.

A l’acte de presentació ha assistit una nombrosa representació del teixit socioeconòmic de la ciutat, encapçalada per les associacions de comerciants i representants dels comerços centenaris de Reus. Foto: Ajuntament

El Castell del Cambrer ha acollit aquest dimarts, 29 de març, la presentació del llibre “Reus, ciutat de comerç”, impulsat per la regidoria d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Reus, per posar en valor la capitalitat comercial de Reus des dels seus orígens fins els nostres dies. Sota el disseny editorial i la direcció d’art de la Brida, Cultura d’Espais, l’obra s’ha elaborat amb la col·laboració de l’Arxiu Històric Municipal de Reus, l’Institut Municipal Reus Cultura, el Museu de Reus; el Centre de la Imatge Mas Iglesias (CIMIR) i Reus Promoció. A l’acte de presentació ha assistit una nombrosa representació del teixit socioeconòmic de la ciutat, encapçalada per les associacions de comerciants i representants dels comerços centenaris de Reus.

De forma visual i amb nombroses fotografies d’època i il·lustracions, les pàgines de “Reus, ciutat de comerç” fan un repàs a l’evolució del comerç reusenc des dels orígens fins els nostres dies. Les botigues com a patrimoni i part indestriable de la vida dels carrers i places; els mercats i fires com a equipaments públics i emblemàtics, alhora que propers; els reptes de futur de la mà de la globalització i el comerç electrònic i les sinergies entre el comerç i el patrimoni, el turisme i les festes.

El regidor de d’Empresa i Ocupació, Carles Prats, posa de manifest que aquesta obra “vol retre homenatge al comerç reusenc i a tots els homes i dones què, al llarg de la història, han encapçalat el lideratge d’aquest sector econòmic que tant representa per a la nostra ciutat”. Una obra que, segons explica Prats, també convida a la reflexió i al debat “posant de manifest la necessitat d’innovar i d’adaptar-nos als nous temps, de vegades amb solucions innovadores, que requerirà la supervivència del comerç tradicional tal i com l’hem conegut fins ara”.

Passat, present i futur del comerç

L’obra es remunta als orígens de Reus com a ciutat comercial amb epicentre a la plaça Mercadal i com al seu voltant, al llarg dels anys, es va crear tota una xarxa que l’ha convertit en la ciutat comercial per excel·lència de les nostres comarques. Un comerç lligat estretament amb altres atractius com el patrimoni, la cultura o l’oferta gastronòmica. Reus, com a referent econòmic del Baix Camp i de comarques com la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. L’obra planteja com després de segles de creixement i consolidació d’un model de comerç tradicional, l’arribada del segle XXI obliga a adaptar-se a les demandes actuals i plantejar nous reptes. L’aparició d’altres formes de relacions socials, els canvis del sistema de valors o la introducció de les noves tecnologies generen noves oportunitats en el model comercial reusenc.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */