.

Una parella de la Guàrdia Urbana en una imatge d’arxiu. Foto: Ajuntament

Sorpresa aquest matí en el ple de l’ajuntament de Tarragona davant el posicionament de la CUP contrari a una proposta de l’equip de govern del qual en forma part. Una decisió que no ha tingut efectes secundaris perquè el modificatiu de crèdit de 155.000 euros per pagar les hores extres de la Guàrdia Urbana i garantir-ne cobertura legal en cas d’indemnitzacions per lesions ha estat finalment aprovat amb 13 vots a favor i 11 abstencions. La regidora anticapitalitsta Eva Miguel ha justificat el vot en contra del seu grup en “una deliberació profunda a l’assemblea local” del partit. “Part del modificatiu -explicava en fase de debat- fa referència a indemnitzacions per danys als agents en cas de judici i que, en cas de declarar-se insolvent, assumiria l’Ajuntament de forma subsidiària. “A l’esquerra independentista estem massa acostumades a muntatges que ens porten a judici amb sentències dubtoses d’ajustar-se a la realitat. Parlem de casos com el cas Berskha”, etzibava Miguel.

La tinent d’alcalde de Seguretat Ciutadana i membre de Junts per Tarragona, Cristina Guzmán, ha “lamentat” públicament l’argumentació cupaire i l’oposició ha aprofitat per fer-ne sang. La regidora no adscrita, Sonia Orts, ha ironitzat amb un sentit de vot que “ara sí fa aflorar l’essència de la CUP. La Guàrdia Urbana són treballadors públics, no el diable”, reblava, criticant de pas el fet que “haguem d’aprovar cada tres mesos un modificatiu per pagar les hores extres quan sabem de sobres que ho haurem de fer durant tot l’any”.

Per la seva banda, la socialista Sandra Ramos acusava la CUP de “soplar y sorber a la vegada. Porten Cultura però diuen no a la Setmana Santa, estan al govern pero voten en contra d’indemnitzar als agents de la Guàrdia Urbana. A la vida un s’ha de fer gran, i quan s’accepten responsabilitats de govern s’accepten totes”. Alhora ha afirmat que l’abstenció del seu grup calia interpretar-la com una queixa per no destinar cap modificatiu dels pressupostos prorrogats d’enguany (aquest era el 29è) a la “rehabilitació dels espais municipals cedits a entitats”.

Unes argumentacions destinades a justificar l’abstenció que el tinent d’alcalde de Serveis Generals, Jordi Fortuny, ha reconegut “no entendre. Aquí estem treient diners que no gastarem per posar-los en partides que sí gastarem. No hi ha cap obligació de pressupostar inicialment” el costos de les hores extres “i és una pràctica habitual, de la qual he tingut un bon mestre amb el senyor Pau Pérez (regidor responsable d’Hisenda en l’anterior govern)”.

Pel que fa al calat polític de la negativa cupaire, l’alcalde Pau Ricomà ha assenyalat que “les divisions en un equip de govern en coalició són normals” i ha sortit en defensa del cos policial municipal. “Un dels privilegis de ser alcalde és conèixer de prop la feina que fa la Guàrdia Urbana, d’un altíssim nivell. Els seus agents treballen en favor de la societat i han de fer front a situacions violentes cada setmana, i no sé si dir cada dia”. Alhora també ha lamentat tant els vots en contra com els d’abstenció. De fet, ha lamentat que el PSC “busqui excuses per no aprovar un modificatiu de crèdit com el de la Guàrdia Urbana en senyal de protesta per la no rehabilitació dels edificis municipals. Vostés són un partit de govern, i amb decisions com aquestes poc favor es fan. Si aquesta és la deriva que tenen, facint-s’ho mirar”.

J.S.