.

Els granes sumen un punt de nou possibles i un balanç d’un gol a favor i quatre en contra. Foto: Twitter Maurici Segu

El Nàstic ha arribat a la tercera jornada de lliga sumant una nova decepció després de perdre merescudament aquest matí al Nou Estadi davant un Majadahonda que estrena categoria (0-1). Una condició, la de novell, que no ha impedit als madrilenys passar literalment per sobre dels granes a la primera meitat i parts de la segona. I si bé els tarragonins han aconseguit equilibrar l’encontre a la reanudació, no han sabut aspirar a més perquè manca capacitat per generar joc. El pal d’un Fali que ha acabat coix al minut 85 ha estat fruit del cor i no pas resultat de la tàctica. El que no falta mai, tanmateix, és la polèmica arbitral. Una jugada de Tete Morente al minut 67 ha acabat amb un més que possible penalti no xiulat que ha tingut ‘premi’ només un minut més tard amb l’expulsió per doble amonestació de Cadamuro per tallar precisament la contra dels visitants. També s’ha reclamat una altra pena màxima a Barreiro quan el partit agonitzava. Poca excusa per a un equip que se’l veu físicament mermat, conseqüència lògica de la incorporació de retalls de darrera hora, i amb un projecte ben pensat però mal concretat damunt del terreny de joc perquè els mecanismes estan en període de prova. Tot plegat, un punt de nou possibles i un balanç d’un gol a favor i quatre en contra.

El preàmbul

Acabat el joc de les cadires del mercat d’estiu que han viscut la marxa de Kakabadze i Dimitrievski i la incorporació del central Albentosa un minut abans de tancar-se la paradeta, el Nàstic ha posat damunt la gespa aquest matí en horari de vermut i residual televisiu una alineació amb dos debutants. La marxa del georgià al lateral dret ha estat coberta per Iván López, mentre que Cadamuro finalment s’incorporava a la trinxera comandant l’eix de la defensa. De professió central, substituïa al pedàs d’un Fali que mai diu que no a res. El valencià ha forçat per entrar a la convocatòria i es menjava les ungles a la banqueta per trobar-se encara en fase de recuperació de la lesió al genoll patida contra l’Sporting de Gijón. Una ferida de guerra que no li ha impedit finalment sortir a la segona meitat per taponar la via d’aigua oberta al mig del camp. Per la seva banda, i en el capítol d’irrelevàncies, Arzo i Dumitru continuen picant pedra a la mina mentre Ramiro i Javi Jiménez encaren la recuperació a les seves molèsties físiques.

Balanç del mercat d’estiu per part de Fàbregas

L’alineació dona peu per fer un apunt ràpid sobre la factura que deixa el pas pel mercat persa. El Nàstic ha donat de baixa des de finals de la temporada passada a 23 jugadors,la majoria herència de PromoSport. Aquesta neteja de costos i la bona gestió econòmica de l’entitat (amb ampliació de capital i incorporació de nous patrocinadors) ha permès incrementar en un milió d’euros el límit salarial aprovat per LaLiga, Fins al punt que a hores d’ara el club disposa encara de tres fitxes lliures per poder fer-se amb els serveis de jugadors a l’atur i diners suficients com per finançar-ne l’operació. El director general de lasocietat anònima, Lluís Fàbregas, reclamava poc abans de l’inici del partit als micròfons de Tarragona Ràdio “una reflexió” als aficionats perquè aquest esforç, comparat com han anat les coses a altres clubs fins i tot de major pressupost, “de vegades la gent no el té prou present”.

El nus…

El partit ha començat amb els madrilenys, debutants a la categoria, esmicolant al Nàstic. Pressió avançada i mobilitat en atac s’han resumit en una dada: quatre còrners a favor dels visitants en només deu minuts, executats amb estratègia suficient com per crear pànic a la graderia. Les sensacions no eren bones. Una centrada sense futur al minut 4 ha acabat sent verinosa per culpa d’una mala sortida de Bernabé, generant dubtes sobre el seu rendiment a les sortides que s’han esvaït sota pals amb dues grans intervencions. La primera al minut 34 resolent amb nota un xut a boca de canó d’Enzzo Zidane (fill de l’extècnic del Reial Madrid), i la segona al minut 38 evitant el gol d’Aitor García (un escapista de marcadors de categoria) a l’escaire amb mà de sant.

