.

Restes trobades al jaciment de La Canonja

Restes trobades al jaciment de La Canonja

L’excavació que en les últimes setmanes s’ha efectuat al Barranc de la Boella, a La Canonja, ha posat al descobert un conjunt de més de 50 eines de sílex d’un valor excepcional per la seva antiguitat, que se situaria entre fa 800.000 i un milió d’anys.

S’han trobat a la zona coneguda com La Mina i estan molt ben conservades. També s’ha recuperat un elevat nombre de copròlits de hiena i entre les restes òssies de grans dimensions destaquen diversos grans fragments d’astes de cèrvids i un fèmur de rinoceront de la mateixa cronologia que les eines.

La bona conservació de les restes de sílex tallades permeten documentar les característiques tecnològiques dels primers conjunts arqueològics. El conjunt del Barranc de la Boella té un gran valor, per l’excepcionalitat d’aquest arxiu, entre la resta d’evidències disponibles a Euràsia d’aquest període tant remot de la història de la humanitat fora d’Àfrica.

Josep Vallverdú, codirector de l’excavació i investigador de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana), ha destacat que La Mina “conté un dels arxius més antics de l’evolució humana a Catalunya i a la península Ibérica. I el més singular de tot és que no sabem encara quan acaba perquè a dia d’avui el seu potencial encara no és prou conegut”.

Restes de fauna

La conservació de les restes de fauna també és excepcional i de moment s’han definit fins a 4 estrats amb material paleontològic i arqueològic. Pel que fa a les restes desenterrades en aquesta campanya sobresurt la presència d’una diversitat important de taxons (cèrvids, cavalls, bòvids, rinoceronts) que facilitaran una fonamentada interpretació paleoecològica dels ecosistemes fluvials i deltaics de la conca del Francolí. “Aquests tipus de coneixement són inèdits en les nostres contrades –ha afegit Josep Vallverdú- i són continguts singulars per a explicar l’evolució humana i dels ecosistemes en la història recent de la Terra”.

Enguany, després de 10 campanyes de treballs sota la direcció de l’IPHES, a La Mina s’ha instal.lat una marquesina que quedarà de forma permanent i contribuirà a la protecció del jaciment. Aquesta infraestructura ha estat impulsada per l’IPHES gràcies a les ajudes de l’Ajuntament de la Canonja, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

D’altra banda, la campanya d’enguany ha implicat una canvi en la marea de treballar en el Barranc de la Boella. “En aquests primers anys, ens hem centrat molt en distints sondeigs per tal d’afinar en la seva antiguitat i en el nombre i característiques dels estrats fossilífers. En el sondeig de la Mina no sabem encara fins a quina profunditat en el temps geològic hi ha restes arqueològiques i paleontològiques. Un dels propers reptes és acabar aquest sondeig, al mateix temps que el comencem a excavar en gran superfície, en extensió”, explica Josep Vallverdú.

/* JS para menú plegable móvil Divi */