.

Bea Yerga, neuròloga especialitzada en demències i coordinadora de la Unitat de Deteriorament Cognitiu de l’Hospital Sant Joan de Reus, i per Javi Polinario, periodista científic especialitzat en continguts digitals. Foto: Cedida

Zona Alzheimer és un projecte de divulgació que ofereix informació clara amb l’objectiu que s’entengui millor la malaltia, així com novetats, consells i exercicis d’estimulació cognitiva. A més, vol ser un punt de suport per a les persones afectades d’Alzheimer, els seus familiars i cuidadors.

Aquesta iniciativa es basa en la difusió de continguts a través de la web www.zonaalzheimer.es, de les xarxes socials FacebookTwitter Instagram i, especialment, mitjançant la producció del pódcast “Alzheimer la veu” (www.alzheimerlavoz.es).

El projecte està impulsat per Bea Yerga, neuròloga especialitzada en demències i coordinadora de la Unitat de Deteriorament Cognitiu de l’Hospital Sant Joan de Reus, i per Javi Polinario, periodista científic especialitzat en continguts digitals i autor del manual “Com divulgar ciència a través de les xarxes socials”. Tots dos s’han unit per a contribuir amb el seu coneixement i experiència a fer arribar l’Alzheimer a tothom.

Objectius: sensibilitzar, ajudar i acompanyar

Els objectius principals de Zona Alzheimer són sensibilitzar i conscienciar a la societat sobre la malaltia i les conseqüències que aquesta té, així com eliminar els estigmes associats amb la salut mental.

A més, pretén ajudar i acompanyar als malalts i als seus familiars a través de consells, experiències, consultori, etc. perquè portin millor la realitat que els planteja la malaltia dia a dia.

Un altre dels objectius és mantenir actualitzades a les persones interessades en les demències i la salut en general, per això, s’informa dels avanços científics i els projectes i novetats de les entitats que treballen en aquest sector.

Pódcast “Alzheimer la veu”

El pódcast “Alzheimer la veu” és el contingut principal del projecte de Bea Yerga i Javi Polinario. A través d’aquest format radiofònic, que permet ser escoltat mentre es realitzen altres activitats, es divulga la malaltia amb un estil senzill i amè perquè arribi de manera fàcil, comprensible i accessible a la població en general.

“Alzheimer la veu”, produït per l’agència de comunicació Nexalios Comunica, es pot escoltar en gairebé totes les plataformes de podcasting com Spotify, Amazon Music, Apple Podcasts, Google Podcasts, Podimo, Ivoox o Youtube.

Fins al moment, s’han publicat cinc episodis, en els quals s’aborden amb detall diferents aspectes de la malaltia. Cada episodi tracta un assumpte diferent, de manera que tant el tema principal com les seccions se centren en aprofundir sobre el mateix aspecte i concentren així tots els detalls i informacions en un únic àudio:
Què és l’Alzheimer? S’explica en què consisteix exactament aquesta malaltia, què passa en el cervell i per què no cal anomenar-lo demència senil.  

Quins símptomes indiquen que podria ser Alzheimer? En aquest episodi s’explica quins tipus de símptomes causen l’Alzheimer, quins són els que es noten primer i quines situacions han d’alertar per a decidir anar al metge.

Quin és el futur de la recerca en Alzheimer? En aquest episodi, diversos investigadors especialitzats en Alzheimer expliquen que la genètica, la prevenció i la medicina de precisió són els enfocaments principals que tindran les recerques del futur per a arribar a eliminar l’Alzheimer de les vides.

Quins tractaments existeixen per a l’Alzheimer? En aquest episodi s’expliquen quins són els medicaments que se solen receptar per a l’Alzheimer i quines altres teràpies, que no són fàrmacs, són beneficioses per a les persones afectades per aquesta malaltia.

Pot conduir una persona amb Alzheimer? En aquest episodi s’explica què li passa al malalt d’Alzheimer perquè no se li recomani conduir, quins trucs poden usar els familiars per a convèncer-li que deixi de conduir o com es pot sol·licitar a Trànsit que retiri el carnet o limiti la conducció del nostre familiar.

Quines ajudes socials existeixen per a una persona amb Alzheimer? En aquest episodi s’expliquen les diferents ajudes públiques que existeixen, com poden sol·licitar-se i què cal tenir en compte perquè les concedeixin.

Bea Yerga assegura que “tenim molts més continguts previstos per a abordar altres temes que veig en la consulta amb freqüència que preocupen molt a les famílies”. Per part seva, Javi Polinario diu que “la web, les xarxes socials, els articles en el blog, les infografies o el pódcast són només l’inici d’un projecte que pretén arribar més enllà en un futur amb l’objectiu que les famílies se sentin acompanyades”.

Les vies de contacte de Zona Alzheimer estan obertes per a aclarir dubtes i servir de punt de trobada de familiars on poden obtenir consells, experiències i suport. L’audiència pot escriure al correu electrònic info@zonaalzheimer.es.

Redacció