.

Protestes dels sindicats a l'Hospital Joan XXIII per demanar el funcionament 24h de la Unitat d'Hemodinàmica. Foto:Tarragona21

Protestes dels sindicats a l’Hospital Joan XXIII per demanar el funcionament 24h de la Unitat d’Hemodinàmica. Foto:Tarragona21

La mort del farmacèutic, Enrique Gheron, per un infart de camí a Barcelona després de no poder ser atès a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona pot desencallar una de les problemàtiques greus que arrossega el centre sanitari tarragoní des de fa uns anys. La Unitat d’Hemodinàmica de l’Hospital Joan XXIII no funciona les 24h del dia i només ho fa de vuit del matí a vuit del vespre. Després d’augmentar tres hores el seu servei ara fa tres anys. Tot i que els sindicats han demanat en diferents ocasions poder ampliar aquest horari no han obtingut resposta favorable per part dels responsables del centre fins aquest passat desembre.La vídua d’Enrique Gheron s’ha mostrat agraïda pel servei que ha rebut pel personal de Joan XXIII i ha lamentat el fet que no es disposi dels elements necessaris a l’Hospital de Tarragona “Ens han tracta molt bé tota la gent que ens va atendre. Potser si sihaguessin tingut el que necessitaven hauríem de lamentar menys morts”.

D’altra banda, a mesura que ha anat passat en dia s’han succeït les reaccions. La Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET) dóna deu dies al Departament de Salut perquè confirmi la data en què preveu ampliar a les 24 hores del dia el servei d’hemodinàmica de l’Hospital Joan XXIII. En cas contrari, endegarà una campanya de protesta i convocarà mobilitzacions obertes a tota la ciutadania, segons ha anunciat en un comunicat. A més, la Coordinadora convoca partits polítics, sindicats i moviments socials a una reunió que tindrà lloc divendres al migdia per tal de pressionar Salut. Tot plegat es produeix després que un veí de Tarragona que havia patit un infart morís el dia de Nadal mentre el traslladaven a Bellvitge perquè el servei d’hemodinàmica de Joan XXIII ja havia tancat.

Imatge de l'interior de l'Hospital Joan XXIII. Foto:Tarragona21

Imatge de l’interior de l’Hospital Joan XXIII. Foto:Tarragona21

Segons ha assegurat el Director Territorial de Salut a Tarragona, Josep Mercadé, es vol incloure la partida destinada a aquest servei en els pressupostos definitius de la Generalitat d’aquest 2015. Mercadé va agafar ja a finals del passat 2014 el compromís amb els sindicats de poder ampliar el servei a 24h. El mateix Mercadé ha explicat a Tarragona21 que “Falta concretar la data i estem convençuts que es tirarà endavant aquest mateix any”. Josep Mercadé diu que Estem en disposició de tenir aquest servei 24h obert. Per distància, volum i sobretot per la bona preparació dels professionals mèdics. Jo defensaré que s’ha de tenir ja“. El Director Territorial de Salut a Tarragona ha recordat també que d’ençà que l’any 2009 entre en funcionament el servei aquest ha anat augmentant d’horaris i també de casos en què s’ha posat en pràctica l’angioplàstia, des del 30% del 2006 fins al 80% actualment. Mercadé assegura que “Ja s’ha demostrat que l’angioplàstia és una bona tècnica per determinats tipus d’infarts i fa una crida a la gent que s’activi al més aviat possible davant dels dolors”. Econòmicament el fet de tenir obert el servei d’Hemodinàmica 24h a l’Hospital Joan XXIII podria suposar unes despeses anuals de 800.000€. Sanitat ha comunicat que s’ha obert una investigació per a determinar exactament quin va ser el tracte que va rebre el pacient quan va entrar a Joan XXIII i quin va ser el protocol que es va seguir a partir d’aquell moment.

Un informe del SEM (Servei d’Emergències Mèdiques) de l’any 2009 recomana que és un servei necessari per a una població com Tarragona. A Catalunya actualment vuit hospitals tenen servei d’hemodinàmica. Cinc d’aquests són a Barcelona i estan oberts les 24 hores. Des dels sindicats, Conchi de Tera (CGT), lamenta que hagin de sortir casos com aquest per veure que el servei d’Hemodinàmica és un servei bàsic i necessari per a la ciutat i el territori “Si el cas ha sortit a la llum, estat per la voluntat de la família i no per la transparència de l’Hospital”. De Tera s’ha queixat també de la poca informació que disposen els sindicats. “No s’hagi fet un mal servei, sinó que aquest no existeix”

Comunicat de CGT sobre el servei d’Hemodinàmica

COMUNICATS I REACCIONS POLÍTIQUES A LES XARXES

No han trigat a arribar tampoc les reaccions des de les formacions polítiques tarragonines. Des d’Esquerra Republicana a Tarragona un post al seu Facebook, enllaçant l’article del Tarragona21 on explica el cas, ha servit per a demanar textualment responsabilitats i una investigació. “Ens preocupa molt la qualitat de la salut pública. Aquest cas és més que greu i cal una investigació a fons i que s’assumeixin les màximes responsabilitats”. Des d’IC-EUiA, la diputada Hortènsia Grau ha anunciat que demanarà explicacions al Govern, en seu parlamentària. El grup ecosocialista ha recordat també que ja l’any 2013 van demanar explicacions i solucions de perquè aquest servei no estava obert les 24h del dia. En el comunicat que ha fet IC-EUiA es recorda també que tant l’Hospital Josep Trueta de Girona, com l’Arnau de Vilanova de Lleida tampoc tenen aquest servei les 24h del dia. L’Alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, via Facebook ha estat contundent amb un “Incomprensible. Això és quelcom que no pot passar”.

Ballesteros ha aprofitat la presentació de la Marató de donacions de Sang per mostrar també la seva disconformitat amb el fet de que la Unitat d’Hemodinàmica de l’Hospital Joan XXIII encara no tingui servei les 24h del dia.

Quim P.Casadesús/Joan Marc Salvat