.

L'advocat Hilal Tarkou, acompanyat de l'Imma Pujol i la seva filla Sheila. Foto: JM.Salvat

L’advocat Hilal Tarkou, acompanyat de l’Imma Pujol i la seva filla Sheila. Foto: JM.Salvat

Immaculada Pujol està d’enhorabona. Fa poc més d’una setmana que fa una cosa tan normal com conviure amb la seva filla de dos anys, la Sheila. Amb l’ajuda de l’advocat Hilal Tarkou, l’Imma ha pogut recuperar la seva filla, retinguda al Marroc pel seu pare, Fuad Megrini, des de l’agost del 2014. Fuad havia arribat a Catalunya fa vora tres anys on, intentant regularitzar la seva situació, va conèixer l’Imma. Poc després van casar-se i van tenir la Sheila. Des d’aleshores, l’Imma assegura haver patit tota mena d’agressions, tant físiques com psicològiques, per part del Fuad. “Fins i tot em va arribar a clavar una punyalada, però jo sempre el perdonava”, reconeix. Amb la voluntat de reconduir una bona entesa amb el Fuad, l’Imma porta la filla al Marroc el gener del 2014. Allà, a Wadzam, comença un nou calvari de maltractes que acaba amb l’Imma obligada a tornar a Reus, l’agost del 2014, sense la filla i sense saber quan podrà tornar-la a veure.

L’Imma explica com va començar la història de violència: “Quan la Sheila va fer els quatre mesos, el Fuad em va donar un cop de puny al nas. Va ser el primer cop que vaig pensar en deixar-lo”. Les pallisses, comenta, “es van normalitzar i el Fuad em feia sentir culpable perquè no podia obtenir els papers”. És aleshores que, arran d’una denúncia, el Fuad rep una ordre d’allunyament però l’Imma el torna a perdonar i demana l’indult. “El Fuad torna a casa, consumia molta marihuana i als primers dies em va clavar una punyalada”.

Gener del 2014: viatge al Marroc

Amb la relació frustrada entre l’Imma i el Fuad, la mare viatja al Marroc el gener del 2014 per presentar la seva filla a l’àvia paterna. “Em van fer passar un infern: em tenien retinguda en una casa i de cada trenta dies, vint-i-vuit em pegaven i em tenien lligada”, descriu l’Imma. L’amenaçaven amb què la Sheila mai tornaria a Catalunya. Un cop, fins i tot, va voler escapar d’aquella casa, però diversos homes van baixar de dos vehicles i “em van apallissar perquè no pogués marxar”. Alhora, afegix, “no conec l’idioma i no em podia comunicar amb ningú”.

La situació es va agreujar l’abril del 2014: “Ja no suportava el maltracte i els vaig demanar que em tornessin els diners que m’havien tret per poder tornar a Reus”, recorda l’Imma. Finalment, l’agost del 2014 aconsegueix tornar a casa, però sense la seva filla.

Un ‘segrest’ sense tipificar

Un cop aquí, l’Imma comença a moure fils per la via judicial però la seva situació no encaixa amb cap delicte: la seva filla es troba al Marroc amb el Fuad, qui n’és el seu pare biològic i també el seu tutor legal. No hi ha en tràmit cap divorci ni, tampoc, cap règim de custòdia establert per la llei. “No hi havia manera de demostrar, legalment, que la Sheila havia estat robada”, detalla l’advocat Hilal Tarkou.

No obstant, l’Imma denuncia els fets a la Guàrdia Urbana de Reus el passat 27 d’octubre del 2014 i el cas, a través d’una advocada d’ofici, es resol al Jutjat d’Instància número 4 de Reus que dictamina que no és competent. Primer, perquè el Fuad és un ciutadà marroquí i, segon, perquè els fets denunciats han passat fora del país.

A Tarkou li arriba el cas passades les festes de Nadal. “L’Imma i el seu pare, que ens coneixem de fa temps, m’expliquen el cas i em demanen que intercedeixi però ens calen proves o alguna resolució judicial per poder treure la Sheila del Marroc”, argumenta Tarkou. L’advocat denuncia la lentitud de la justícia: “L’Imma va denunciar els fets, l’estiu del 2014, al Ministeri de Justícia i encara a dia d’avui no han fet res”.

El viatge definitiu al Marroc

El dijous, 5 de febrer, el Hilal i l’mma agafen un vol cap al Marroc. S’adrecen al consulat d’Espanya, amb seu a Casablanca, on el cònsol els atén. “Tot van ser bones paraules però també ens va reconèixer que mai s’havia pogut resoldre un cas com el de l’Imma i la Sheila”, comenta Tarkou. Sense cap garantia, el Hilal i l’Imma viatgen a Wadzam, on es troben la família del Fuad i la criatura. “Amb tota la història de violència i maltracte que m’havia explicat l’Imma, no les tenia totes”, descriu Tarkou. Va ser després d’una reunió tensa amb la família del Fuad que els van aconseguir convèncer de tornar la Sheila a Reus: “Vaig parlar amb la mare del Fuad, i li vaig preguntar en quin lloc millor estaria una filla que no fos amb la seva mare… No va tenir més remei que donar-me la raó”, recorda Tarkou.

A partir d’aquí, el final és el de la fotografia que il·lustra el reportatge. Amb tot, l’advocat alerta que són molts els casos com els de l’Imma que es troben en aquest llimb jurídic. Concretament, Tarkou assegura que a tot l’Estat hi ha mil cinc-centes criatures que han estat sostretes en aquestes mateixes condicions i que són casos difícils de solucionar perquè es troben en un buit legal.

Joan Marc Salvat

/* JS para menú plegable móvil Divi */