.

Imatge d'un taller de prevenció per a joves

Imatge d’un taller de prevenció per a joves

Els adolescents tarragonins beuen més que en altres ciutats d’Europa; un 47,8% declara haver-se emborratxat alguna vegada a la vida (un 28,3% ho ha fet almenys tres vegades), i un 29,6% ha practicat el consum abusiu (15,7% almenys tres vegades a la vida). Aquests són algunes de les dades més impactants extretes de l’informe presentat avui durant la jornada tècnica “La joventut d’Europa (Youth in Europe)” por Oriol Romaní, professor emèrit URV y director del Medical Anthropology Research Center, i Francesc Valls, investigador de la Càtedra d’Inclusió Social URV.

Aquests dos especialistes de prestigi internacional han confirmat la preponderància de l’alcohol com a droga més consumida entre els adolescents de Tarragona: gairebé dos de cada tres (63,9%) ja l’han provat tres vegades o més a la vida als seus 15-16 anys, mentre que els que no n’han consumit mai representen menys d’una quarta part del total (23%). “No són dades que ens hagin espantat per alarmants, però sí deixen entreveure alguns elements del perfil de risc i la major acceptació social i facilitat d’accés a l’alcohol entre la població adolescent en relació a la resta de substàncies”, ha explicat Oriol Romaní.

El consum de cigarretes és, juntament amb l’alcohol, l’altre tipus de substància que ha estat provada per almenys la meitat d’adolescents tarragonins (50,1%), un 37,5% dels quals n’ha consumit tres vegades o més, “fet que suposaria un consum que podria estar consolidant-se més enllà de la probatura”. A continuació, amb uns percentatges de consum que ja es troben per sota del 50% (però encara substancials quan n’analitzem el consum freqüent), hi ha les pipes d’aigua i el cànnabis.

El consum de calmants, “abans molt limitat al món dels adults”, també ha cridat especialment l’atenció de tots dos experts”. A excepció dels calmants -amb un nivell de consum situat al voltant del 5%-, drogues orgàniques -provades per un 7,2% dels adolescents-, la cocaïna (4,5%) i les amfetamines (4,2%), la resta de substàncies apareixen com a residuals, amb almenys un 95% de la població adolescent que no les ha consumit mai. LSD, els fongs, la cola d’esnifar, els esteroides i l’heroïna, en tots els casos se situen per sota del 3%. “De totes maneres –subratlla Romaní-, acceptant com a vàlides les respostes dels adolescents, caldria alertar del fet que al voltant d’un de cada vint-i-cinc adolescents entre 15 i 16 anys declari haver provat drogues com la cocaïna o les amfetamines”.

/* JS para menú plegable móvil Divi */