.

Vista aèria de la Part Alta de Tarragona

Tot i els esforços realitzats per òrgans com el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT), o la pròpia Generalitat de Catalunya, només un de cada quatre propietaris dels habitatges que han de passar la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) han optat per fer-ho.

Les últimes dades indiquen, a més, que la demarcació de Tarragona és la província catalana on s’han revisat menys edificis i molt per sota de les altres. Concretament, dels 15.369 edificis que haurien d’haver passat la inspecció d’ençà que va entrar en vigor el Decret Llei del 2010, només l’han passat 3.864 de les quals, un 68% les han realitzat arquitectes tècnics col·legiats al COAATT.

Tot i que l’any passat el van fer més del doble d’inspeccions que al 2017, i que s’espera que enguany hi hagi de nou una petita alça, amb les dades a la mà, la xifra és encara molt pobre.

A nivell municipal les dades són molt similars a la mitjana, especialment als municipis petits. No és el cas de la ciutat de Tarragona on el nombre d’edificis inspeccionats s’apropa al 50% o al municipi de Reus on arriba al 30%, unes dades molt similars a les de la ciutat de Barcelona.
Per comarques, el Tarragonès i el Baix Camp ocupen sumen el 60% de les inspeccions realitzades. Per darrera es troben la Conca de Barberà i el Baix Penedès, totes dues comarques amb aproximadament un 12%, o el Priorat amb un 2% del total.

Pel que fa a l’estat del parc immobiliari inspeccionat, sols un 24% del edificis s’han qualificat sense deficiències. Amb deficiències lleus hi ha un 48%, amb deficiències importants un 18% mentre un 10% pateixen deficiències greus i un 1% té deficiències molt greus.
La majoria dels problemes els trobem a les façanes, cobertes i a les instal·lacions de sanejament. Per exemple és molt freqüent trobar, especialment als edificis més antics, dipòsits, tubs o cobertes de fibrociment. Els problemes a l’estructura es troben especialment als sostres dels edificis, molt sovint induïdes per problemes de filtracions d’aigua i manca de manteniment.

Cal recordar que ja fa gairebé 10 anys de la publicació del Decret que, finalment i després de diverses revisions, preveu sancions d’entre 9.000 i 90.000 euros per incomplir l’obligatorietat de passar la ITE.