.

Imatge del plenari extraordinari d’aquest 10 de juliol.

En un ple telepàtic més que telemàtic per acumular tantes errades en les connexions com les de la missió de l’Apol·lo XIV, el govern ha aconseguit aprovar la modificació de la plantilla municipal, ha acabat retirant de l’ordre del dia el punt que hauria de permetre la instal·lació d’una residència privada al carrer Mercè Rodoreda a proposta el conseller de Podem, Hermán Pinedo ( (la socialista Begoña Floria ho ha vist com una “crisi de govern” i ha carregat contra la “inseguretat jurídica que suposa això pels inversors al final de la tramitació”), i ha viscut el comiat de Laura Castel del consistori per dedicar-se al Senat amb els retrets sobre la seva gestió al front del turisme per part de bona part de l’oposició.

El conseller de Serveis Centrals, Jordi Fortuny, ha defensat la seva proposta de modificació de plantilla afirmant que era la més propera possible (i el pragmatisme és la clau) a la majoria sindical aconseguida en un primer moment (i de la qual després els sindicats favorables van fer marxa enrere) tot i que no comptava, en canvi, amb prou suport polític al plenari per ser ratificada. “Vostès m’ho van fer retirar”, ha etzibat a l’oposició, mentre refermava que si s’ha portat de nou a ratificació “és per donar sortida a llocs de treball fonamentals per aquesta casa. Hi ha una cosa que es diu Tarragona que no pot quedar paralitzada”.

En essència, el projecte de l’equip de govern (reconeguda com a “insuficient” pel mateix Fortuny) suposa una decisió provisional per complir no només amb el pressupostat per enguany sinó per fer front a necessitats de llocs de treball immediates. Es deixa, així, per més endavant la solució integral al problema de les valoracions (i per tant les retribucions) del conjunt de la plantilla. Una feina que Fortuny ha deixat clar formarà part de les primeres actuacions a dur a terme per part del nou director de Recursos Humans de l’Ajuntament. Una plaça que hauria d’estar en marxa a finals d’aquest mateix mes.

El suport del PSC, defensat per Francesc Roca, s’ha fonamentat en l’enviament per part de Fortuny de l’informe complementari al d’Intervenció reclamat pel seu grup. Aquest document va permetre garantir el sí al plenari d’avui perquè esvaïa dubtes amb el recolzament de diferents organismes tècnics del consistori sobre l’existència de diners per amortitzar places i la no consolidació de les modificacions dels llocs de treball assignats, a l’espera de la valoració final. “Fem possible un desbloqueig” davant “situacions sobrevingudes”, a l’espera que el nou responsable de Recursos Humans faci front a les reivindicacions no només dels sindicats, sinó també de les dels interins.

El rebuig dels representants dels treballadors a la iniciativa pilotada des de l’àrea de Serveis Centrals, així com el fet que anava més enllà de la simple reposició de les 13 places permeses des del govern central que havia estat l’introduït de forma concreta per als pressupostos d’enguany, ha estat la munició que ha alimentat l’argumentari de la resta de l’oposició, que ha votat en contra en bloc. Tots els grups han retret als republicans les seves intervencions passades, en les quals es lamentaven des dels bancs que ara ells ocupen de la incapacitat de llavors govern municipal d’arribar a acords amb els sindicats.

El PP ironitza: ‘Pau Pérez continua fent la política de Recursos Humans’

El popular José Luis Martín ha ironitzat amb “la imposició de modificacions de la plantilla” i l’acord amb socialistes afirmant que Pau Pérez “és qui ralment continua portant la política de Recursos Humans de l’Ajuntament”. Cristina Guzmán, des de Junts per Tarragona, ha lamentat que la solució ratificada “no soluciona greuges comparatius a la plantilla”, menter que des de Ciutadans Sónia Orts atacava que la proposta en realitat “anava més enllà de la presentada en l’aprovació dels pressupostos” i suma “35 modificacions de condicions de treball, més sis altes i set baixes de plantilla”. La regidora taronja ha etzibat Fortuny la necessitat de deixar la qüestió en suspens fins a l’arribada del nou director de Recursos Humans i ha deixat anar Fortuny que, mentrestant, “deixi de jugar al Monopoli”.

