.

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas. Foto: Ajuntament de Prades

La creació d’una residència privada per a la tercera edat i el projecte Parc astronòmic de les Muntanyes de Prades són les dues grans apostes de l’equip de l’actual alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, si revalida un nou mandat electoral l’any vinent. Bargas ha anunciat a Tarragona21 que el proper serà el darrer mandat en què es presentarà per encapçalar l’Alcaldia.

Els altres projectes destacats són el futur Centre d’Interpretació de la reina Margarida, amb la restauració del castell i amb els terrenys adquirits en permuta per l’Ajuntament, la connectivitat del càmping Prades amb el nucli de la població i la creació de voreres d’entrada i sortida a la carretera per seguretat dels vianants. Finalment, hi ha previst crear una zona d’aparcaments a la carretera de Capafonts “per la gran afluència de visitants els caps de setmana”. El casc antic de Prades és tot peatonal.

Sobre la residència per a la gent gran, ja s’han presentat els plànols a l’Ajuntament. El plantejament és de tipus apartaments, pisos tutelats. Serà un edifici de nova planta, situat al costat de la gasolinera. Prades busca donar sortida a la gent gran, no disposa de centre de dia tot i que compta amb un servei d’assistència domiciliària.

La prioritat per als propers quatre anys “és que la gent visqui millor i es guanyi bé la vida”, afirma. De l’actual mandat està especialment orgullosa d’haver posat en marxa el gimnàs municipal, “que ha estat un èxit”. Es tracta d’un espai “on hi va tothom, dels més joves als més grans, homes i dones. És un lloc que ens ha dinamitzat la població. Es tracta que la gent que viu a Prades s’hi senti molt a gust. Crec que encara tinc quatre anys per donar moltes hores de la meva vida per Prades”.

El projecte de Parc astronòmic és el més ambiciós en molts anys que s’hagi dut a terme a Prades i pot suposar una inversió de tres milions d’euros, tot i que encara no està quantificada de manera precisa. Suposa situar Prades com “un referent nacional i estatal en l’observació de les estrelles”, subratlla l’alcaldessa. L’Observatori se situarà a la carretera de Reus, en un lloc elevat, i la seva posada en marxa donarà a més resposta al col·lapse que viu l’únic observatori d’aquestes característiques que hi ha a Catalunya, situat a Ager, a les terres de Ponent.

Paral·lelament, el Centre Cívic habilitaria espais com a Centre d’Interpretació del Parc astronòmic per a celebrar-hi activitats explicatives, formatives i lúdiques.

6.600 persones a l’estiu

Bargas fa un balanç de l’any, on destaca “la gran quantitat d’activitats que hem portat a terme. Només al mes d’agost se’n van celebrar més de 150. Pràcticament fins aquests dies, a finals de novembre, s’ha mantingut la presència de visitants”.

Per primera vegada, l’Ajuntament ha fet una valoració del nombre de persones que hi fa cap a l’estiu: “Ho hem fet a partir dels consums d’aigua i el resultat ha estat de 6.600 persones, més del que esperàvem, que era uns 5.000”, sense comptar els que només hi passen un dia. “És un volum molt gran de visitants”. “Prades es consolida, amb càmping, els Xalets, restaurants, fondes i cases de pagès. Gairebé cada cap de setmana hem tingut ple”. Això ha suposat “molta feina, però n’estem molt contents”. És el resum que li fa l’alcaldessa a l’any que acaba.

Entre les novetats més destacades figura haver recuperat la figura de la reina Margarida de Prades a través de les primeres jornades d’estudis històrics sobre la seva persona i el seu temps. L’objectiu continua essent el de “posar en valor la reina i el Comptat de Prades” amb la creació del Centre d’Interpretació i l’any vinent, realitzant les segones jornades d’estudis, on es preveu l’aparició de novetats, a partir dels experts Antoni Jordà i Edard Juncosa, que són qui les coordinen. “Hem portat a Prades historiadors d’un nivell que no esperàvem tenir. Les jornades són un punt de partida”. “S’està trobant notícies sobre la reina Margarida que són inèdites. És una molt bona feina de tots plegats, especialment per part dels dos experts”.

Imatge de la presentació de les Jornades sobre la reina Margarida. Foto: Tarragona21

Posar en valor l’històric Comptat de Prades

El Centre d’Interpretació s’ubicarà al castell de Prades, a partir de l’adquisició d’uns terrenys “on hi ha una part de l’antic absis de la capella del Castell: aquests dos espais s’unificarien per fer-hi activitats, en un casc antic ple d’història”, relata l’alcaldessa. L’antiga capella del Castell ja és ara com ara punt d’activitats culturals i lúdiques. “Ens interessa posar en valor el Comptat de Prades”, subratlla. “Cultura i turisme eren una pota que teníem pendent a Prades, tot i que la teníem present”.

Prades ataca el turisme des de molts fronts. La tendència actual en el camp estratègic és la diversificació de mercats i la innovació. Prades té els excursionistes i boletaires de tota la vida, però se li han sumat com una veritable allau els que celebren curses a peu i en BTT. “No parem de realitzar-ne”, reconeix l’alcaldessa, que destaca el que suposa celebrar-les:”No només vénen els participants, sinó les seves famílies, i d’això se’n beneficien els negocis de Prades”. “Quan vam entrar a governar el primer cop ens vam plantejar si interessava o no celebrar-hi curses, especialment pel que suposava d’embrutar el bosc. Els vam demanar una taxa simbòlica, de manera que poguéssim dedicar-la a fer-ne la neteja. Però la resposta va ser negativa des del món excursionista i ecologista. Vam girar el mitjó i vam decidir que faríem el revés: els pagaríem l’ambulància i altres serveis. Volem que pugin. És bo per les Muntanyes de Prades. Et pujarà algú que no hi ha estat mai i després vindrà els caps de setmana i en uns anys és possible que hi tingui la caseta”.

Celebració de la segona campanya de producció de la cervesa Complot. Foto: Tarragona21

La poma i la cervesa

“És qüestió de llançar-te a la piscina quan creus en projectes”, destaca Bargas en parlar del Pla Estratègic que s’ha posat en marxa els darrers anys i que ha donat com a fruit complementar l’activitat dels pagesos amb el conreu de la Poma de Prades amb denominació pròpia i el llúpul com a base d’una nova línia de cerveses de la firma Damm. Aquest llançar-te a la piscina val també per iniciatives com que Prades esdevingui referent en el món micològic: “Hem presentat un llibre on es parla de la presència de més de mil espècies de bolets”.

Creure en els projectes i en les persones, com en el cas de l’Observatori, quan un aficionat a l’astronomia va venir a Prades i es va adreçar a l’Ajuntament per demanar que li retirés un llum del carrer que el molestava. El següent pas va ser idear el Parc astronòmic. Era un expert en el sector.

La cervesa Complot, de Damm, ja viu la segona producció, ampliada, de cervesa amb llúpul de Prades. Va suposar un sobresforç de convenciment als pagesos, que al principi eren escèptics: “Va costar molt convèncer-los. Hem de mirar què fer perquè els pagesos es guanyin la vida i segueixin vivint a Prades, o ens quedarem sense conreus. La patata és feixuga de conrear i costa traginar-la. Al poble es deia als joves que estudiessin perquè no s’haguessin de quedar a Prades. Amb la crisi això ha canviat i els títols universitaris han deixat de tenir valor. Vam provocar un revulsiu amb els conreus nous, la poma i el llúpul. Però ha costat molt. No és per casualitat que el nom de la cervesa és el de Complot”, un complot entre Damm i l’Ajuntament.

Jaume Garcia