.

.

TOTS 21

La recollida es va haver de traslladar al local de la Colla Jove perquè no hi cabia al de la germandat. Foto: Cedida

La recollida es va haver de traslladar al local de la Colla Jove perquè no hi cabia al de la germandat. Foto: Cedida

Era “un tema anecdòtic, casolà i minoritari, més aviat una excusa per veure’ns i després anar a fer un vermut amb els membres de l’associació que s’hi haguessin acostat”, explica el secretari de la germandat del Sant Ecce Homo, Pere Ramon Armesto. Les ganes dels tarragonins d’ajudar els refugiats, sumades al poder viral de les xarxes socials i els sistemes de missatgeria instantània, van fer que per la nit encara estessin pensant què fer amb els més de quatre camions que havien carregat amb les bosses de roba que els havien portat.

El dissabte havien publicat un post al Facebook emplaçant a la ciutadania a portar-los roba d’abric al seu local, que havien previst obrir de les 12 a la 1 del migdia del diumenge. Volien posar el seu granet de sorra a una recollida solidària organitzada pel Rotary Club i altres entitats solidàries de Barcelona per ajudar els refugiats de Lesbos i equipar-los per l’onada de fred. “Vaig arribar a dos quarts de 12 i hi havia una cua d’espant. Ja s’estaven esperant unes 25 o 30 persones a la porta del local per deixar-nos la seva roba”, explica Armesto.

El local de la germandat. Foto: Cedida

El local de la germandat. Foto: Cedida

La idea inicial de la recollida era portar la roba a les instal·lacions del Rotary fent un o dos viatges amb la furgoneta de l’associació a la una, quan hagués acabat la recollida. Lluny d’això, quan encara faltaven 15 minuts per les 12, el local de la germandat estava ple fins dalt de bosses de roba. L’associació va haver de traslladar la recollida al local de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que es troba a només uns metres. “No va parar de venir gent amb bosses fins a un quart de tres, i vam estar tota la tarda carregant camions i fent paquets.”

El volum de trànsit de gent que venia a descarregar la roba també va provocar un caos circulatori a la zona. La Rambla Vella estava plena de cotxes aparcats en doble fila. “Ni ens va passar pel cap que es podria generar tot aquest volum de trànsit”, apunta Armesto. “No ens vam assabentar del caos que hi va haver fins a la tarda, i a partir de comentaris que ens van arribar”. Al local no només s’hi van acostar gent de Tarragona, sinó també d’altres ciutats del territori com Reus, Valls o Cambrils.

L'entitat es va veure desbordada per la bona resposta a la iniciativa. Foto: Cedida

L’entitat es va veure desbordada per la bona resposta a la iniciativa. Foto: Cedida

Els aliments i la roba no tèrmica, per ONGs del territori 

“Per la nit ens van avisar que ho guardessim i que ho classifiquessim, perquè a Barcelona ja estaven desbordats i no tenien espai per enviar més coses”, recorda Armesto. L’espai que tenim per enviar és limitat, així que ara farem un filtratge exhaustiu amb el Rotary, per seleccionar només la roba tèrmica i aïllant, que és la que necessiten els refugiats. De la resta se’n beneficiaran ONGs locals com Càritas. La iniciativa també va recollir aliments, que també es repartiran a organitzacions de les comarques tarragonines.