.

I

I

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha decidit tirar enrere el protocol que aconsellava als funcionaris a obrir les converses en català i que convertia la lleguna pròpia de Catalunya en llengua prioritària a l’administració pública. Ha estat la denúncia d’un metge de l’hospital Joan XXIII de Tarragona la que ha obligat a fer enrere aquest protocol al·legant la presència de residents (MIR) de fora de Catalunya.

El tribunal ha anul·lat l’article dels protocols que diu que “la llengua de comunicació entre el personal ha de ser la catalana, tant presencialment com per telèfon, en la megafonia, les reunions de feina, etc., especialment davant terceres persones: usuaris i els seus familiars, i personal sanitari o laboral extern”. Segons la sentència el “contingut imperatiu” d’aquest article “s’extralimita” del marc normatiu fixat per l’Estatut.

Des de la Generalitat s’han posat les mans el cap i recorden que no hi ha cap llei que obligui i que la normativa només és un protocol d’ús de la llengua que en vigor des de principis dels 80 tot i que el protocol que ara ha tombat el TSJC es va redactar l’any 2012.

El TSJC considera que establir criteris de donar prioritat a una llengua o una altre vulnera el principi de cooficialitat. Els tribunals ja van tombar una normativa similar que estava vigent a l’Ajuntament de Barcelona l’any 2012 després d’una denúncia del grup del PP.