La cupaire Laia Estrada ha reiterat la contradicció apuntada pels populars “de quan ERC muntava en còlera amb l’anterior govern per no fer cas als sindicats” j ha carregat contra els socialistes, acusant-los d’haver arribat a un acord ara “per mantenir la seva xarxa clientelar”. La resposta, en aquest cas, ha arribat de Sandra Ramos. “Em fa gràcia que vostès continuïn votant en contra del PSC. El que considereu mercadeigs és negociar. I vostès també ho fan. No culpi al PSC del fracàs de les seves negociacions amb l’equip de govern”, ha deixat anar.

Modificatius de crèdit amb diferents suports

El plenari també ha provat els dos modificatius de crèdit presentats pel govern. El primer, adquisició d’EPIs per als treballadors municipals amb un valor de 300.000 euros, per unanimitat (encara que els socialistes han arribat al final dels seus “actes de fe” i volen conèixer els resultats de les modificacions pressupostàries per lluitar contra la Covid-19), i el segon (subvencions per al CBT de cara a poder fer front a l’ascens de categoria i dues fundacions, així com amortitzacions en favor de la representació legal als funcionaris en cas de necessitar-se) amb els vots en contra de la CUP i l’abstenció del PP. En aquest punt el protagonisme se l’ha emportat el portaveu de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, que ha acabat reclamant a l’alcalde, Pau Ricomà, “fer públiques les gravacions de les sessions informatives” amb especial èmfasi a la que va debatre el no a la proposta de l’equip de govern de ratificar l’acord amb la Generalitat per poder fer ús del Palau d’Esports. Un tema que entra a formar part del vademècum opositor de grup de Nadal i que no ha estat contestat pel batlle, més enllà de recordar que el pacte suposava una solució jurídica necessària per poder començar amb la gestió de l’espai per part del consistori.

Aprovada l’al·legació al pla director de càmpings 

Els partits encara han tingut temps per esbatussar-se en dos punts més. El primer la ratificació de les al·legacions presentades per l’Ajuntament (14 vots a favor i 13 abstencions de socialistes, taronges i populars) contra l’aprovació inicial del Pla director urbanístic de les activitats de càmping de la Generalitat. El conseller de Territori, Xavi Puig, les ha defensat en un intent d’aconseguir un text refós que posi fre a la confusió legal originada pel llistat inacable de plans directors, generals, parcials i entrecomillats que gestionen la costa i els càmpings en particular. L’oposició l’ha atacat perquè considerava que calia donar veu abans al sector. En aquest sentit el portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, ha posat en èmfasi (com reclamava aquest matí un comunicat de l’agrupació de càmpings de Tarragona ciutat) el valor de protecció mediambiental dels càmpings i el seu pes econòmic dins de la ciutat.

A qui representa el consell de comerç?

Alhora, l’oposició també ha carregat contra el nomenament dels representants dels membres externs del Consell Municipal de Comerç de Tarragona, òrgan consultiu i d’assessorament de l’Ajuntament. Com a criteri general, l’oposició ha considerat que la seva composició no correspon a la realitat actual, amb entitats representades sense activitat, altres sobrerepresentades i algunes ni tan sols presents malgrat ser actives com poques. El punt els ha permès, a més, atacar la utilitat d’una comissió que no es reuneix des de fa més de dos anys i la política comercial del govern. Ricomà ha intervingut per refermar “la preocupació” del govern en aquest àmbit, i ha assegurat que bona part del problema que pateix el comerç local (més enllà dels compartits amb la resta de ciutats del país) “prové de molt lluny, quan es va adoptar un model de creixement fora dels llocs habitats”. Ricomà ha presentat com armes l’app impulsada des del consistori que ja compta amb 200 locals adherits per ser competitius en el món digital i la línia de subvencions oberta per “reobrir comerços o facilitar els acords amb els propietaris pel lloguer de l’espai”, que ha definit com un dels problemes principals pel que fa als locals del centre de la ciutat.

Comiat agredolç de Laura Castel

Finalment, i  l’hora del comiat de la consellera Laura Castel, tant el PP com el PSC no han deixat passar l’ocasió per enviar torpedes a la seva gestió com a presidenta del Pagronat de Turisme. Martín ha afirmat que era “la consellera que menys s’ha preocupat per l’àrea en els darrers anys”, mentre que Ramos ha conincidit amb ell a l’hora de lamenta “falta de direcció política i tècnica al Patronat”, agreujada per l’acomiadament del gerent sense tenir recanvi a mà i la seva marxa en ple mes de juliol, clau en la temporada turística.

Jordi Siré