.

Sessió plenària del dijous 2 de juny. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat el Pla d’Igualtat 2022-2025 per al consistori i els seus organismes dependents (les dues empreses municipals, els tres patronats municipals i la Mancomunitat d’Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori), amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals (PSC, JxCat, la FIC, ERC, la CUP, Cs i el PP).

Aquest document és fruit d’una diagnosi prèvia que la Comissió negociadora del Pla d’Igualtat va dur a terme entre els mesos d’octubre de 2021 i de gener de 2022. Durant aquest temps, aquest grup de treball paritari i representatiu dels diferents àmbits professionals de l’Ajuntament i dels seus organismes autònoms va analitzar les dades de les plantilles pròpies i els resultats de l’enquesta que es va fer als treballadors/es municipals.

El Pla s’estructura en 7 objectius i 17 accions concretes a desenvolupar des de la seva aprovació fins al 2025, adreçades als 250 empleats/ades municipals que hi ha aproximadament. Els objectius són: incorporar la igualtat d’oportunitats de manera transversal en la cultura de l’organització i la seva gestió, sensibilitzar la plantilla en matèria d’igualtat, fomentar la participació igualitària d’homes i dones en la representació legal, assolir un ús de llenguatge no sexista, garantir la igualtat de tracte i oportunitats en la selecció, promoció i formació interna; garantir un entorn laboral sense assetjament sexual o per raó de sexe; i implementar i difondre unes mesures de conciliació que s’adeqüin a les necessitats reals i actuals de la plantilla.

Com que es considera que la implantació del pla d’igualtat és un procés dinàmic i flexible, es durà a terme un seguiment de la implantació de cadascuna de les accions previstes, per constatar si les accions plantejades són suficients o cal incloure noves accions que ajudin a la consecució dels objectius plantejats. Per monitoritzar el grau de compliment o acostament a la consecució dels objectius plantejats en aquest pla també es preveu fer dues avaluacions: una dos anys després de la seva implantació i una altra en finalitzar la implantació de totes les accions del pla d’igualtat. Aquesta avaluació serà el punt de partida del segon pla d’igualtat de l’Ajuntament, ja que permetrà entreveure aquells aspectes que encara siguin susceptibles de millora.

«Disposar d’un Pla d’Igualtat, més enllà de ser una obligació per a l’Ajuntament, és una oportunitat per posar de manifest, d’una manera rigorosa, possibles situacions de desigualtat i per establir mesures correctores. Això li pot reportar un entorn de treball més just i inclusiu», tal com va argumentar al ple el regidor d’Igualtat, Diego García.

Altres acords destacats

En la sessió plenària que va tenir lloc ahir dijous 2 de juny a la Casa de la Vila també es va donar llum verda a:

– L’aprovació de la moció presentada pels grups municipals del PSC, JxCat, FIC, ERC, Cs i PP perquè s’actuï d’urgència per pal·liar els greus efectes a les zones afectades per les gelades de l’abril de 2022,  amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte el de la CUP, que va votar en contra. Mitjançant aquesta moció, l’Ajuntament ha acordat instar el govern de l’Estat i el govern de la Generalitat de Catalunya a «promulgar urgentment un decret-llei en què s’estableixin mesures ad hoc per la greu afectació de les gelades de principis d’abril d’enguany a àmplies zones agràries de Catalunya i d’altres zones de l’Estat espanyol, entre les quals s’han d’incloure: ajuts directes per a les explotacions agràries i finançament per a totes les explotacions afectades que ho necessitin», entre altres mesures, I també instar a aquestes administracions superiors a «millorar les línies d’assegurances agràries dels sectors afectats» i a notificar l’aprovació d’aquesta moció al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i a la Unió de Pagesos de Catalunya.

– L’aprovació de la determinació de les festes locals del municipi per al 2023, amb els vots a favor del PSC, JxCat, ERC, Cs i el PP; l’abstenció de la FIC i el vot en contra de la CUP.  Així doncs, aquests seran els festius locals: a l’Almadrava i a Masriudoms, el 24 i el 25 de juliol; a l’Hospitalet de l’Infant, el 29 de juny i el 16 d’agost; a Masboquera, el 5 d’agost i el 17 de novembre; i a Vandellòs, el 25 de juliol i el 22 de setembre.

– L’aprovació de la vinculació de l’Associació de voluntaris de Protecció Civil de l’Hospitalet de l’Infant a l’autoritat municipal i als plans de protecció corresponents, amb els vots amb els vots a favor del PSC, de Cs i del PP, l’abstenció de JxCat i de la CUP; i els vots en contra de la FIC i d’ERC. Aquest acord permetrà que una nova associació de voluntaris de protecció civil es vinculi a l’Ajuntament, en substitució de l’anterior.

– L’aprovació inicial del reglament d’ajuts del fons social del personal de l’Ajuntament i dels seus organismes dependents, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals.

D’altra banda, Ivan Torrobella va informar al Ple de l’Ajuntament de la seva renúncia al càrrec de regidor del grup municipal de la CUP-AMUNT, que ha exercit durant un any, en compliment dels compromís que van adoptar les quatre primeres persones de la llista electoral d’alternar-se el càrrec un any cadascun durant aquest mandat. «Entenem que els càrrecs institucionals no són un objectiu en si mateix, sinó una eina al servei del poble i per a la transformació social», va argumentar Torrobella.

Redacció