.

L’estudi ‘Diagnosi de l’habitatge d’ús turístic a Tarragona’ és el primer d’aquest sector que es desenvolupa a la ciutat. Foto: David Aymerich.

Un estudi del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona confirma que menys del 10% dels habitatges d’ús turístic de la Part Alta de la ciutat són il·legals. Així ho demostra una recerca elaborada per la Fundació URV, el PCT i GRANET, les quals confirmen que Tarragona no viu cap situació alarmant de saturació turística, a diferència d’altres emplaçaments com és el cas de Barcelona a Catalunya o Màlaga en l’àmbit nacional.

Així doncs, Diagnosi de l’habitat d’ús turístic a Tarragona ha pogut facilitar les dades recollides durant mes de quatre mesos a principis d’aquest 2018 per acabar determinant que la ciutat tarragonina compta actualment amb 1.011 habitatges d’ús turístic repartits per tot el municipi, tot i que, les zones de més concentració es troben a la Part Alta, Llevant i l’Eixample Centre.

Rodríguez (a l’esquerra) i Arenas han confirmat els bons resultats extrets de la recerca realitzada a Tarragona durant els primers mesos del 2018. Foto: David Aymerich.

L’estudi, amb un pressupost de 17.000€, vaticina que, del total d’habitatges, un 72,9% es consideren legals (segons la normativa vigent actual), un 15,6% són irregulars (no consten en cap registre) i un 11,5% són fora de la normativa. Unes dades que ens permeten deduir que “Tarragona representa un percentatge petit d’ocupació il·legal”, ha destacat la regidora de Turisme Imma Rodríguez, pionera en l’impuls de “la primera eina –d’aquestes característiques– de la que disposa la ciutat”.

En la mateixa línia s’ha mostrat el professor Antonio Paolo Russo, líder de l’estudi efectuat, afegint que les conclusions d’aquesta recerca extreuen que la situació de Tarragona “no és una situació alarmant”, com succeeix a grans nuclis urbans com Barcelona. “Fa falta veure com evoluciona la Part Alta en els pròxims anys” però, “no estem en cap situació de risc d’unflar els valors hostalers”, ha tranquil·litzat Russo, el qual veu en el sector de l’ocupació turística tarragonina certa estabilitat actualment.

Per la seva banda, Ángel Arenas, gerent del Patronat de Turisme, ha abocat altres dades esclaridores com, per exemple, que “la Part Alta, el sector amb més habitatges turístics, té un 85% de cases legals”. O que “un de cada quatre habitatges són edificis complets enfront el 59% representat per habitatges plurifamiliars”. Unes xifres que contrasten amb altres ciutats, ja que Girona té un volum més alt de turisme que Tarragona, menys oferta d’habitatges i, per contra, hi ha una preocupació major en la inflació del sector per part de la població.

“No hi ha cap problema d’alça de preus i expulsió de veïns” de les zones turístiques ha tancat amb contundència Rodríguez. Així ho escenifica aquest estudi, el primer per a la ciutat de Tarragona, que servirà de termòmetre per estudiar l’evolució turística de tot plegat els pròxims anys amb l’ascens de plataformes com Airbnb i la regulació dels nous habitatges segons la normativa d’HUT (la normativa d’habitatges d’ús turístic).

Metodologia de l’estudi:

L’objecte de l’estudi ha estat tot el municipi de Tarragona i la diagnosi s’ha elaborat a partir del registre vigent de lloguers amb llicència d’Habitatge d’ús turístic de la Generalitat de Catalunya i l’extracció de dades d’anuncis de lloguers publicats a Airbnb. L’escala espacial ha correspost a un total d’11 zones urbanes de Tarragona i a seccions de cens.

Normativa d’HUT:

La normativa fixa que els habitatges d’ús turístic són aquells cedits pels eu propietari a tercers, de forma reiterada i a canvi de contraprestació econòmica, per a una estada de temporada, en condicions d’immediata disponibilitat.

La normativa fixa que els habitatges d’ús turístic requereixen la corresponent comunicació prèvia d’inici d’activitat davant l’ajuntament competent i s’han d’inscriure en el Registre de Turisme de Catalunya. L’activitat és per habitatge sencer, no se’n permet la cessió per estances.

David Aymerich