions logístiques. Dissabte també es van organitzar accions al Pallars Jussà i l’Alt Penedès.

Mar Rovira