.

.

TOTS 21

Víctor Álvarez

Víctor Álvarez

Si fins ara creies en el poder de la Constitució Espanyola i la harmonització de les lleis europees, ja te’n pots ben oblidar! Europa està negociant amb Estats Units el Tractat de lliure comerç (TTIP), un tractat que porta únicament regulacions favorables cap a les empreses.

La tradició europea en defensa del drets dels socials i ciutadans aconseguida en el segle XX es perd totalment en el moment que el tractat entri en aplicació. Les lleis americanes passaran per sobre de les nostres i no som conscients sobre quines són aquestes condicions fins que ens informen que Estats Units d’Amèrica tan sol ha ratificat 2 dels 8 Tractats Internacionals sobre drets dels treballadors…

No tan sols retrocedim en l’àmbit dels drets laborals, sino que el tractat també permet que totes aquelles clàusules que provoquin traves en el lliure comerç puguin ser inaplicades per part de l’empresa. Com per exemple, algun tipus de clàusula que obligui a les empreses a pagar certs tributs, tindre certes mesures de previsió davant possibles accidents o la contribució per la contaminació del seu procés de producció com, per exemple, fuites de productes químics de les centrals nuclears. La empresa tan sols té la obligació de compliramb aquelles normes regulades en la legislació americana.

Però el desmantellament de l’Estat social no finalitza aquí. El govern europeu ha comunicat en rodes de premsa la seva oposició davant la venta dels serveis públics en el mercat. Wikileaks desmenteix aquesta informació publicant documents oficials on es comprova que s’estan posant en venta els serveis públics, tot i el rebuig de certs grups parlamentaris davant la opacitat de les negociacions amb els Lobbies.

Per finalitzar la trama d’explotació de les grans empreses i fortunes, el TTIP recull una característica molt peculiar. En el cas que existeixi un conflicte en saber quina és la llei que s’aplica o com s’interpreta, aquest dubte serà resolt per uns tribunals privats, formats per representants de les empreses.

I això tan sols són 4 pinzellades sobre les repercussions negatives, ja que el TTIP dóna molt més a parlar: utilització d’aliments transgènics en la producció dels aliments bàsics dels agricultors, pèrdua de la cultura de la petita explotació davant la competència de les grans explotacions americanes, alimentació de la ramaderia a base d’hormones per augmentar el físic corporal de les bèsties, etc.

Està en les nostres mans parar aquesta destrucció de la terra i la esclavització laboral del capitalisme. No som mercaderies de comerç, som persones!

Víctor Álvarez, membre de Joves d’Esquerra Verda del Camp de Tarragona