.

Tres dels picaportes del barri de Campclar, , conversant amb la seva coordinadora, Natalia Boscar. Foto: Roger Segura / ACN

Un equip format per quatre picaportes i una coordinadora recorren, des de fa tres mesos, mig miler d’habitatges del barri de Campclar.

El seu objectiu és trencar l’aïllament i poder assessorar porta a porta els seus propis veïns contra la pobresa energètica.

El projecte és una iniciativa de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i compta amb el suport de la FAV de Tarragona, l’AV de Campclar i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

Després d’una primera experiència al barri barceloní de Ciutat Meridiana, l’A-porta ja ha visitat més de 300 domicilis i ha realitzat 157 entrevistes a Campclar.

La previsió és haver completat el mes vinent els poc més de 500 habitatges fixats com a objectiu, amb la voluntat d’estendre el programa a més veïns en el futur. Entre els reptes immediats també hi ha la participació de l’Ajuntament de Tarragona en el projecte, tal com han reclamat aquest dimarts els diferents actors implicats.

Dels primers resultats de l’A-porta es desprèn que només un 5% de les famílies amb necessitats relatives a la pobresa energètica estaven detectades pels serveis socials municipals. A més, s’han observat situacions greus de solitud en persones grans del barri.

Suport veïnal

El projecte A-Porta ha superat el seu equador al barri de Campclar de Tarragona. La iniciativa compta amb el ple suport de l’associació de veïns. El seu president, Jesús Espejo, ha destacat que al barri hi ha “moltes persones necessitades en tots els àmbits”, com ara persones grans o nouvingudes, i s’ha mostrat esperançant que aquesta “tasca extraordinària” tindrà continuïtat.

Precisament, segons ha subratllat el director dels serveis territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Francesc Tarragona, “el projecte ha vingut per quedar-se” i l’experiència a Campclar suposarà “un punt d’inflexió” en altres barris del territori. Segons Tarragona, s’ha aconseguit l’objectiu “d’empoderar” les persones del barri, malgrat les dificultats inicials. Al seu parer, s’ha generat confiança entre persones i s’han difós coneixements bàsics entre els veïns en relació als serveis o les factures.

Roger Segura / ACN