El Nàstic només s’ha pogut espolsar el domini visitant durant els quinze minuts d’equador de la primera meitat. Una combincació de Javi López i Uche que el nigerià no ha pogut definir al minut 17 taponat per Òscar en darrera instància i una jugada de videoconsola en atac del central Josua Mejías al 29 han generat confiança suficient com per provocar aplaudiments. Però tot s’ha esvait aviat i la primera meitat ha acabat com el partit, amb xiulets des de la graderia resum de la sensació d’impotència de l’equip. L’instint de conservació de Josua ha salvat de mals majors, originats en bona part perquè el doble pivot defensiu format per Rocha j Javi Márquez ha fet aigues davant un mig del camp madrileny en superioritat numèrica.

Aquesta és l’explicació del canvi introduit per Gordillo al descans. Fali ha agafat el relleu de Javi Márquez, que es perdia per primer cop minuts en el que portem de temporada. I deu minuts més tard, Djetei donava oxigen a la defensa entrant per un Iván López mancat de rodatge. Relleus naturals però que han sumat tensió, per la qual cosa el partit presentava almenys un encefalograma pla amb alguns pics causats pels contraatacs perillosos dels madrilenys accelerats amb l’entrada de Fede Varela. Jeisson ha disposat de bon inici de l’oportunitat per avançar els seus en una jugada construïda gràcies a la confusió de la defensa grana (i no ha estat l’única), que tot i amb això no ha estat la pitjor línia. Els extrems locals han estat inoperatius, la capacitat de creació nul·la i per tot plegat, l’inevitable un altre cop, és a dir, un atac inexistent.

…i l’inevitable desenllaç

Així doncs, res d’estrany que la crònica del partit no s’hagi començat a escriure sobre pedra fins al minut 84. I ha passat de zero a cent en qüestio de segons. L’enèssima errada defensivad’un Nàstic que ja jugava amb deu jugadors per l’expulsió de Cadamuro al 68 permetia Aitor García fer una centrada letal rematada per Nico a gol. La bretxa a la muralla l’havia fabricat una pèrdua de pilota de Mejías, fins llavors un dels més destacats en una línia plena de revolts. Curiosament, la clatellada ha fet reaccionar als granes i han creat més perill en els minuts finals que durant tot l’encontre. Un pal de Fali al 85 ha estat seguit d’una gran jugada de Barreiro a la mitja volta al 87 que ha acabat a la xarxa lateral i per un cop de geni de Tete Morente al 87 que Basilio ha desviat a córner. Un espasme ofensiu que arribava tard, i fruit més de la por dels madrilenys en veure’s en avantatge.

Alineacions

Nàstic: Bernabé, Iván López (Djetei, minut 55), Mejías, Cadamuro, Abraham, Sebas Coris, Rocha, Javi Márquez (Fali, minut 46), Tete, Uche (Perdomo, minut 70) i Barreiro.

Banqueta: Becerra, Fali, Omar, del Moral, Abeledo, Djetei i Suárez.

Majadahonda: Basilio, Galán, Verdés, Rafa, Morillas, Valentín, Enzo Zidane (Fede Varela, minut 61), Carcelén, Toni Martínez (Jeisson, minut 55), Aitor García (Nico, minut 70) i Ruibal.

Banqueta: Cantero, Jorge García, Fede Varela, Jeisson, Echu, Nico i Varela.

Targetes: Carcelén, minut 1; Rocha,minut 29; Cadamuro, minut 51 i minut 68 (expulsat per doble amonestació); Fali, minut 59; Galán, minut 87.

Gol: 0-1, Nico minut 84.