.

Pancartes contra Ballesteros conviuen amb una bandera espanyola

En un clima de tensió entre el públic i els regidors, el ple de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat una moció d’ERC en què denuncia la violència ocorreguda l’1 d’octubre. L’abstenció del PSC ha permès que tirés endavant. Hi han votat a favor ERC, PEDeCAT, ICV i CUP. Hi han votat en contra Ciutadans, l’exregidora d’aquest partit i actualment membre del grup mixt, Beatriz Pérez, i el PP.

Al ple s’hi han afegit tres mocions d’urgència sobre el mateix tema, una d’ICV que reclama el rebuig a la repressió i defensant un diàleg entre les parts. Una segona, del PDeCAT, condemnant la repressió contra la ciutadania, i la tercera, la del PSC, reprovant tant “els reponsables polítics de l’operatiu del dia 1’octubre” com el govern de la Generalitat “i al seu president per haver trencat l’estat de dret”. No ha pogut existir una moció conjunta de tots els partits, el que ha estat una font de retrets en el transcurs del debat. Un dels més crítics ha estat el portaveu del PDeCAT, Albert Abelló. “Jo crec que el més intel·Ligent hauria estat presentar una única moció conjunta de rebuig a la violència de l’1-O. Ara tots ens emboliquemdefensant la part que li toca”, ha etzibat posant com exemple la moció presentada pel PSC, que ha definit gràficament com un “Gracias por la flor pero me cago en el tiesto“.

Joves exhibint pancartes exigint la retirada de les forces d’ocupació, amb un altre noi exhibint una bandera espanyola al ple de l’Ajuntament de Tarragona. Foto: ACN

Les mocions del PDeCAT i ICV han estat aprovades i en canvi, la del PSC ha estat rebutjada per ERC, PDeCAT, CUP, ICV i la regidora Beatriz Pérez, encara que en aquest darrer cas per motius diferents als de la resta de grups. Una reunió de junta de portaveus convocada per l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, al final del debat i votació dels punts ordinaris de l’ordre del dia ha servit per a que els anticapitalistes retiressin una moció en la mateixa línia que la dels partits independentistes.

La moció d’ERC, la priemra tractada, havia estat presentada abans de l’1-O i hi ha afegit una esmena per incloure tant la “repressió policial” com la petició de foragitar el vaiell atracat al Port on s’allotgen policies nacionals que van intervenir en l’operatiu del dia de lreferèndum. Tot just quan s’ha iniciat el turn de presentació de la moció han aparegut pancartes que deien: “Que se’n vagin”, “Ballesteros, dimissió”, que convivien amb una bandera espanyola i amb cartells que deien: “Ballesteros no estàs sol”.

El portaveu republicà, Pau Ricomà, ha defensat el text afirmant que la moció era una oportunitat de l’Ajuntament per posicionar-se a favor de la política. Ha denunciat  “l’aparell repressiu de l’Estat” encapçalat per un ministre català i un fiscal reprovat pel Congrés de Diputats a proposta del PSOE, “tots dos sota sospita”. “Repressió, vulneració de drets humans, escorcolls il·legals, que ens porta fora de l’estat de dret”, ha definit com va ser l’1-O. “Vam viure el dia més trist i patètic, de repressió contra gent indefensa que exercien el seu dret a votar”.

Ricomà ha acusat el vaixell policuial present al Port, un vaixell “que venia a pegar-nos”, uns policies que havien estat acomiadats al crit d'”A por ellos”. En aquest sentit, ha subratllat el rebuig de “molta gent abanderada de la ciutat”, que s’ha sentit decebuda amb l’Ajuntament. “Hi ha línies vermelles, la de la violència, i aquí s’ha exercit violència i s’ha defensat poc els ciutadans”. I ha emplaçat el PSC a votar a favor.

Jordi Martí, de la CUP, ha demanat accions “polítiques” i ha agraït el regidor Prats haver trencat el pacte d’un govern “silenciós davant el terror”. “El poble de Catalunya es va atorgar els drets l’1 d’octubre davant uns militars que volien silenciar milions de vots”, ha dit.

El portaveu del PDeCAT, Albert Abelló, ha intentat no posar més llenya al foc, ha condemnat qualsevol actitud violenta vingui d’on vingui. “Res de violència, sí a la democràcia”. “La justícia s’ha convertit en el braç armat de l’estat espanyol, des de la organització de la consulta del 9-N i continuant amb els alcaldes. “No tenen més remei que usar la justícia contra el procés català”, ha rematat.

La regidora de la CUP de Tarragona Laia Estada reproduint amb el telèfon mòbil el so d’una de les càrregues policials de l’1-O davant el micròfon del plenari. Foto: ACN

