.

Un dels biòtops com els 103 que ja s'han instal·lat en sis municipis de la Costa Daurada. Foto: Tarragona21.cat

Un dels biòtops com els 103 que ja s’han instal·lat en sis municipis de la Costa Daurada. Foto: Tarragona21.cat

Des de la superfície només es veu un perímetre de boies de color groc. Sota d’elles, i enganxades mitjançant una altra boia intermèdia, s’hi amaguen oasis marins naturals.

Les zones de bany de la Costa Daurada es marquen tradicionalment amb un perímetre de boies enganxades a blocs de formigó que es dipositen al fons del mar i es retiren quan acaba la temporada. Des fa cinc anys, un projecte innovador impulsat per Repsol ha substituït 103 d’aquests blocs provisionals per biòtops: estructures permanents que atrauen i donen refugi a peixos i tot tipus d’organismes marins.

“El que va començar el 2012 com una idea esbojarrada del Miquel Rota s’ha convertit en una història d’èxit”, explica Josep Bertran, director de Comunicació i Relacions Externes de Repsol. Són “cases per a peixos”, en paraules de Rota, el seu creador. Construïdes amb ciment natural i carbonat de calç, tenen l’alçada d’una persona i pesen dues tones i mitja.

“Peixos i tot tipus d’invertebrats com algues i esponges les colonitzen, i troben refugi en una zona on ho necessiten, ja que ens trobem en una zona molt arenosa i desprovista de roques”, explica Rota referint-se a la costa d’Altafulla, on avui s’ha estrenat un plafó informatiu sobre aquest sistema d’abalisament ecològic.

Els responsables polítics i impulsors del projecte, al voltant d'un dels biòtops. Foto: Tarragona21.cat

Els responsables polítics i impulsors del projecte, al voltant d’un dels biòtops. Foto: Tarragona21.cat

Altafulla i Torredembarra, amb 28 i 32 biòtops respectivament, són de llarg els municipis on hi ha instal·lat un major nombre d’aquestes estructures. De fet, ambdós municipis compten amb parcs de biòtops, que són zones de 200 metres quadrats, a 100 metres de la platja, que inclouen tots els prototips existents. En aquests parcs s’hi fan activitats submarines i d’educació ambiental relacionades amb l’observació d’aquests habitatges marins artificials.

La resta de biòtops s’han instal·lat o s’instal·laran en breu a Tarragona (19), Salou (8), l’Hospitalet de l’Infant (5) i l’Ametlla de Mar (11). “Vaig començar fent-los amb formes gaudinianes, però aquest últims tenen un disseny més orgànic, inspirat en estructures que he vist al fons del mar”, apunta Rota, que també és propietari d’una empresa de submarinisme. “Cada un d’ells el construeixo de forma única i original, no tindria sentit fer-los amb un motllo”, recalca Rota.

“Estem creant un oasi dins d’aquest desert que és el litoral d’Altafulla”, ha indicat l’alcalde, Fèlix Alonso. D’aquí a mig any, a tot estirar, la vida marina ja haurà colonitzat els 17 nous elements que s’han instal·lat aquesta temporada, 10 d’ells a Tarragona i 7 a Altafulla.