.

.

TOTS 21

Vehicles d’emergència al perímetre de seguretat i al fons l’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, parlant amb una agent dels Mossos d’Esquadra, la matinada d’aquest 17 d’agost. Foto: Anna Mayor (ACN)

ls Bombers de la Generalitat han acabat cap a les sis del matí d’aquest dijous les tasques de desenrunament i revisió de l’estructura de les cases afectades per l’explosió que s’ha registrat aquesta matinada en una finca d’Alcanar (Montsià), concretament a la urbanització Montecarlo d’Alcanar Platja, on ha mort una persona i set han resultat ferides. Entre la runa, no s’hi ha trobat cap persona més. De manera que el balanç definitiu de persones afectades dins la casa sinistrada és de dues: un home ferit greu i una víctima mortal, que encara no ha estat identificada.

Els Bombers han determinat que l’estructura d’aquests tres habitatges del davant no han quedat afectada per l’explosió. Segons el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), en aquestes cases s’hi van atendre sis persones. Tres d’elles van ser evacuades a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Els Mossos d’Esquadra s’han fet càrrec de la investigació per determinar les causes del sinistre, però tot apunta que hauria estat causada per gas butà.

Segons informa Protecció Civil, dels set ferits, quatre són ciutadans francesos; un italià, un marroquí i un altre espanyol. Els ferits són dos francesos, un marroquí i un espanyol. Els altres són lleus.

Els Mossos d’Esquadra, que han treballat en aquest servei amb cinc patrulles, han informat que aquesta nit els veïns que no han pogut tornar a casa, tres han passat nit en un hotel i cinc més a casa de familiars.

Tècnics de Gas Natural, de Repsol gas butà i d’Endesa s’han personat al lloc del sinistre, així com un tècnic d’indústria de la Generalitat de Catalunya i el responsable de Protecció Civil de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. Paral·lelament, Protecció civil manté la prealerta del pla PROCICAT.

La deflagració, que hauria estat causada per gas butà, s’ha produït pels volts de les 23.30 hores i ha ensorrat totalment un habitatge. A més, l’ona expansiva ha afectat mitja dotzena de cases del voltant, segons ha confirmat a l’ACN el quart tinent d’alcalde d’Alcanar, Jordi Bort. Els Bombers han hagut de rescatar d’entre la runa a una persona, que ha resultat ferida greu, i que ha estat evacuada a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès a sis veïns més.

El succés ha obligat a desallotjar la zona per poder analitzar possibles danys en altres immobles i a establir un perímetre de seguretat. Els fets s’han produït en una casa particular ubicada al carrer Martinenca B, al sector F de la urbanització Montecarlo. A l’espera que avanci la investigació, tot sembla indicar que hi hauria diverses bombones de butà a l’habitatge ensorrat i que els dos ocupants de la casa, un mort i l’altre ferit greu, no en serien els propietaris. Les restes mortals de la víctima han quedat molt malmeses per l’explosió i encara s’està pendent d’identificar-la.

L’explosió s’ha sentit a quilòmetres de distància

El quart tinent d’alcalde d’Alcanar, Jordi Bort, ha explicat que la casa on s’ha produït la deflagració ha quedat totalment “arrasada” i que, al seu voltant, s’han vist afectades una mitja dotzena de cases. En aquest sentit, els Bombers estan fent una valoració de possibles afectacions estructurals. Segons han detallat, hi ha danys importants a la façana i tancaments de la casa del costat. A més també ha afectat les dues cases del davant per l’impacte de trossos de runa que han sortit projectats amb l’explosió. D’aquestes cases, el SEM, que ha activat 4 unitats, ha atès a sis veïns ferits lleus, tres dels quals han estat evacuats a l’Hospital Verge de La Cinta de Tortosa i a l’Hospital d’Amposta i els altres tres han estat donats d’alta in situ.

El regidor ha afirmat que, segons testimonis presencials, l’explosió ha estat “molt important”. “Unes persones que anaven per l’antiga N-340 han explicat que se’ls ha mogut el cotxe i també s’ha sentit des de les Cases d’Alcanar”, ha il·lustrat.

Com a conseqüència d’aquest succés, s’han desallotjat diversos veïns, mentre els equips d’emergències treballen a la zona. Bort ha mostrat “tot el suport de l’Ajuntament als veïns en qualsevol necessitat que tinguin” i ha agraït la “dura tasca” dels efectius de les policies locals d’Alcanar i Sant Carles de la Ràpita, Mossos d’Esquadra, Bombers, SEM i Guàrdia Civil que s’han desplaçat a la zona.

“Soroll, pols i sang”

Entre els testimonis presencials de l’explosió hi havia una veïna francesa, el marit de la qual ha estat evacuat a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta amb el nas fracturat. La dona ha relatat que s’ha sentit un soroll molt fort que ha tombat part d’una paret del menjador on s’estaven a casa d’uns amics i que tot era pols. De cop ha vist al seu marit ple de sang i s’ha espantat molt, també la seva cosina s’ha fet un petit trau a la cama i ella només algun petit tall.

Aquest testimoni ha explicat que tenen casa a una altra urbanització d’Alcanar Platja i que quan la Policia els permeti entrar a buscar les pertinences podran anar amb els seus amics cap allà. “Ho tenim tot allí dins, el mòbil, les claus, la roba”, ha relatat.

El batlle ha relatat que encara és aviat per saber les causes de l’explosió tot i que ha confirmat la presència de bombones de butà a la casa. També ha explicat que les dues persones que, presumptament, habitaven la casa encara no han estat identificades –el mort i el ferit greu. Alguns veïns apuntaven que podrien ser dos ocupes però es desconeix que podrien estar fent en el moment de l’explosió.

 

ACN