Tensió al ple

La tensió entre el públic ha pujat de to quan ha intervingut Ruben Viñuales, portaveu de Cs, que ha reconegut que el que va passar l’1-O va ser “un fracàs de la democràcia”. “A ningú li pot agradar” l’ús de la violència, ha volgut deixar clar des de l’inici. “Hem tingut exemples de repressió policial del Mossos d’Esquadra a Catalunya, i no importava si la resistència dels ciutadans era pacífica”, ha afirmat tot seguit recordant “més de cent ferits per càrregues dels Mossos es van produir en 2011 o durant la convocatòria del mulireferèndum, en la que a més van retirar urnes”, ha volgut destacar. “Més policies no solucionarà res”, però no ha volgut culpabilitzar els agents de policia que van venir per una ordre judicial. “Per mi la policia mai és un invasor”. Aleshores ha intevingut el públic increpant-lo, i Viñuales ha respost: “A vostès els agrada la democràcia sempre que sentin els que vostès volen sentir. Jo seguiré parlant, com milers de catalans, perquè no ens agrada on ens volen portar. Jo sóc poble de Catalunya i jo també puc parlar. Ahir també va sortir molt poble de Catalunya”. L’alcalde ha intervingut en aquestmoment reclamant respecte per Viñuales alhora que li demanava al portaveu taronja que no es dirigís al públic. Aquesta ha estat una de tantes ocasions en les que el batlle ha procurat garantir durant e ltranscurs del plenari la llibertat d’expressió dels regidors intervinents davant les interrupcions durant el transcurs del plenari. “Volem conviure i parlar amb interlocutors vàlids, no amb els que se salten la llei”, relatava Viñuales.

Al seu torn, Josep Maria Prats, d’Units per Avancem, ha afirmat que era la 15ena vegada que es tractava un tema com aquest, però ara es parlava de violència, “i això ho ha capgirat tot”. Prats ha maldat “la coreografia” de banderes i samarretes i ha maldat contra saltar-se la legalitat. “Necesitem responsabilitat perquè l’ull per ull ens farà tornar cecs. Anem amb compte amb el verb fàcil”. “Diàleg, legalitat, respecte”, ha reclamat.

Violència verbal contra el PP

Josep Acero, en nom del PP, ha maldat la violència física i verbal. “Fa massa temps que els que vivim a Tarragona patim la violència verbal, anant amb els nostres fills pel carrer, quan et diuen traïdor o legionari”. L’1-O “només va votar el 20% dels tarragonins. Defensarem la legalitat fins que es congeli l’infern”, ha subratllat reordant una expressió d’Alejandro Fernández.

Ricomà ha respost agraint l’abstenció del PSC, “un gest que s’ha de valorar”, però ha criticat durament l’expressió “A por ellos”. “Va ser un dia gloriós per la democràcia, amb un exèrcit silenciós de voluntaris es va jugar el físic per la seva gent”. “Aquell dia va guanyar la democràcia”. I ha atacat durament Acero: “És d’un cinisme fora de sèrie que amb una situació excepcional, amb gent rebent bufetades, parli que només va votar un 20% dels tarragonins. Vostè està faltant al respect a la gent que es va jugar la ara per la democràcia”.

Ana Santos, portaveu adjunta del PSC, i que estrenava càrrec, ha intervingut anunciant que no hagués pogut acceptar un punt de la mociò “que se saltava l’estat de dret”. “Ens ha costat molt abstenir-nos quan vostès no deixen de posar els ajuntaments als peus dels cavalls. La Generalitat és qui pot retirar el vaixell del Port”.

Més mocions aprovades

El ple també ha aprovat dues mocions més presentades d’urgència, per part del PDeCAT i ICV. En la primera es condemnava la violència del dia 1 d’octubre, i ha comptat amb els vots del PSC. La segona ha demanat l’apertura d’una porta de diàleg sense linies vermelles, amb 11 vots a favor(units per Avançar, ICV i PSC), 7 en contra (Beatriz Pérez, Cs i PP) i 8 abstencions (ERC, PDeCat i CUP). El republicà ha resumit el rebuig dels independentistes perquè “tot i tenir una música molt bonica i celestial”, és com “una poma podrida perquè parala de diàleg sense apriorismes ni línies vermelles. I el que no podem fer és oblidar que va existir l’1-O”.

En aquests darrera, la portaveu adjunt del PSC, Ana Santos, ha carregat durament contra la CUP, a qui ha acusat d'”anar contra els catalans”, “atacant la propietat privada”, “fent llistes negres de comerços que pengen al seu facebook” sobre els establiments oberts durant el dia d’aturada general i usant “els privilegis de ser regidor” accedint a l’Ajuntament per penjar-hi banderes.

Finalment, la moció del PSC de rebuig de la violència ha estat rebutjada per 16 vots, 9 a favor i una abstenció.

Ballesteros: ‘Cal diàleg’

Ballesteros ha resumit el sentit del ple exercint de portaveu del seu grup durant el turn d’explicació de vot de la moció socialista: “Amb les votacions hem volgut deixar molt clar la nostra total condemna dels fets del dia 1 i la nostra solidaritat amb les víctimes”. “No hi ha altre solució que el diàleg, i sabem que no serà fàcil trobar una drecera, però haurem de buscar-la, perquè és la nostra responsabilitat”. El poble “no ens ho perdonaria”. “Hem buscat el diàleg i per això ens hem abstingut en alguns casos, i altres no ho han fet”, ha assenyalat.

Ballesteros ha dit que no va cedir col·legis perquè no volia conculcar la llei”, col·legis que no eren necessaris, igual que va passar el 9-N, “i llavors no ens ho van demanar. Era una maniobra”. Des del migdia i fins la matinada de l’u d’octubre “vaig estar al peu de canó, fent prop de 200 gestions. No vaig tenir la sort ni la gasiveria d’aparèixer davant d’una càmera”, ha dit. “Estic molt tranquil amb el que vaig fer. Vaig complir amb les meves obligacions i no he deixat de donar la cara, fins i tot quan m’escridassaven, perquè forma part de la llibertat d’expressió”. L’alcalde ha desvetllat que el seu nom ha aparegut amb una diana, “i no ho he denunciat”.

/* JS para menú plegable móvil Divi */