.

L'acció reivindicativa, a vista de drone

L’acció reivindicativa, a vista de drone

Durant el matí s’han recollit escombraries per tot l’espai del Bosc de la Marquesa, i les platges de Calabecs i Cala Fonda, i amb el material recollit s’ha escrit la paraula PAISATGE, que vol recordar allò que l’home aporta a l’espai natural. L’acció poètica reivindica l’excepcionalitat d’un espai protegit únic al nostre territori: la Punta de La Móra, i es vol reclamar l’atenció de l’opinió i administració públiques sobre la importància de la seva conservació.

L’artista Sergi Quiñonero ha desenvolupat un projecte artístic durant tot el mes de febrer a la Punta de la Móra, mitjançant accions poètiques que ens connecten amb aquest entorn i el seu context, sotmès a una pressió humana excessiva i sovint poc considerara. Ha organitzat 2 esdeveniments que han culminat aquest dissabte 28 de febrer amb l’acció col·lectiva Atenció: La Móra, un acte d’amor per la natura, el territori i la Terra.

Aquesta ha consistit en una recollida massiva d’escombraries al bosc de la Marquesa i les platges de Calabecs i Cala Fonda, amb l’ajuda d’unes cinquanta persones voluntàries, provinents de les diferents entitats que s’han contactat durant el procés de la residència artística que Sergi Quiñonero ha dut a terme al territori durnat tot el mes, en que destaquen l’Associació de Veïns de Tamarit-La Móra, escoles públiques dels municipis propers (El Miracle a Tarragona, L’Agulla al Catllar i La Portalada a Altafulla), la Plataforma de defensa de la Platja Llarga, i una menció especial a l’Agrupament Escolta i Guia Xaloc.

Després totes les broses s’han dipositat als containers que els propietaris de l’espai han tingut a bé posar a disposció per l’acció. Entre els quilos i quilos de brosa, cal destacar el gran nombre de cartutxos retirats al vedat de caça, llaunes, nombroses deixalles dels pescadors de canya, i fins i tot un carro de la compra del Mercadona.

Es pretén generar consciència sobre la situació de degradació que viu aquest espai, especialment a l’estiu, com a conseqüència de la poca cura que tenen d’ell els nombrosos visitants, abandonant-hi tot tipus de deixalles. Aquest paratge, declarat Espai d’Interès Natural i que forma part de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea, és un dels pocs segments relativament verges i lliures de construcció que queden al litoral català. D’un excepcional interès botànic i ecològic, destaca pel valor dels boscos mediterranis litorals amb una considerable diversitat d’espècies de vertebrats terrestres i d’altres comunitaris litorals, on encara són presents les praderies de posidònies.

L’art s’apropa d’aquesta manera a la vida quotidiana i a tots els ciutadans, actuant com un instrument de consciència que amplia el nostre saber i gaudi sobre aquest territori. El projecte té les seves arrels en manifestacions artístiques com el land art, la performance o la poesia, però s’emmarca plenament en l’ecologisme i conservació de la natura. Amb el land art es posa de manifest quina és la relació que mantenim els humans amb el nostre entorn, i l’eterna lluita per la subsistència i aconseguir els recursos necessaris per sobreviure. Atenció: La Móra és un dels quatre projectes seleccionats per aquesta temporada en el marc de Transmissions, del Teler de Llum del Centre d’Art de Tarragona, i està gestionat per l’associació Kunstainer.