.

Imatge d’arxiu de Casa Navàs.

La Casa Navàs revelarà els seus secrets més ocults a través d’un màping que il·luminarà tota la seva façana amb un espectacular joc de llums i colors. La creació és obra d’Alba G. Corral, la qual ha volgut dotar la joia modernista de Lluís Domènech i Montaner d’una segona pell visual i sonora que n’expliqui de manera intimista i amb gran delicadesa la història més oculta.

Alba G. Corral és una artista visual madrilenya, establerta a Sant Carles de la Ràpita amb formació en enginyeria informàtica i vocació multidisciplinària. Dedicada a la creació d’art generatiu mitjançant programari., aquesta creadora de renom internacional ha presentat els seus treballs en diversos festivals i esdeveniments a Europa, Japó, Mèxic i Estats Units. És també comissària del festival Eufònic de les Terres de l’Ebre.

Un dels aspectes més sorprenents del Modernisme és la seva transversalitat, ja que en la construcció dels seus edificis, arquitectes com Domènech i Montaner o Antoni Gaudí incorporaven artesans i enginyers creant equips multidisciplinaris i transversals que permetien sumar els últims avenços creatius i tecnològics. De la mateixa manera que es fa amb les visites a la Casa Navàs per visualitzar la seva gran importància,

Alba G. Corral posa el focus en la importància dels artesans, reivindicant el seu imprescindible treball per entendre la grandesa del Modernisme en un dels edificis més ben conservats que existeixen. Cal recordar que la joia de la plaça del Mercadal, construïda entre el 1901 i el 1908, és l’única obra modernista d’Europa que conserva el seu interior original i que els seus elements decoratius, tapisseries, ceràmiques i pintures llueixen igual que el primer dia. Tot plegat fa de la visita de la Casa Navàs una experiència única pels seus visitants i proposa un viatge per un jardí artificial ple de vitralls, formes florals i jocs de llum. Aquesta majestuositat és la que recull la proposta audiovisual de l’artista que situa el Modernisme de Reus, una vegada més, en l’avantguarda creativa.

La primera projecció videomusical es podrà veure des de qualsevol punt de la plaça del Mercadal aquest dijous, 26 de maig, a les 22.15 h. Cada passi té una durada aproximada de 10 minuts i s’aniran repetint fins a la mitjanit perquè tothom pugui gaudir de l’espectacle. Les projeccions també es repetiran els dies següents, 27 i 28 de maig, a la mateixa hora i s’està estudiant la possibilitat d’allargar-ho més dies.

Seguint els seus valors de compromís i suport a les iniciatives culturals, Vermuts Miró és el promotor de la projecció del màping a la façana de la Casa Navàs que, a més a més, s’inclou dins del programa del festival internacional de l’art electrònic ISEA 2022, que el mes de juny tindrà lloc a Barcelona. Entre les activitats prèvies del festival també s’inclou l’exposició ‘Beep Collection: Origins’, comissariada per Roberta Bosco i Stefano Caldana i amb la participació d’una vintena d’artistes amb obres incorporades a la .BEEP {collection}, que es podrà visitar al Centre d’Art Cal Massó de Reus del 26 de maig al 23 de juliol. De fet, els passis programats per aquest dijous es podran veure una vegada s’hagi inaugurat la mostra d’art digital de Cal Massó.

El festival ISEA 2022 (International Symposium on Electronic Art), impulsat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), és un dels certàmens més importants en l’àmbit mundial que fusiona l’art amb el disseny, la ciència, la tecnologia i la societat i que feia més de 10 anys que no tenia lloc a Europa. Els organitzadors de l’ISEA són els que han escollit la ciutat de Reus com una de les extensions més destacades del festival.

Redacció