.

Pla general de la zona afectada per l’incendi de la Torre de l’Espanyol, a la carretera entre Vinebre i la Palma d’Ebre. Foto: Jordi Marsal

matge del fum que es pot veure des de Llardecans provinent de l'incendi que crema a la Ribera d'Ebre

Imatge del fum que es pot veure des de Llardecans provinent de l’incendi que crema a la Ribera d’Ebre

Comenen a veure’s les imatges de desolació del devastador incendi de la Ribera d’Ebre. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha afirmat que s’està complint l’objectiu de l’estratègia dels Bombers al flanc dret de l’incendi de la Ribera d’Ebre. Segons ha explicat en una compareixença de premsa, en la part sud del foc -que és on s’havien centrat els esforços al migdia- els treballs “comencen a anar bé”.

Per contra, ara els efectius es dediquen a atacar el sector nord d’aquest flanc perquè hi ha sectors que podrien créixer. Precisament aquest és un dels motius que han portat a ordenar el confinament dels habitants de Bovera (Garrigues). Segons Buch, la mesura s’ha pres per motius de seguretat i forma part “d’una de les hipòtesis” d’actuació marcades pels responsables de l’operatiu.

El conseller ha insistit que no creuen que el foc arribi al nucli de Bovera, però que se n’ha decidit el confinament per precaució. A Maials (Segrià) s’ha recomanat el confinament de gent gran, embarassades, infants i persones amb problemes respiratoris.

El sector nord del flanc dret de l’incendi és el que més preocupa a hores d’ara, atès que les condicions meteorològiques -amb vent moderat i temperatures molt elevades-, continuen sent desfavorables per a l’extinció.

En aquest sentit, el conseller d’Interior ha admès que no poden descartar més confinaments. “Lluitem contra el foc i la meteorologia; enemics que lluiten en contra nostra”, ha subratllat. Unes 90 dotacions terrestres, una desena de mitjans aeris i més de mig miler d’efectius humans lluiten contra el foc.

Pel que fa a la superfície cremada, el titular d’Interior ha insistit que la xifra provisional és d’unes 5.500 hectàrees, tot i que hi ha “clapes verdes” dins el perímetre que s’han pogut salvar de les flames.

A les cinc de la tarda està prevista una reunió dels responsables operatius amb el conseller, el president de la Generalitat i els alcaldes dels municipis afectats per analitzar la situació de l’incendi, que té un potencial de fins a 20.000 hectàrees. Hi ha 53 persones evacuades. Protecció Civil de la Generalitat ha elevat a fase d’emergència el pla Infocat per aquest incendi, que va començar dimecres a dos quarts de tres de la tarda. Hi ha 43 dotacions terrestres i 15 mitjans aeris treballant per estabilitzar el foc, amb especial preocupació pel flanc dret.

El costat esquerre ja ha quedat ancorat a la C-12, que actua de tallafocs. La Generalitat demana evitar desplaçaments innecessaris per la zona. En el total d’efectius que hi treballen s’inclouen quatre avions del Ministeri d’Agricultura i 230 efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME).

Els Bombers de la Generalitat han treballat amb intensitat màxima durant la passada matinada en el flanc esquerre de l’incendi de la Ribera d’Ebre. L’objectiu ha estat mirar d’ancorar el foc arran de la carretera C-12. Aquesta tasca es continua fent ara al matí, perquè el foc encara no ha arribat a la via esmentada. Durant la nit, també s’ha treballat en el flanc dret, però tan sols s’ha pogut arribar a un 33% d’aquesta banda, molt abrupta i amb molts barrancs, la qual cosa ha dificultat molt les tasques dels Bombers.

Les possibles causes

Els Agents Rurals assenyalen la combustió d’un abocament de fems en una granja de pollastres de la Torre de l’Espanyol com la causa més probable de l’origen del foc que ha arrasat més de 4.000 hectàrees des d’aquest dimecres al migdia.

“La fermentació, en condicions adverses com les d’ahir –dimecres-, pot provocar la ignició i, com havia certa continuïtat amb la vegetació fina, l’herba seca del voltant, podria haver estat la causa de l’incendi”, ha assenyalat en declaracions a l’ACN del cap dels Agents Rurals a les Terres de l’Ebre, Miquel Àngel Garcia. No és un fenomen freqüent, apunta, però hi ha diversos precedents al territori. “El mateix propietari ens va comentar que ja li havia passat alguna vegada que se li encengués una mica”, ha assenyalat.

De moment, els investigadors segueixen recollint evidències per determinar exactament com es va originar el foc. Les diligències seran trameses per la via administrativa per valorar si existeixen responsabilitat, des del punt de vista tècnic, per una possible infracció de la normativa sobre dejeccions ramaderes –que podria obligar a tenir-les en un femer o un espai impermeabilitzat-. Garcia ha assenyalat també que, ateses les grans dimensions de les incendi, s’informarà també Fiscalia perquè estudiï si es va existir negligència.