.

Aquesta nit una tortuga babaua ha fet niu i ha deixat un centenar d’ous a la sorra de la platja del Miracle. Tècnics municipals i de la Generalitat, conjuntament amb voluntaris, han procedit a perimetrar la zona i han iniciat la guàrdia que es mantindrà fins que, si tot va bé, neixin les tortugues marines.

Sis entitats ecologistes busquen voluntariat per vigilar els ous que una tortuga babaua va posar la nit de divendres a dissabte a la platja llarga de Tarragona. El rèptil en va posar 99, dels quals dos es van trencar i una quinzena els van agafar tècnics de la Generalitat per posar-los en una incubadora per garantir-ne i estudiar-ne el desenvolupament. La vuitantena restants són sota la sorra, en un espai delimitat per la Guàrdia Urbana de Tarragona i que està vigilat per voluntariat, que fan torns de dues hores al matí i quatre a la tarda. De moment són uns 35 però les organitzacions confien en arribar al centenar durant l’estiu, ja que també necessiten persones per pentinar les platges per si hi ha més tortugues que fan nous nius.

El proper 15 de juliol estava previst l’inici de la campanya de voluntariat ambiental per al seguiment de la fauna marina, però la passada nit de divendres a dissabte, un exemplar de tortuga babaua va fer un niu a la platja del Miracle, de manera que s’ha avançat la posada en marxa del programa. Tal i com ha comentat la consellera de Medi Ambient Eva Miguel “cal agrair la feina dels voluntaris, dels departaments de l’Ajuntament implicats, de l’Autoritat Portuària i la Generalitat que estan duent a terme una gran tasca per preservar aquest niu”.

El cap de secció de Biodiversitat i Medi Natural a Tarragona del Departament d’Acció Climàtica, Laureà Benaiges ha explicat que “la tortuga va posar 99 ous, 2 dels quals es van trencar. 20 dels ous es van traslladar a una incubadora per tal d’assegurar que alguns tirin endavant”. També ha explicat que aquest canvi en els llocs de posta de les tortugues babaues pot ser degut “al canvi climàtic i a l’augment de les temperatures del mar”.

Per la seva banda, Aurora Córdoba, coordinadora de voluntariat i comunicació de l’Associació Mediambiental de la Sínia, una de les associacions participants a la campanya, ha volgut fer una crida a la participació en el programa de voluntariat “es tracta d’un temps d’incubació molt llarg, que pot arribar a dos mesos, i cal que el major nombre de gent possible s’hi sumi. Des de divendres ja hem notat com molta gent s’ha interessat en participar-hi”.

La campanya de voluntariat ambiental per al seguiment de fauna marina s’organitza des de departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona des de l’any 2015. Tal i com ha recordat la consellera de Medi Ambient Eva Miguel el programa “té com a objectiu preservar les poblacions d’animals com la tortuga babaua que arriben a la nostra costa i ens permet sumar esforços amb les entitats ambientals i els voluntaris que hi participen”.

El voluntariat se centra en efectuar seguiments periòdics a les platges del municipi, donar avís de la presència d’indicis de posta de tortuga i custodiar els nius fins al moment de l’eclosió dels ous. Així mateix, s’encarrega de la detecció de mamífers marins o elasmobranquis (rajades i taurons), entre altres que es puguin trobar vora la costa. Finalment, participa de la educació, divulgació i sensibilització ambiental de la ciutadania.

La consellera Miguel ha volgut destacar que “la implementació de campanyes de voluntariat ambiental per a realitzar seguiments de fauna marina, és una eina de gran utilitat alhora de reforçar la tasca que es duu a terme per part de les administracions que, en molts casos, no podrien cobrir òptimament tots els sectors del territori”.

La consellera també ha fet una crida a que “les persones amb sensibilitat ambiental s’hi sumin i participin en les diverses formacions (teòriques i pràctiques) que es duran a terme al llarg dels mesos de juliol i agost”. Les formacions, gratuïtes i obertes a tots els públics, s’enfoquen en el procés d’activació de protocols i actuació del voluntariat en cas de nidificació de tortuga o albirament d’altra fauna marina. Alhora, incidiran en diferents aspectes de la biologia i ecologia de les espècies objecte del seguiment i facilitaran eines de comunicació i divulgació vers als usuaris de les platges.

La campanya compta amb la col·laboració de les entitats ambientals del territori: GEPEC, GATA, Ecologistes en Acció, La Sínia, Plataforma Salvem la Platja Llarga i Greenpeace. En anys anteriors s’ha arribat a comptar amb la participació de més de 100 persones voluntàries.

A més altres serveis municipals com el Servei de Socorrisme i Salvament de platges, la Guardia Urbana de Tarragona o el departament de Neteja Pública, també col·laboren amb la campanya d’aquest any.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */