.

«Les barques de pesca amarrades al port de Salou», any 1925. Foto: Fèlix Ruiz García. Fons CIMIR-IMMR.

«Les barques de pesca amarrades al port de Salou», any 1925. Foto: Fèlix Ruiz García. Fons CIMIR-IMMR.

El Museu de Reus ofereix aquests estiu dues exposicions al seu espai del raval de Santa Anna. Es tracta de l’exposició d’imatges històriques del fons del CIMIR-Museu de Reus El temps de la calor. L’estiueig a Salou i la mostra de cartells modernistes de la col·lecció del Museu de la Garrotxa Cigarrillos París 1900-1901. Els dos muntatges es poden visitar fins al 30 d’agost.

L’estiueig a Salou

L’exposició El temps de la calor. L’estiueig a Salou aplega més de 30 imatges històriques del fons del Centre de la Imatge Mas Iglesias (Institut Municipal de Museus de Reus). Aquest recull inclou fotografies d’autors com Eduard Borràs, el fons Eugeni Biosca-Arxiu L’Abans, Manuel Cuadrada, Antoni Escolà, Josep Ferré, Josep Madico, Josep M. Magrané, Antoni Martra Nolla, Enric Pàmies Carreté, Estanislau Pedrola, Albert Prunera o Fèlix Ruiz García. Són instantànies que recorren diverses dècades des de finals del segle XIX fins entrat el segle XX en què es percep la realitat de Salou i la costa prèvia a l’explosió immobiliària i el desenvolupament turístic. El muntatge explica com durant el segle XIX la zona costanera esdevé un espai d’esbarjo per als reusencs, que comencen a trobar a Salou un indret per al repòs i el gaudi de la natura, en aquest cas del mar i la platja. Aquesta transformació social es reflecteix en l’aparició de les primeres casetes de bany o la construcció de «complexos» d’estiu com el Balneari USSA (dècada de 1920), tots els fenomens que es veuen reflectits a l’exposició amb imatges de l’època.

Cartells modernistes

La mostra Cigarrillos París 1900-1901 recull cartells modernistes pertanyents a la col·lecció del Museu de la Garrotxa, d’Olot, en què hi ha peces de Ramon Casas, Laureà Barrau, Manuel Mayol o Alphonse Mucha. Aquesta mostra és fruit de la col·laboració entre el museu reusenc i el d’Olot, a través de la Xarxa del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

L’origen de la col·lecció de cartells modernistes del Museu de la Garrotxa cal buscar-lo en el concurs convocat el 1900 a Buenos Aires per l’industrial olotí Manuel Malagrida i Fontanet (Olot, 1864-Barcelona, 1946), qui volia promocionar la imatge dels tabacs que manufacturava la seva companyia, «Cigarrillos París». La quantia dels premis i la promoció que representava aquest concurs va comportar la participació d’artistes de primer nivell de l’època. Els cartells presenten colors i formes suggerents, on la figura de la dona esdevé protagonista.

Promoció al sector turístic

Les dues exposicions que presenta el Museu de Reus aquest mes d’agost tenen gran interès per la ciutadania reusenca i també per als visitants de fora vila que aquestes setmanes vénen a conèixer la ciutat. En aquest sentit, des del Museu es porta a terme una campanya de difusió amb materials divulgatius als diferents punts d’informació turística de Reus i també a diverses oficines de turisme i establiments hotelers de la Costa Daurada. A més, els textos de les exposicions es presenten en català, castellà, anglès i rus.