.

.

TOTS 21

La Montserrat Martí, en acabar la lectura del pregó, junt a l’alcalde, Jordi Llopart. Foto: Tots21

Un pregó de la veïna del municipi i secretària de la Llar de Jubilats i Pensionistes Sant Jaume va encetar oficialment la Festa Major de Creixell. La població va demostrar les ganes que té de festa i de gaudir del carrer i de les activitats sortint en massa a escoltar la Montserrat Martí, veure l’evolució dels gegants i contemplar la novedosa actuació castellera que van oferir els Castellers del Foix de Cubelles i els Nois de la Torre.

Poques vegades s’ha vist tanta gent reunida per seguir el pregó del que és la Festa Major petita, però que s’ha acabat convertint en la més multitudinària en coincidir amb l’estiu en una localitat eminentment turística.

Tot seguit els gegants de la Vila, Gilmundo I Minerva, i el gegantó Mr. Potato, portats per la colla del Ball de Diables de Creixell, van ballar amb la música de la gralla i el tabal de l’Uxue Capdevila i el Tomàs Farrés. A continuació, es feu una visita i inauguració de l’exposició de Dibuix i Pintura dels alumnes de Joana Bonan. Al vespre, a la plaça Major es va oferir ‘Bruixes’, un espectacle de teatre i dansa, a càrrec del Col·lectiu Papallones Liles de Creixell. La Festa Major havia tingut un preludi el dia 16 amb la caminada popular semi-nocturna, en la que van participar un centenar de persones, segons recordà la regidora de Festes, Pili Romero.

La gran protagonista de la jornada de divendres, però, va ser la Maria Montserrat Martí, una pregonera de pedra picada, tot geni i molt estimada a la vila. L’entitat de la que forma part celebra justament 30 anys i l’Ajuntament li ha conferit el protagonisme. L’alcalde, Jordi Llopart, recordava des del balcó consistorial que els darrers anys, el pregó el llegeix una entitat de la vila.

Nombrós públic va assistir al pregó i actes posteriors. Foto: Tots21

Un moment de l’actuació castellera. Foto: Cedida

La Montserrat feia memòria de com es va constituir l’entitat en 1992, el primer president de la qual fou Antonio Fuguet, i les activitats a les que es dedica: ‘No parem de fer-ne al llarg de l’any’, subratllava, activitats com el taller de manualitats, jocs de petanca, de dòmino, excursions, conferències, ball cada diumenge i teatre. Al temps, subratllava que ‘mai no ens ha mancat el suport institucional del nostre consistori’.

‘La cultura i el folklore popular es manifesten a la Festa Major de Sant Jaume’, continuà la pregonera, que repassà els principals actes que es viuran i els que ja s’han vist i destacà com ‘amb el pas dels anys encara continua vigent la tradició castellera’.

 

No faltà el moment reivindicatiu, quan la Montserrat demanà als qui hagin de ser candidats a les eleccions municipals de maig de l’any vinent millores a la població: ‘A Creixell hi ha moltes mancances, sobretot de cara a la gent jove, però també a la gent d’edat mitjana, la gent gran i la canalla. Us demanaria que us poseu les piles i en la mesura del que sigui possible treballeu sempre per la vostra gent per aconseguir tot allò que suposi benestar i facilitar la vida diària a totes les persones que han decidit quedar-se a viure al millor lloc del món, que és sens dubte, l’estimat Creixell’.

L’alcalde, Jordi Llopart, al seu torn, es felicità perquè aquesta Festa Major hagi deixat enrere els rigors de la pandèmia, ‘que ens ha afectat a tots, a nivell d’entitats, d’activitats i també quant a poder tirar endavant actuacions necessàries’. Llopart destacà que la  Festa es pot celebrar ‘amb plena normalitat’, al temps que tenia paraules de record per als que es va emportar la covid i que ‘no poden estar aquí’. ‘Vull tenir un record a totes les persones, siguin o no del poble, que durant aquests dos anys han tingut la desgràcia de perdre algun familiar o algun amic. Els portem a dins, de manera que preservar la seva memòria és ser-ne fidels’. L’alcalde acabà el seu parlament afirmant que la Festa Major busca ser ‘la unió entre totes les persones de municipi, i demano que ens ho passem bé, que comencem a tornar a sortir de casa i tornem a viure’.

Consulteu el programa de la Festa Major de Sant Jaume en aquest enllaç.

J. Garcia