.

Oficina de Correus de Valls tancada a mitjans d’abril en detectar-s’hi un cas de coronavirus. Foto: Google

UGT i CCOO denuncien que, en els dos últims mesos, l’impacte de la segona onada de la pandèmia ha triplicat el nombre de contagis per COVID-19 acumulats a Correus. Segons les dues centrals, són més de 1.100 casos positius i 8.500 treballadors/es els afectats pels contagis, “tornant a col·locar al col·lectiu de Correus com el segon en contagis del país, després del sanitari”. Així ho afirmen els dos sindicats en ua nota de premsa conjunta. “A Catalunya -asseguren- hi ha actualment un total de 1.201 afectats/des i 106 positius. A la província de Tarragona hi ha un total de 69 afectats/des i 10 positius. Aquestes males dades se sumen a l’anterior increment de principis de setembre, en el qual ja es va duplicar el nombre de contagis durant l’estiu, des del final de l’estat d’alarma a finals de juny, en un continu que s’intenta ocultar manipulant la metodologia de còmput dels contagis”.

L’empresa, asseguren, “ve ignorant des de fa mesos les demandes d’UGT i CCOO per incrementar les mesures preventives. UGT i CCOO denuncien que l’última actualització del protocol intern de prevenció davant de la COVID que s’implementava a finals d’octubre, lluny d’introduir mesures addicionals com la realització de proves de detecció i mesures d’organització de la feina que permetessin evitar l’amuntegament dels treballadors/es, ha introduït canvis per dificultar el reconeixement de contactes estrets en els centres de treball on es produeixin contagis”. Els dos sindicats denuncien que aquesta decisió “només amaga una intenció, i és evitar el reconeixement de la necessitat de quarantenes que paralitzarien la producció”.

A la província de Tarragona UGT i CCOO hem dut a terme un seguit d’actuacions, entre les que destaquem la denúncia mitjançant la presentació d’escrits al Comitè de Seguretat i Salut de Tarragona de tots i cadascun dels casos que la plantilla ha posat en el seu coneixement, “atès que l’empresa continua sense informar ni en temps real ni del detall de cada cas; o la denúncia davant els mitjans de comunicació de l’ocultació dels casos, a partir de la qual se’ns informa únicament del global de contagis setmanalment, però no de cada cas concret i ni molt menys del detall del resultat d’aplicar el protocol existent, que continua sent insuficient per a nosaltres, ja que no es practiquen proves PCR i confinaments preventius com exigim”.

Tot això per denunciar la situació de precarietat i inseguretat que els treballadors/es han hagut de patir en localitats com Alcover, Tarragona, Tivissa, Amposta, Salou, Tortosa o Roda de Berà, “on donats els protocols ineficients, al nostre parer, per afrontar la realitat de Correus, l’estudi de contactes estrets ha resultat negatiu en la majoria dels casos, exposant així a la plantilla i a la ciutadania amb la que tracten a un major risc de contagi a causa de la total incapacitat i inactivitat de Correus”.

En un moment en què s’ha decretat un nou estat d’alarma, i s’adopten mesures addicionals en molts territoris de l’Estat, “Correus no pensa fer marxa enrere en la desescalada d’activitat, i seguirà mantenint la totalitat de la plantilla en centres de treball massificats, contractant fins i tot més personal sense aplicar les necessàries rotacions i provocant un amuntegament d’alt risc per a la plantilla i la ciutadania. L’obsessió de l’empresa postal és mantenir l’activitat de cara al negoci que suposa l’increment de les campanyes del ‘Black Friday’ i nadalenca, intentant ocultar els contagis que es van produint per evitar el tancament de centres. Amb això, a més de posar en perill els treballadors/es, es juga amb la salut de les seves famílies i dels milions de ciutadans/es que l’empresa postal atén diàriament”.

Aquesta” irresponsable” decisió de l’empresa “serà contestada per UGT i CCOO els quals valoraran dimarts que ve la posada en marxa d’un calendari de mobilitzacions, entre les quals s’inclouen concentracions i vaga a partir de l’27N, dia del Black Friday, a iniciar des del mateix dia 27-N i al llarg de desembre, per protegir els treballadors/es i exigir amb contundència que s’apliquin mesures organitzatives de caràcter preventiu, com la rotació de la plantilla o la regulació dels torns, dos màscares i EPI al dia per treballador/a, proves PCR o serològiques a tota la plantilla, entre moltes altres a les que s’ha vingut negant sistemàticament Correus”.

Redacció