.

.

TOTS 21

Detenció de la primera tinent d'alcalde Francisca Falguera. Foto J.Garcia

Detenció de la primera tinent d'alcalde Francisca Falguera. Foto J.Garcia

La Guàrdia Civil s’ha presentat a les 9.30h d’aquest matí a l’Ajuntament de Torredembarra i diverses empreses del municipi, en una operació àmplia i amb ramificacions a Barcelona. La Guàrdia Civil ha fet diversos escorcolls per detenir l’alcalde, Daniel Masagué, i els membres de la junta de govern Francisca Falguera, Santiago Ardèvol, José Oviedo, Elia Rodríguez, Ignasi Duran. També ha detingut avui l’empresari Blas Niubó, per presumptes delictes de blanqueig de capital i de delictes contra l’administració pública, entre d’altres. Alguns han estat detinguts a l’Ajuntament i altres, fora d’ell, allà on es trobaven.

Passades les set de la tarda, continuava l’escorcoll al despatx de l’alcalde, escorcoll que havia començat a les 14 hores.

Agents de la Guàrdia Civil a les portes de l'Ajuntament de Torredembarra. Foto: J.Garcia /Tarragona21

Agents de la Guàrdia Civil a les portes de l'Ajuntament de Torredembarra. Foto: J.Garcia /Tarragona21

La irrupció s’ha dut a terme en busca de diversos documents relacionats amb denúncies penals presentades contra el consistori en relació amb la contractació de la consultora Effial, segons han informat a EFE fonts properes al cas. El secretari municipal ja va denunciar davant l’Oficina Antifrau de la Generalitat la contractació d’Effial per uns 18.000 euros al mes. El jutjat número 1 del Vendrell que s’encarrega del cas també investiga diversos contractes presumptament irregulars per una denúncia del PSC. Tot i que està sota secret de sumari, les causes podrien anar relacionades amb possible pressumpte blanqueig de diners i suborns, apunten algunes fonts.

Els agents no deixaven accedir a cap ciutadà ni als regidors a l’interior de les instal·lacions municipals situades a la Plaça del Castell de la vil·la. La Guàrdia Civil ha accedit al Departament d’Alcaldia, Intervenció i Contractació, tres departaments segellats i la segona planta ha estat totalment ocupada. Així mateix part dels treballadors han estat desallotjats de l’edifici de l’Ajuntament.

Els detinguts són conduïts a la Comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona i es preveu que demà al matí passin a disposició del jutjat número 1 del Vendrell. La Guàrdia Civil els prendria declaració avui, de no ser que s’hi neguin. Allí es troben incomunicats, segons ha pogut confirmat Tarragona21.

Desfilada de detencions

A la plaça s’hi han aplegat força periodistes durant el matí i també hi ha hagut força expectació entre els ciutadans de Torredembarra per l’abast de l’operació de la Guàrdia Civil. Passades les set de la tarda l’alcalde encara no ha estat conduït a la Comandància de la Guàrdia Civil i continuava l’escorcoll al seu despatx. A les set de la tarda, la CUP organitza una concentració davant l’Ajuntament.

Els agents també han estat escorcollant dependències particulars de l’alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué. Aquest està previst sigui detingut junt als sis regidors de la junta de govern i un empresari, al llarg del matí. L’Ajuntament torrenc està governat per una coalició de CiU, PP i regidors independents.

A més de l’escorcoll a la seu de l’Ajuntament i a l’empresa de l’alcalde, una coneguda fleca, també s’han fet escorcolls a un domicili i la seu de l’empresa Teyco de Barcelona i a l’antic restaurant Tropic de Torredembarra, amb la detenció del seu propietari, Blas Niubó.

Detenció de la regidora Elia Rodríguez. Foto J.Garcia/Tarragona21

Detenció de la regidora Elia Rodríguez. Foto J.Garcia/Tarragona21

Els presents a la plaça veien com s’anaven succeint les detencions, concretament dues a l’Ajuntament abans de la de l’alcalde. A les 11.30h s’ha pogut veure sortir detinguda la regidora Elia Rodríguez i posteriorment, la primera tinenta d’alcalde, Francisca Felguera, a l’espera de la sortida del batlle torrenc i la resta de regidors.

L’escorcoll del despatx de l’alcalde s’ha deixat per al final.

Els detinguts són quatre regidors de CiU, un del PP i un independent, que junt a l’empresari i un antic membre de la junta de govern (Pere Font) sumen vuit les persones que es preveu quedin detingudes. La detenció del popular José Oviedo s’ha produït a Tarragona. L’equip de govern de l’Ajuntament de Torredembarra està format per nou persones, de les quals sis formen la junta de govern, que són els que han estat detinguts.

El PPC expulsa al regidor José Oviedo

Segons ha confirmat la líder del PPC, Alicia Sánchez Camacho, el partit ha decidit prescindir de José Oviedo, un dels detinguts, que ha mostrat “respecte pel procés policial i judicial iniciat a Torredembarra”, a la vegada que ha reclamat “que la justícia actuï ràpid i que s’assumeixin les responsabilitats de tothom“.

La “mala imatge de la classe política” que ha ocassionat l’operació policial, ha estat motiu de lament de  la vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega.

J. Garcia