.

Un home contempla l’Amfiteatre de Tarragona, en una imatge d’arxiu. Foto: ACN

L’Ajuntament de Tarragona es prepara per fer, a través del Patronat Municipal de Turisme, un salt endavant en el turisme especialitzat i relacionat amb la cultura i el patrimoni, i vol situar com un referent el de caire religiós al voltant de la Ruta dels primers cristians.

Tarragona és bressol dels primers màrtirs, capital metropolitana i durant segles, el referent religiós de la part més occidental del tram final de l’Imperi romà i durant l’Edat Mitjana. El seu arquebisbe Joan és primat de les Espanyes. Disposa a més de patrimoni real escampat per la ciutat i d’altre que pot viure un renaixement. Entre les propostes d’impacte hi ha la idea de musealitzar la tomba del bisbe tarragoní sant Fructuós, el primer martiritzat, que morí a l’Amfiteatre de Tarraco. La tomba es troba tapada.

La presidenta del Patronat de Turisme, Laura Castel, ha destacat en una entrevista a Tarragona21 que es vol ‘internacionalitzar el turisme religiós. Som el quilòmetre zero’. Tarragona es vol situar a un nivell com el de la Ruta Jacobea o la Ignaciana. Les propostes, que s’han començat a abordar amb el sector -junt amb l’estratègia i les necessitats del sector turístic tarragoní en general- tenen ja unes fites, com la ‘musealització de l’Amfiteatre i de la Necròpolis paleocristiana’. Es tractaria de fixar un circuit on s’inclourien elements com la capella de Sant Pau, la Catedral, l’Amfiteatre, la Necròpolis o Centcelles -a Constantí-, entre d’altres.

El Patronat es reunia el passat dijous amb el sector per abordar les apostes del consistori i escoltar-lo. El consistori feu patent la seva voluntat d’impulsar la Ruta dels primers cristians. ‘Es farà a partir de la redacció d’un pla director, observant les actuacions i l’impacte econòmic que tindrà’. Només les escoles cristianes sumen 260.000 alumnes i 6.000 alumnes fan cataquesi al país, comenta Castel. ‘En les properes setmanes redactarem un informe justificatiu per conèixer què pot costar’.

La reunió desenvolupava així de manera sectorial la Taula estratègica de Turisme impulsada pel consistori amb sectors econòmics de la ciutat per abordar les tasques festes fins ara i les futures de cara a la represa econòmica, que forma part del paraigües de la Taula estratègica de desenvoluament econòmic que s’havia reunit inicialment el 16 d’abril.

De la reunió de dijous amb el sector turístic n’han sortit un seguit de línies d’actuació a partir d’un conjunt de propostes fetes pel consistori i obervant les necessitats que el sector turístic de la ciutat els va transmetre.

Així, el consistori vol sumar sinèrgies amb l’Arquebisbat de Tarragona, la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat i l’Estat per impulsar la Ruta dels primers cristians. ‘Es tractaria d’un turisme familiar’, destaca la consellera municipal, per a qui l’aposta del mandat és la sostenibilitat i un turisme no massiu i més centrart en la cultura, el patrimoni i amb públic familiar i especialitzat. Un dels esculls serà que caldrà abordar el cas especial de la Necròpolis romana, tancada des de fa més de 20 anys.

La Ruta dels primers cristians de Tàrraco recorre espais on es conserven restes de materials que fan referència a la progressiva implantació del cristianisme en la societat hispanoromana. L’itinerari consta de vuit espais (equipaments museístics o monuments) diferents, que són: la Capella de Sant Pau (Centre Tarraconense El Seminari), la Catedral i el Museu Diocesà de Tarragona, el Museu Bíblic Tarraconense, l’Amfiteatre de Tarragona (Museu d’Història de Tarragona), el Fòrum de la Colònia (Museu d’Història de Tarragona), la Basílica Paleocristiana del Parc Central, la Necròpolis Paleocristiana (Museu Nacional Arqueològic de Tarragona) i el conjunt arqueològic de Centcelles (Museu Nacional Arqueològic de Tarragona).

Laura Castel, en una imatge d’arxiu. Foto: Cedida

Paquets turístics contra el coronavirus

D’altra banda, Turisme ha ofert al sector treballar de manera transversal per desestacionalitzar el turisme, ‘allargant la temporada al màxim’, fins i tot ampliant o allargant horaris de bars i restaurants per adaptar-se a la ‘nova normalitat’ de la postpandèmia, destaca la consellera. ‘Es tracta de fer paquets turístics on s’incloguin experiències culturals, patrimonials, gastronòmiques, comercials, sortides de curta durada, pensat per un turisme de proximitat, paquets que el sector, com ara els hotels, oferirà als visitants’. Aquesta proposta va ser traslladada a la reunió celebrada  dijous passat, i el sector ‘hi està d’acord’.

Segell lliure de coronavirus

D’altra banda, el sector reclama a la Generalitat disposar d’un segell que certifiqui que els establiments estan lliures de coronavirus. L’Agència ho està treballant i inclouria uns protocols per verificar que els espais estan lliure de possibles infeccions, acordonament de terrasses o realització de proves de marcadors. ‘Seran els propis establiments qui hauran de demanar aquests segell’, recorda la presidenta de Turisme.

Respecte als horaris, es busca ser ‘flexibles’ donat que poden canviar els hàbits: ‘Els restaurants i bars podran començar a servir dinars abans per tal de seqüenciar-los i mantenir distàncies temporals, pel fet que tindran menys ocupació, amb menys taules i més disperses entre sí’.

L’impost turístic queda descartat

D’altra banda, l’impost turístic especial que havia demanat a la Generalitat perquè Tarragona pugui mantenir l’alt cost del patrimoni romà, i que havia anunciat aquest digital, queda descartat ja que el mateix sector reclama que així sigui donat que li repercutirà en els clients en uns moments de crisi com els actuals.

Flexibilització dels ERTOs

El sector empresarial turístic demana que el Govern flexibilitzi els expedients de regulació temporal d’ocupació -ERTOs- de manera que no tot el personal es reincorpori al mercat laboral, sinó que ho faci paulativament, d’acord amb la desescalada paulatina i la lenta recuperació que s’espera, tenint present que el sector té zero ingressos i importants costos estructurals. Aquesta i altres peticions van ser traslladades a la ministra de Turisme, Reyes Maroto, a través d’ERC al Senat, on Laura Castel és senadora.

També es va demanar, en línia amb el que fan França i Itàlia, flexibilitat en les devolucions de les reserves: ‘Han suspès durant 18 mesos el retorn obligat de les reserves cancel.lades. També s’ha sol.licitat flexibilitat en la regla de la despesa, la suspensió dels objectius de dèficit i poder usar els romanents de tresoreria dels ajuntaments per recuperar la situació econòmica dels sectors afectats. Castel coincideix que un govern progressista com el que hi ha a Madrid hauria d’haver canviat ja aquests paràmetres que castiguen els ajuntaments.

Ciutats Patrimoni de la Humanitat

D’altra banda, els alcaldes del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat s’han reunit amb la secretària d’Estat de Turisme, Isabel Oliver, i han demanat millores en la connectivitat i una campanya específica de rellançament turístic de les 15 destinacions, que inclouen Tarragona. El grup té clar que 2020 serà el de la redescoberta i de gaudir de destins propers únics, como són les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya.

Accediu a la Ruta dels primers cristians en aquest enllaç

Jaume Garcia